|
|
- direkt "dolma" demeyerek lafı uzatmaktır.
- gideceği yer aynı değilmi kardeşim diyenlerin pek sallamadığı hata.
- (bkz: ne diyem mahmut mu diyem)
- gıcık olunası kavram karmaşası
- yaprağın sarılarak doldurulduğu düşünülebileceğinden bu ifade şeklini tercih etmektir.
- sinir olunası bir durumdur. birisinde prinç harcı yaprağa sarılır diğerinde ise dolmalık biberin içine doldurulur. lakin bazı insanlar inatla sarma kelimesini kullanmaz. hepsinin genel adı dolmadır. bir de ayçiçek yağı ile yapıldığı halde ısrarla zeytinyağlı yaprak dolması derler. sıvı yağları genel olarak zeytin yağı olarak adlandıran kişiler kullanır bunu. yani dolmayı margarinle yapacak halin yok ya! nedir yani vurgulamaya çalışılan?
- üzerine sarımsaklı yoğurdu döktükten sonra, aceleye getirmeden teker teker ağıza atılıp dil ve damak arasına sıkıştırılarak, ilk önce ağızın içine suyunun akmasını sağlayıp, daha sonra yine aceleye getirmeden yavaş yavaş ağızın içinde dağılması beklenerek yendiği sürece ne olarak adlandırıldığı önemli olmayan yaprak sarması adlı çılgın şey hakkında oldukça gereksiz bir detaydır.
(bkz: orucun başa vurması)
- tam olanı ise "yaprak sarmalı dolma"dır esasında, ama halk arasında lafı fazla uzatmayarak ya "sarma" ya da "dolma" olarak tekil bir biçimde kullanılır "yaprak" kelimesinin ardına. her ikiside kabulümüzdür. başımızın üstünde yeri olan has be has türk yemeğidir.
- olsa da yesek demekten iyidir. mesela ben şimdi sarmaymış dolmaymış geçiyorum, gözüm dönmüş açlıktan, olsa da yesek diyorum.
|