kocaman dişleri olan kış aylarında anadolunun pek çok köyüne yiyecek bulmak içen inen,insanlara ve yerleşkelere zarar veren domuz türü. dersi kalındır normal kurşunlar etki yapmadığı için çift kırma diye tabir edilen tüfeklere domuz fişeği isimli devasa mermiler takılarak avlanır.
kuzey ege taraflarında, kaz dağlarında da görülür. farklı ebatta saçmalar kullanılabilir. burun kısmına zurna denir ve çok sert bir madeden oluşmuştur. dişerin gözüken kısmı 10-15cm civarında olabilir. bir o kadar da çene kemiğine olan uzantıda vardır. dişin bir tarafı meyva bıçağı gibi tırtıklı, diğere tarafı jilet gibi keskin ve düzdür. domuzların koku alma duyularının gelişmiş olduğu söylenir, bu yüzden avda rüzgar karşıya alınmaya çalışılır. çok aç kaldıklarında yerleşim merkezlerine yaklaşırlar. eğer dişi ve yeni anne olmuş bir domuzsa tehlikeli ve saldırgan olabilir.ortalama ağırlıkları 150-200kg civarındadır.
ülkemiz ormanlarında çok sık karşılaşılan tehlikeli bir hayvandır. yılın her mevsimi avı serbesttir. sürek* ve bek avları* ile bu işlerle uğraşanlar tarafından bolca avlanmalarına rağmen sayıları fazladır.
yaban domuzları iyi koku alırlar, gözleri iyi görmez, insandan hızlı koşabilirler, boyunları ise yok gibidir (belki de yoktur). boyunları olmadığı için kafalarını sağa, sola, yukarı iyi hareket ettiremezler. ayrıca ön ayakları arka ayaklarından kısadır.
ola ki bir orman yürüyüşü esnasında karşınıza çıktı ve saldırmaya kalktı yapacağınız şey domuzun yıkamayacağı kalınlıktaki bir ağaca bir miktar tırmanmaktır. ağaca tırmanamadıysanız yüksek bir kayaya çıkabilirsiniz. o da yok ise dik bir bayırdan aşşağı koşabilirsiniz. domuzun ön ayakları daha kısa olduğundan takla atmamak için yavaşlamalıdır ( umarım yavaşlar ).
eğer ki domuz ormanda sizi kovalarken size çok fazla yaklaştıysa bir ağacın etrafında sert dönüşler yaparak boynu olmayan bu yaratığa karşı bir miktar avantaj elde edebilirsiniz. benim rambo bıçağım var domuzla boğşurum diyorsanız da kafasının alt kısmı ile böğrü arası nispeten daha hassastır. artık o bıçağı o deriden geçirebilmek size kalmış.
görmedim duydum. köylüler, koku alma özellikleri son derece gelişmiş bu hayvanlar zarar vermesin diye, ekili bölgeye kullanılmış çoraplar asarlarmış korkuluk olarak. ilginç.
kendileri için özel kurşun üretilecek kadar sağlam hayvanlardır. ayrıca sağlam hayvanlardır. koşmaya başladı mı hayvan gibi koşar, önüne kralı gelse tanımaz. (aslan falan karıştırıp burada kötü espri yapmak istemiyorum) bir de hızlıdır ki hınzırlar öyle böyle değil. (hınzır dedim bak. hani iki anlamda)
istanbul'un terkos (durusu) beldesinde sık ve kısa ağaçların bulunduğu göl kıyısında, sürüler halinde gezen ve bir gece yarısı otoyolun ortasından arabanızın farları gözlerine vurduğu halde siz yokmuşçasına rahat ve kaygısız tren vagonları gibi tek sıra karşıya geçen ilginç bir memelidir.