|
|
- yabancı dil bilgisinin ''vat iz dis? dis iz e eee neydi lann'' seviyesinde kalmasından ötürü, kelimeleri sentaks düzlemde, kayda değer anlamlara büründürüp ''bir lisan bir insan; iki lisan iki insan'' semantik mitoz bölünmesini yaşayamayanlar tarafından disko ve barlarda 'yaza damgasını vurmuş ' şarkılara eşlik etmek için kullanılan repliktir.
halk tabiriyle ''iki kelimeyle bir cümleyi doğrultamıyorsun, hasan dağına turist kaldırmaya çalışıyorsun''dur..
haklı mıyım? bilmem. ama elinde bira bardağı, dudağında köpükleri, kıçında blue jean'i ve bakışlarına verdiği dyanisos şehlalığı ile ingiliz pub gediklisi imajı uyandıran bu vatanın evladı 'konu munky' si, şarkının introsuyla beraber coşar. elini ''evet lan bu benim şarkım'' aidiyetini gösterecek şekilde ayarlar ve ''tuhaf'' el dansları! yapar. kafasını sallar; bir sigara tellendirir.
iyi de bu hep böylke gitmez, o güfteli bölüm kapıya dayanacak; yumurta, ebatları zorlayacaktır.
ve korkulan olur; sözler başalar.
işte bu noktada yapacak 4 şey vardır.
1.si bu adamlar çok underground abi deyip, vaziyeti daha bir müzikal entelektüelliğe çekmek, paçayı kurtarmaktır. tabii bu arada etrafta şarkıyı deliler gibi çığlık çığlığa söyleyenlerin uktesi, ''sikmişim entelli''ğin cabası olacaktır.
2. yol biraz daha makul. bata bilinen kısma eşlik edilir. şıçılan noktalarada ''ee biliyoz işte söyledik daha ne deyip; bira, sigara, fıdık-fıstıkla ağız meşgul edilir.
3.sü biraz risklidir. evet risk budur. fark edilirse direkt ibiş yaftası yenilir. nedir? şarkının şarkının yine bilinen kısımlarına vokal yapılır. sözlerdeki keskin virajlara, sert u dönüşlerine gelindiğinde ağız oynatılır. ''ben emine diyorum sen amına anlıyorsun'' tezatlığında bir havada kalmışlık vardır ama olsundur;''ya tutarsa''.
such a lovely place
such a lovely place
such a lovely face
plenty of room at the hotel california
of aneyy off yarr
of aney off yarrrr gibi..
neyse efendim. 4.sünde o kadar yalan dolan yoktur. bunlar nakaratçı olarak da isimlendirilebilir ama hım hım hımmmcılardandır. naiftir, samimidir, evde tek başına denenebilir (3.sü olmaz mesela, salak mıyım, salak mısın kim ağız oynatır lan evde).şarkıya dil döndüğünce eşlik edilir. sonraki sikindirik ve zor bölümlere gelindiğinde hım hımm hımmmm teraneleri imdada yetişir. dediğim gibi; ne kadar naif ne kadar içten:
hey ladies drop it down
hımmm hımm hımmmmmm
don't be shy girl go bananza
hımm hımmm hımmm belly dancer
hımmmmmmmmmmmmm...
- (bkz: ne diyem mahmut mu diyem)
(abece, 05.09.2006 22:10)
|