|
|
- genellikle toplu taşıma araçlarında gözlemlenen iç acıtıcı sosyal bir gerçeklik..bir kadına yerverilirken, aynı yaşta olan iki kadından, başörtülü olanı tercih ediliyor genellikle..koltuğunun tepesinde dikilen bir kadın varken, otobüse yeni binen ve bayağı da uzakta olan başörtülü kadını çağırarak, diğerine " sen bunu haketmeyecek kadar aşağılıksın işte..." mesajı verecek iğrençlikte yapanlar da mevcut bunu...
esasen bir erkeğin, yaştaşı olan bir kadına yervermesi gibi pozitif ayrımcı bir durumu da kabul etmiyorum..ancak, başörtülü bir kadının, yerverilmeye daha değer görülmesini, hangi kriterlere göre tercih sebebi olduğunu da anlayabilmiş değilim...
- daha yaşlı gösterdiği için de olabilecek durum.
- başörtülü kadınların görüntüsü arkadan yada yandan bakıldığında genelde anneanne veya babaanne gibi olduğu için sanki yaşlı birine yer veriyormuş gibi algılanıyor.
iyi niyetli genç: buyrun teyzeciğim ben yakında ineceğim. siz oturun.
genç görünümlü başı açık kadın: teşekkür ederim oğlum.
iyi niyetli genç: yok ben aslında şu teyzeye söylemiştim. o otursun isterseniz. yaşlılar zor durur ayakta.
yaşlı görünümlü türbanlı kadın: ay çok teşekkür ederim evladım.
genç görünümlü başı açık kadın:?!?!?!
iyi niyetli genç: rica ederim.
- bir arkadaşımın değişmez kriteri bi süre bana da bulaşmıştır.fakat para ile imanın kimde olduğu belli olmaz atasözünden hareketle duruma göre otobüse ilk binene ya da yanıma ilk yaklaşana yer vermişimdir.sonuç olarak muhafazakar düşünce sebebiyle yapılan davranıştır.
(undeadtr, 16.06.2007 02:45 ~ 17.06.2007 00:16)
- genellikle başı açık bayanlar, yaşları ne olursa olsun, kimsenin onlara aslında yer vermek zorunda olmadığını, herkesin yorgun ya da kötü bir gününde olabileceğini bilerek; suratınızın ortasına sinir sinir "cık cık cık"lamıyorlar, dolayısıyla da ayakta kalmaya mahkumlar.
- (bkz: @965250)
- ankara'daki belediye otobüsleri ve metroda sıklıkla karşılaşılan, özellikle de genç erkek vatandaşlarımızın yaptığı eylemdir. bu eylemin gerekçesinin başörtülü kişilerin daha yaşlı görünmesi olduğunu düşünmek istiyorum. başka bir ayrıma inanmak istemiyorum çünkü.
- erkekler için düşünüldüğünde de aynı yaştaki iki erkekten sakallı olanına yer verilmesi daha akla yatkın gelir. örneğin 60-65 yaşlarında sakal-bıyık bırakmamış bir amcamız pek de yaşlı göstermeyecektir. öte yandan aynı yaşlarda sakal bırakmış olan amca (ki ak sakallı olacaktır pek muhtemelen) insanda yer verilesi bir yaşlı izlenimini uyandıracaktır. burdan "islam insanı yaşlı gösteriyor" gibi bir yargıya varmak mümkündür. islam dininde yaşlı gibi (olgun, ağırbaşlı) yaşamanın da bir erdem olduğunu düşünürsek bu durum pek de şaşırtıcı gelmese gerek.
bu giriyi kötülemek de laiklik bu arada, üç saniye içinde sevilmeyen girim olmuş. islam dendi, erdem dendi çünkü. ben biliyorum arkadaşım cumhuriyete, atatürk ilkelerine sahip çıkmayı, sen hiç o ufak beynini, kapasiteni zorlama, yorulma.(bilgez, 16.06.2007 14:10 ~ 14:44)
- genelde basörtülü hatunun oturmayı reddedip diğer bayana yer vermesiyle sonuclanabilen hadise.
- eğer bilinçli olarak yapılıyorsa ve başörtülü olana yer verilmesinde daha yorgun gözükmesi, daha yakın olması vs. gibi başka bir etken yoksa; insanları yalnızca bir tercihiyile (başörtü takıp takmamak) değerlendiren bir insanın bir techihidir. tercih meselesidir, seçimdir. aynı zamanda ayrımcılıktır; ama en fazla bunu yapana kin duymak kadar...
"bu yaşa gelmiş saça başa bak. pis kaka! şu kapalı teyzeye vereyim ben yerimi."
"yaşıt kadınlardan başörtülü olana yer verdi. pis kaka!"
(bkz: iki yanlış bir doğru etmez)
- al bir tane daha ayrımcılık hedesi denilen tavır.
başı açık olunca kadın kendisine sürtünülmeyi hakediyor tabi ama kapalı olan bacımızdır ona bişi olmasın...
-kapalılarla derdim yok ama iki yüzlü orta sınıf ve erkek egemen türk ahlakı ile ciddi sorunlarım var.
- birde şu açıdan bakalım bunu gözlemleyen insanoğolu da kalkıp neden başı açık teyzeye yer vermez?(ayaktaydık demeyin aranızda hiç mi oturan yoktu?)
bunu yapan olsa hem ortada sorun kalmaz hemde ayrımcılık yaptığını düşündüğünüz kimseye bir trip atsanız utandırmaya yönelik birşey yapmış olursunuz
- bunlardan başörtüsüz olanına yer verdiğiniz zaman daha çok tantanaya sebep olacağı için , direk başörtülü olanına yer verilip de geçiştirilen olay.eylemi yaparken 'buyur sen geç otur anacım' cümlesini kurmak da ayrıca caizdir.
edit:tespit yapmıştım halbuki sadece bence de anacım kendileri.neden kızdın sözlük bilemedim ben şimdi.
- kesinlikle terbiyesizliktir. kadınların yaşı sorulmaz kardeşim. o kadar.
- kasıtlı olarak yapıldığında, başı açık her kadına ateist muamelesi yapmak terbiyesizliğin başını çekmektir. ne var ki islamiyet inancında yahudiliğin sonunun gelme sebebi olarak kendilerini en üstün ırk olarak görmeleri, bencillikleri ve sadece kendilerinden olanlara değer vermeleri diğerlerini insan yerine bile koymamaları gösterilmektedir. dinler tabii ki sevgi-saygıyı emretmektedir. ama eşitlik çerçevesinde. "başı örtülü kadın başı açık olandan üstündür" allah katında öyledir. din hiçbir zaman dini kurallara uymayanları dışlamayı emretmemiştir.
- genç kadınların türban takmasının son zamanlarda ortaya çıkmış bir adet olmasıyla alakalıdır. mesela benim gözümde başörtü bir babaanne giysisidir. dolayısıyla ne zaman başı kapalı bir kadın görsem yaşlı olması gerektiği canlanıyor zihnimde.
ha ben her halükarda kadınlara yer veririm, o ayrı mesele.
- t1000 i bilmiyorum ama t800 ve robocop için çok rahat bir eylem.hatırlarsanız bu iki robot baktıkları insanların ortalama kaç yaşlarında olduklarını belirleyebiliyorlardı.gerçi t1000 daha üst model ama görmedik etmedik onun görüş sistemini şimdi sallamayalım bilimsel konuşuyoruz çünkü.
- otobüste oturmakta olan deneğimiz, laboratuarımızda hazırladığımız biri başörtülü diğeri başörtüsüz (hatta örtüsüz) iki bayana maruz bırakılır. ve tepkileri ölçülüp değerlendirilir.
1- deneğimiz başörtüsüz olan hanım kızımıza yer verdiyse cumhuriyet çocuğudur. laik ve demokratik bir türk gencidir. sapına kadar atatürkçü olup, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmıştır.
2- eğer deneğimiz tutup da başörtülü olana yer verdiyse tutuklanıp derhal iran'a gönderilmelidir. tehlikeli bir tiptir.
3- deneğimiz her iki bayanı da sallamayarak volkmen dinlemekte ve camdan dışarıyı seyretmekteyse apolitik bir tiptir. zararsızdır. kendi haline bırakılır.
4- amaaa eğer deneğimiz bize dönüp "ya siz manyak mısınız? bu ülke hepimizin. otobüste o anda bana kim yakınsa, kim daha zor durumdaysa yerimi ona veririm. başörtülü başörtüsüz ne fark eder! insan olsun yeterki... toplumu bir otobüsün içinde bile ideolojik kamplaşmaya sürüklemenin kime ne yararı var" derse hemen hareket halindeki otobüsten atılmalıdır.
zira böyle adamlar bizim işimize yaramazlar.
- (bkz: @2072502)
edit: bu ülke adam olmaaaaz. hala aynı yerdeyiz. kullanın artık şu kireç önleyiciyi yaa!!
- bu yaklaşıma sinir olarak, yer verecekse özellikle başörtülü olmayanlara yer vermek şeklinde bir kişisel protesto gerçekleştirenler de oluyor. babamdan biliyorum, hem de uzun yıllardan bu yana uyguluyor bunu.
- otobüse binen her türbanlı kadına "dünya ahiret bacı" pozu çekip, başı açık kadına penis ve sair cinsel organ değdirme yarışına giren erkeklerin varlığından daha vahim olmayan eylemdir. ancak ikisinin de özünde aynı mahalle baskısı mevcuttur.
başı açık kadına nur inmemiştir, inançsızdır, bırakılmalıdır o orospu, mümin, nurlu, şahane kişilik olan kadına yer verilmelidir.
başı kapalı kadın namusludur, mümindir, diğer orospu aranmaktadır, ona müstahaktır, ona sarkılmalı, sapıkça eylemler onun üzerinde gerçekleştirilmelidir.
burada yapılan tespit otobüsün içinde bile ideolojik kavgalarla halkı kutuplaştırmak değil, gerçeklerdir. mahalle baskısı öylece geçiştirilecek ve üzerinde durulmayacak bir husus değildir. bokuyla kavga edip ülkeyi çıkmaza sürükleyenler bu tespiti yapan değil, bu ayırımcılıkları yapanlardır.
- akabinde başörtüsüz olanı zor bir yolculuk bekleyebilir.
(bkz: sürtünmek)
(bkz: dayamak)
(bkz: ellemek)
- baş örtülü olanın daha yaşlı görünmesinden kaynaklanan olağan durum
- uygulamada zor olan eylem. zira başörtülü veya açık olsun bir bayanın durup dururken yaşını sormak hoş değildir. eğer yer verilmek isteniyorsa en güzeli ilk gelene yer vermektir. aynı anda geldilerse taş- kağıt-makas oynatılabilir. hem samimi bir ortam oluşur . zaten en çok ihtiyacımız olan şey de bu samimiyet ortamı değil mi a canlar?!
|