belki ilginizi çeker
  1. · yanan çalı
gündem
  1. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  2. · annenin gençlik fotoğrafları
  3. · domuz gribi
  4. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  5. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  6. · ezel
  7. · kar yagarken hissedilen duygular
  8. · degremont
  9. · ata demirer

yanan çalı ile diyaloglar  

1. bu diyalogların ilkini yeni antlaşmanın çıkış kitabında görmek mümkün. yanan çalı şeklinde görünen tanrı'nın musa ile sohbetini okuyalım:

"1. musa kayınbabası midyanlı kâhin yitro'nun sürüsünü güdüyordu. sürüyü çölün batısına sürdü ve tanrı'nın dağına, horev'e vardı.
    2. rab'bin meleği bir çalıdan yükselen alevlerin içinde ona göründü. musa baktı çalı yanıyor, ama tükenmiyor.

3."çok garip" diye düşündü, "gidip bir bakayım, çalı neden tükenmiyor!"

4. rab tanrı musa'nın yaklaştığını görünce, çalının içinden, "musa, musa!" diye seslendi. musa, "buyur!" diye yanıtladı.

5. tanrı, "fazla yaklaşma" dedi, "çarıklarını çıkar. çünkü bastığın yer kutsal topraktır.

6. ben babanın, ibrahim'in, ishak'ın, yakup'un tanrısı'yım." musa yüzünü kapadı, çünkü tanrı'ya bakmaya korkuyordu.

7. rab, "halkımın mısır'da çektiği sıkıntıyı çok iyi biliyorum" dedi, "angaryacılar yüzünden ettikleri feryadı duydum. acılarını biliyorum.

8. bu yüzden aşağıya indim. onları mısırlılar'ın elinden kurtaracağım, o ülkeden çıkarıp geniş ve verimli topraklara, süt ve bal ülkesine, kenanlılar'ın, hititler'in, amorlular'ın, perizliler'in, hivliler'in, yevuslular'ın topraklarına götüreceğim.

9. israilliler'in feryadı bana erişti. mısırlılar'ın onlara yapmakta olduğu baskıyı görüyorum.

10. gel, halkım israil'i mısır'dan çıkarmak için seni firavun'a göndereyim."

11. musa, "ben kimim ki firavun'a gidip israilliler'i mısır'dan çıkarayım?" diye karşılık verdi.

12. tanrı, "kuşkun olmasın, ben seninle olacağım" dedi, "seni benim gönderdiğimin kanıtı şu olacak: halkı mısır'dan çıkardığın zaman bu dağda bana tapacaksınız."

13. musa şöyle karşılık verdi: "israilliler'e gidip, 'beni size atalarınızın tanrısı gönderdi' dersem, 'adı nedir?' diye sorabilirler. o zaman ne diyeyim?"

14. tanrı, "ben ben'im" dedi, "israilliler'e de ki: 'beni size ben ben'im diyen gönderdi.'

15. "israilliler'e de ki, 'beni size atalarınız ibrahim'in, ishak'ın, yakup'un tanrısı yahve[i] gönderdi.' sonsuza dek adım bu olacak. kuşaklar boyunca böyle anılacağım.

16. git, israil ileri gelenlerini topla, onlara şöyle de: 'atalarınız ibrahim'in, ishak'ın, yakup'un tanrısı yahve bana görünerek şunları söyledi: sizinle ve mısır'da size yapılanlarla yakından ilgileniyorum.

17. söz verdim, sizi mısır'da çektiğiniz sıkıntıdan kurtaracağım; kenanlılar'ın, hititler'in, amorlular'ın, perizliler'in, hivliler'in, yevuslular'ın ülkesine, süt ve bal ülkesine götüreceğim.'

18. "israil ileri gelenleri seni dinleyecekler. sonra birlikte mısır kralı'na gidip, 'ibraniler'in tanrısı yahve bizimle görüştü' diyeceksiniz, 'şimdi izin ver, tanrımız yahve'ye kurban kesmek için çölde üç gün yol alalım.'

19. ama biliyorum, güçlü bir el zorlamadıkça mısır kralı gitmenize izin vermeyecek.

20. elimi uzatacak ve aralarında şaşılası işler yaparak mısır'ı cezalandıracağım. o zaman sizi salıverecek.

21. "halkımın mısırlılar'ın gözünde lütuf bulmasını sağlayacağım. gittiğinizde eli boş gitmeyeceksiniz.

22. her kadın mısırlı komşusundan ya da konuğundan altın ve gümüş takılar, giysiler isteyecek. oğullarınızı, kızlarınızı bunlarla süsleyeceksiniz. mısırlılar'ı soyacaksınız."

http://kutsal-kitap.net/...
    (chixculub, 24.09.2009 14:07)
  2. moşe koyunları yayılmaya bırakmış, biraz kestirmek için dağın eteğinde ine gitmiş. bir kaç dakika sonra:

yç: pişt, pişt
    moşe: hmm, hımf hımf(uykudayken yanık kokusu gelir burnuna). bu koku da ne ya? bir şey mi yanıyor acep?
    yç: alo hemşerim bura bak hele
    moşe: höyt. o ne lan?
    yç: lanlı manlı konuşma çarparım*
    moşe: oha konuşan bir yanan çalı. muazzam bir şey bu. hemen harun'a göstermeliyim.(çalıyı kökleyip kabileye götürmeyi tasarlamaktadır)
    yç:yahu, bir dinle, benim ben, yehova
    moşe:hınk. aman tanrım(secdeye varır)
    yç: ha şöyle. ben senin, ataların ibrahim yakup ve kabilenini tanrısıyım. seni peygamberim olarak seçtim. kabiledekilere söyle el alemin tanrısına tapınmasınlar. hele helealtınları eritip boğa yapıp ona hiç tapınmasınlar. şimdi çalı bitiyor, yarın bu satte dağın kuzeyinde bir düzlük var orada buluşalım. hem sağlam çalı var orada. bu arada yanında murç getirmeyi unutma. hadi bys.
    moşe: şaştım kaldım.
    (chixculub, 24.09.2009 14:08)
  3. yç: hey uykucu kalk hadi
    m: affedin beni yüceler yücesi, ulular ulusu. içim geçmiş.
    yç: olur öyle nebiciğim. bak şimdi, seni seçtim, ne de olsa mısır'da ilim irfan gördün, iyi eğitim aldın, kabilende ki diğerleri gibi cahil değilsin. al bakıyim şurada bir taş tablet olacak. murç getirdin değil mi?
    moşe: evet efendimiz.
    yç: yaz o zaman

3,4 saat sonra

yç: oo senle işimiz var. alt tarafı 10 emir'i yazacaksın, bitiremedin 4 saattir.
    moşe:efendimiz tablet biraz dişli çıktı, tabii murç da körelmiş, bitiyo ama
    yç: ne? nasıl? kim? hadi yaaaa
    moşe: af buyurun edendim. bir emriniz daha mı var?
    yç: meleklerimden biri haber verdi. israiloğulları başka bir tanrıya tapınmaya başalmış. çabuk kap tableti, durdur bu rezaleti.
    moşe: peki evrenin yaratıcısı

http://kutsal-kitap.net/...
    (chixculub, 24.09.2009 14:09)
  4. yç: hey hemşerim bura bak.
    çoban: ağrı dağın eteğinde uçan güvercin olsam
    yç: alo ibocum* çık aradan.
    çoban: türkü olsam dillerde cano cano diyar diyar dolansam
    yç: kime diyorum
    çoban: (yanan alıyı görürü) lo, lo yanıyirik, sön la sön(çalıyı söndürmeye çabalar)
    yç: hop hop lan dur, ne yapıyon aptal herif, ben senin tanrınım(kulaklığı görür) ooo mp3 dinliyo paşam, görürsün sen şimdi
    çoban: hah södürdüm sonunda. cano cano diyar diyar dolaşsam

ve akabinde:

(bkz: 450 koyunun uçurumdan atlayarak telef olması)
    (chixculub, 24.09.2009 14:10)
  5. yç: çıtçıtçıt (yanıyo ya, ateşin efekti)

kopush: hmm.

(bkz: affedersin ama açtığın başlık niye öyle ki)
    (kopush, 24.09.2009 14:13 ~ 14:15)
  6. (chixculub, 24.09.2009 14:15)
  7. oyun replikleridir. musa barutu bulmuş ve kullanmasını öğrenerek halkına iyilik adına da olsa çok güzel oyunlar oynamıştır. kendisine hayranım.
    (deliyayla, 24.09.2009 14:21)
  8. kalihora: yanıyor musun?
    yç: çıra gibi.
    k: ben daha pis yanıyorum.
    yç: nerde lan ateşin?
    k: içimde. erkekler de yanar olum.
    yç: o daha pismiş lan.
    k: çeken bilir..
    yç: hmm..
    (kalihora, 24.09.2009 14:30)
  9. bir gün piknikte:

yç: yandım yandım yandım yandım ki ne yandım
    mazhar alanson: aha ilham geliyoo
    yç: bana şarkılar söyleten madun
    biricik suden: mazhar, mazhar, dibindeki çalı tutuştu söndür çabuk
    ma: ilham perim geldi biriciğim
    bs: (bir koca su ile gelir) yanacaksın mazhar(suyu çalıya döker foşşş)
    yç:laaan telif hakkı isteeee
    ma: bak biriciğim bu şarkıyı sana yazdım. şöyle yandım yandım yandım yandım ki ne yandım, bana şarkılar söyleten kadın. nasıl güzel mi?
    bs: süper

(bkz: yandım)
    (chixculub, 24.09.2009 14:30)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil