|
|
- "sadece işe yarar şeyler üret, gerisini siktiret" yaklaşımı.
bir atölyede, tasarımdaki işlemi yapmak (örneğin delmek) dışındaki işlere yarayan herşeyi çöpe atmakla eşdeğerdir. örneğin matkap kısmında sadece matkap ucu vb bulunur, temizlik bezi, kahve makinası bulunmaz.(chete, 03.04.2004 19:48)
- outsource kullanımını destekleyen üretim biçimi.
- (bkz: lean production) elde bulundurma maliyeti ve hammaddeye yüklenen finansman maliyetini düşürmeye çalışan, üretimdeki her hattın sadece kendi işini yapmasını sağlayan ama bunu gerektiğinde u-line denilen bir sistemle simüle edip beklemeleri ve işçinin boş kalma zamanlarını ortadan kaldıran bir sistemdir. kanban sistemi, mix loading and production smoothing, one-piece flow, full-work control gibi çeşitleri olan sistemin dünya ve türkiye'deki yaygınlığı hızla artmaktadır.
- stoksuz üretim denilen mucizenin işin içine karıştığı sistem zinciridir. en açıklayıcı örneğini toyota üretim sisteminde bulabiliriz. emek-zaman kaybının minimize edilmesi çıkış noktası kabul edilebilir.
- japon üretim sistemi ya da tam zamanında üretim de denilen stoksuz üretimdir. 1950'lerde toyota'nın sahipleri toyoda ailesinin minimini ferdi eiji toyoda ve fabrikada çalışan taiichi ohno tarafından geliştirilmiştir.
şöyle ki;
taiichi ile eiji amerika'daki ford firmasını ziyarete giderler. bakarlar bakarlar, ford'un uyguladığı seri üretim bizimkilerin aklına yatmaz. seri üretimde esneklik neyim yoktur, zaten bizimkilerin örf adetlerine de ters gelen stok ve stoktan gelen israflarla* doludur. o zamanlar bu sistem amerika için pek de sorun ihtiva etmemektedir çünkü amerika aç ve zengin bir pazardır. japon pazarı ise daha küçük bir pazar olmakla birlikte, ülkenin kişi başına milli geliri yerlerde, sermaye birikimi az ve rekabet oldukça yüksektir.
en az kaynakla, en kısa zamanda, en ucuz ve hatasız, müşteri talebine uygun, sıfır israfla, üretim faktörlerini olabildiğince esnek tutarak imkanları maksimum nasıl kullanırım diye oturup düşüp taşınan ikili yalın üretim sistemini geliştirirler.
en sevdiğim yanı da; kabul edilmiş tüm kuralları sınır tanımadan sorgulama imkanı sunması, dogma kabul edilen hiç bir yerleşmiş kanısı olmaması ve gayet şüpheci bir yaklaşımla her şeye çözüm aranabilmesidir. son derece felsefik, öyle değil mi!
- üretim sistemleri dersimizde figen hocanın fit vücuda sahip bir insan gibi düşünün diyerek örnek verdiği sistem. yarmış geçirmiştir.
- antik dönem çanak çömlek(pişmiş toprak kap) üretiminde bezemesiz, boyasız kaplar için kullanılan bir tabir.
- gereksiz iş süreçleri ve fonksiyonlarının kaldırarak, dikeyden yataya geçirilmiş, sadeleşmiş organizasyon yapısıdır. proje bazlı işler ve hiyerarşi gerektirmeyen birimlerin yoğunlukta olduğu durumlar için uygundur. aksi taktirde yalınlaştırdık diye tek bir yöneticiye bin adamı bağlar sonra da karar mekanizmasını çökertirsiniz.
(heidi, 09.06.2008 21:28)
- japon toyota firması ile başlayan, üretimde yalınlaşma ve gereksiz işlemlerin süreçten uzaklaştırılmasına ilişkin tekniklerdir. 5s, kaizen, tpm, poka yoke, hoshin, kanban şeklinde bir çok farklı yöntemi içinde barındıran tekniklerdir.
|