|
|
- efendim bu mantı türü, yemekleriyle ünlü ilimiz kayseri'nin güzide yiyeceklerinden biridir. herkesin afiyetle yediği mantının abisidir bir nevi. ondan daha büyük tanelere sahiptir ve yağda kızartılarak yapılır, sarımsaklı yoğurt ve salça sosu eşliğinde parmak yedirtir. orospu mantısı ya da sosyete mantısı gibi isimlerle anıldığına şahit olsam da, onlarla alakası yoktur.
tarifine geçecek olursak;
hamuru da kendimiz hazırlayacağız burda. öyle yufka, hazır hamur falan kullanılmaz. hamur için;
6 su bardağı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
az biraz tuz
bir miktar yaş maya (hamurun kabarması için) [yalnız bunu bulmak zor oluyo o yüzden sanırım 1 paket kuru maya yeterli olacaktır]
hamurun kıvamına göre gerektiği kadar su
hamurun içine koyacağımız karışım için;
300-400 gr arası kıyma
istenilen miktarda karabiber
istenilen miktarda kırmızı biber
az biraz tuz
salça sosu için;
2 yemek kaşığı salça (tercihe göre biber ya da domates salçası)
1 çay bardağı zeytinyağı
bir miktar su
az biraz tuz
şimdi önce kıyma karışımını hazırlayıp dolaba atıyoruz. o beklerken arada hamuru yapacağız.
herhangi bir kabın içine unumuzu koyuyoruz. ortasına bir boşluk açıp yoğurt, tuz, yumurta, maya ve zeytinyağımızı döküyoruz. unla beraber yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz. sonra suyumuzu da ekleyip hamur kulak memesi kıvamına (o neyse) gelene kadar yoğurduktan sonra, etrafına bir bez sarıp kabarması için bir kenara bırakıyoruz. hava almaması lazım yoksa kabarmaz.
salça sosunu hazırlamak için gerekli malzemeleri bir tavaya koyup, salça iyice ezilene kadar işleme tabi tutuyoruz.
sonra gidip bakıyoruz hamurumuz kabarmış mı. kabardıysa hamurdan küçük toplar koparıp tezgahvari bir yerin üzerinde oklava yardımıyla kulak memesi kalınlığında olacak şekilde açıyoruz. bir bıçak yardımıyla açtığımız hamuru 5 x 5 ya da 6 x 6 cm boyunda karelere bölüyoruz. daha önce hazırladığımız kıyma karışımını dolaptan çıkardıktan sonra, küçük bir miktar karışım alıp, bu küçük karelerin ortalarına gelecek şekilde koyuyoruz. sonra hamuru köşelerinden birleştiriyoruz. son olarak, bu mantıları daha önce bir tavada ısıttığımız yağın (ayçiçek yağı ya da zeytinyağı) içine atıp kızarmalarını bekliyoruz. kızaran mantılarımızın üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça sosu dökerek afiyetle yiyoruz.
tavsiye ederim, annelerinize yaptırın, onlar yapmıyorsa yapın, sonra gelin bana teşekkür edin.
not: tarifi annemin gizli tarifler defterinden çaldım, kaç kişilik bilmiyorum.
- (bkz: tadından yenmez)
|