yaş takıntısı 

adana çık aradan

1. içinde yaşadığımız toplumun sözlü kurallarının yanı sıra devletin yazılı kuralları (yasalar) ile belirlenen hangi yaşa geldiğinizde ne yapabileceğinizin daha siz küçücük bir çocukken adım adım beyninize işlenmesinin sonucudur.

3 yaşında ilkokula gitmek isteyen bir çocuğun yadırganması gibi çeşitli nedenlerle o yaşa kadar okula gitmeye fırsat bulamamış 50 yaşındaki kişi de yadırganır. her ikisine söylenilen sözler değişiklik gösterse de isteklerinin yaşına uygun olmadığı konusu ortak noktadır.

toplumun içinde yaşadığımız sürece bu sözlü ve yazılı kurallara uymanız beklenir. herhangi bir nedenle uymazsanız ya sizi aşağılarlar ya da garip bir kişi olduğunuza karar verip umursamazlar.

10 yaşına gelmiş çocuğunuzu nasılsa 65 yaşında emekli olabilecek ne kadar geç başlarsa o kadar iyidir düşüncesiyle ilkokula yazdırmazsanız toplum affedersiniz ama kıçıyla güler, devlet tespit ederse polis eşliğinde çocuğunuzu okula kayıt ettirirsiniz.

bu ve bunun gibi örnekleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. bu toplumun içinde yetişmiş bireyler olarak çoğumuz okula gidebilmek için 6-7 yaşını beklemek, yasalarla vaat edilen özgürlüğünüze kavuşabilmek için 18 yaşını beklemek, 18-25 yaşları arasında evlenmek, 30 yaşına geldiğinizde sokaktaki eğlenceden elinizi eteğinizi çekip akıllı uslu evinizde oturup arkadaşlarınızla hayatınızı geçirmek, 45 yaşından sonra torun büyütmek, 65den sonrada ölümü beklemek zorundasınızdır.

tabi ki bu yaşları hakkıyla(!) yaşarken yaşınıza uygun hareket etmenizin yanı sıra kıyafetlerinizi de toplumun öngördüğü şekilde giymek zorundasınızdır.

bunları düşünürken sözlükte de yaş takıntılı kişiler vardır diye düşünerek yaş ile ilgili başlıkları şöyle bir taradım ve bakın neler buldum.

80 yaşına geldiği halde makyaj yapan nineler (7)

30 lu yaşları geçtiği halde kot pantolon giyenler (12)

30 yaş üstü tikky hatunlar

dördüncü nesilde yaş belli etme sendromu (3)

erkeğin cinsel yaş sınırı (10)

eski sevgilinin 21 yaş büyük birisini bulması (8)

sözlüğün yaş ortalaması (4)

13 yaşında hamile kalmak (22)

15 yaşında olup 25 yaşında gösteren kızlar (54)

19 yaşında hayatı anladığını sanan geri zekalılar (205)

20 yaşında bebe bisküvisi yemek

20 yaşında kelleşmeye başlamak (14)

23 yaşında kompleksli hatun modeli (3)

30 yaşında baba dayağı yemek (5)

30 yaşında bakir erkek (3)

30 yaşında comic sans ms kullanan adam (16)

30 yaşında hala sözlükte yazar olan tipler (50)

30 yaşında mastürbasyon yapmak (10)

50 yaşında 25 yaşında gibi duran adamlar

50 yaşında dedikoducu kaknem sekreter

60 yaşında sözlüğe giri girmek (37)

90 yaşında mayolu nine (5)

on beş yaşında hayatı anladım diyen fantastikler (8)

sekiz yaşında intihar mektubu yazmak (30)

seksen yaşında sigara içen insan (9)

yirmi yaşında baba göbeği yapmak (3)

yirmi yaşında hiç sevgilisi olmamış kız (9)

hayatı tamamen anladım diyemeyeceğim bir yaşta olan ben yaşadığım dönem için yaş takıntısı hakkında şunu söyleyebilirim ki; çok ileride gördüğünüz yaşlara geldiğinizde toplumun ve yasaların koyduğu birçok kuralın ne kadar saçma olduğunu ancak yaşadıkça anlıyorsunuz.
    (jassmine, 07.06.2008 00:50 ~ 00:56)

2. özellikle ocak ayında doğanlarda hele ki ocak başı ise çok baskın bir şekilde görülmektedir. insanoğlunda erkeklerde belirli bir yere kadar yaşı büyütme artık bir yerden sonra onu benimseyip direk söyleme azizliğine sahipken, kadınlarda -3,14... yaş azaltma yıllar boyu devam eden bir kavram olup takıntı halinde hayatlarımızda yer etmiştir.

erkekler:
    -abi yaş kaç?
    -18 ama 19 de sen ocağın başında doğmuşum yıldan vursan 19 oluyor
    -?!?

veya
    (bu sefer de aralık doğumlu ama ocak yazılmış insan)(bkz: aa bu benim lan)
    -yaş?
    -20
    -ne? burada 1989 doğumlu yazıyor.
    -bakma sen ona, geç yazılmışım da!

kızlar:

-abla yaşınız?
    -ne ablası!! ablan anandır! orada aralık yazılmış ama ocaklıyım ben -1 yaş eder.
    (kasap kesen manyak inek, 07.06.2008 00:58)
  3. 72'liyim ama kasım da doğdum. senelerce yıldan yaş hesabı yapanların önüne sürdüğüm gerekçe. ne var sanki anam beni bir ay daha tutaydı dediğim yıllar. sonra bir baktım 73'lüler de 30 oldu. e dedim toştoş gerek yok artık kasmaya. sonra 35 yaş sınırı,gene zor oldu geçmek. hadi bir yıl daha kasım muhabbeti çekebileceğim zamana geldik. sonra farkettim ki takıntı yaptığım şey yaş değil aslında. gerçek olan geçen yılları nasıl,nerede ve amacına uygun geçirip geçirmediğinmiş meğerse. ben nerde yanlış yaptımlarla,aferin banalar arasındaki dengeymiş önemli olan. yaş takıntısı, yapana da yaptırana da üzülerek baktığım gerçek oldu sonucunda. gereksizdir,takılmaması gerekendir.
    (toşdidi, 07.06.2008 01:09 ~ 23:43)