görseller
yılmaz güneyyılmaz güney
yılmaz güneyyılmaz güney
belki ilginizi çeker
  1. · çirkin kral
  2. · orospu olacaksa okumuş orospu olsun
  3. · duvar
  4. · oğluma hikayeler
  5. · abdurrahman palay
  6. · costa gavras
  7. · umutsuzlar
  8. · sürü
  9. · sinemada alkışlamak
  10. · aynı ülkede yaşamaktan gurur duyulan insanlar
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  2. · call of duty modern warfare 2
  3. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  4. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  5. · annenin gençlik fotoğrafları
  6. · 100 opera
  7. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  8. · focus
  9. · ibrahim tatlıses in gafları

yılmaz güney  

sayfa  / 3
  1. 1937 yılında adana da doğmuştur.asıl adı yılmaz pütündür.devrimci ve sanatçı kişiliğini halkının ve ülkesinin özgürlüğüne sunmuş, yaratıcı kişiliğiyle sinemada çığır açmış biriydi.sanatla siyaseti muazzam bir potada buluşturmasıyla örnek alınması gereken sanatçı.
    (poloxis, 20.03.2004 22:21 ~ 22.03.2004 23:03)
  2. (bkz. duvar)
    (bkz. sürü)
    (bkz. yol)
    (bkz. arkadaş)
    (mezun, 04.05.2004 11:27)
  3. "benim oturduğum mahallenin yolları çamurluydu, boyalı ayakkabı giysem bile, o yollardan geçtikten sonra çamurlanmamaları mümkün değildi.
    hayatım da böyle.."

satırlarının sahibi.. ödüllü ve yasaklı filmlerin yaratıcısı. adana'da doğdu, paris'te öldü. doğumla ölüm arasında hayatın ironilerini ve haksızlığı iliklerinde yaşadı.

9 eylül'de öldü...
    (sifirdankucuk, 06.09.2004 00:15 ~ 00:15)
  4. çirkin kral
    (şuursuz, 28.12.2005 13:01 ~ 14:32)
  5. "sorunun esası şudur: ya devrim yolunu seçeceğiz... ya da, bu düzenin baskılarına, haksızlıklarına boğun eğerek, şu ya da bu biçimde teslim olarak yaşamayı seçeceğiz. bu çeşit bir seçiş, yok olmanın bir biçimidir." diyen halk çocuğu.
    (everestk, 24.03.2006 12:11)
  6. (bkz: duvarın etrafında)

ayrıca iki kitabını okumuşluğum vardır;
    biri çukurovadaki pamuk işçileriini anlatan boynu bükük öldüler, diğeri darbe dönemini faşist baskı ve işkenceleri anlatan sanıktır; ikisi de okunmaya değer eserlerdir.
    (libertar, 27.06.2006 22:50 ~ 22:54)
  7. yılmaz güney protest sinemasıyla ve sıfırdan geldiği yerle türk gençliği için bir umut kaynağı olmuştur. her ne kadar yol filminin cannes'da büyük ödül alması siyasi etkenlere bağlı olarak gerçekleşti ise de sinemada özgün bir dile sahip olduğu inkar edilemez.
    (organometallic complex, 17.11.2006 10:57 ~ 13:08)
  8. fransa televizyonunda "kürt sinemacı" olarak tanımlanan şahıs.
    (tuygun, 10.12.2006 23:57)
  9. hiçbir filminde kendi sesi ile rol almamıştır, onu usta dublaj sanatçısı abdurrahman palay seslendirmiştir, doğumundan yıllar sonra alınan nüfus kağıdına göre 1937, kendi açıklamasına göre 1931 doğumlu yenice köyü adana olan merhum aktör ve yönetmen, ölüm tarihi 9 eylül 1984, 1966-1983 yılları 22 film yönetmiştir,1971 yılında yönettiği ve başrolü filiz akın ile paylaştığı "umutsuzlar" türk sinema tarihine geçmiş çok önemli filmlerden biri.
    (yeşilçam, 20.01.2007 21:24 ~ 21:26)
  10. 1974 yılında yumurtalık hakimi sefa mutlu'yu öldürmekten tutuklanan ve yargılama sonucu 19 yıl hapis cezasına çarptırılan katil.
    1981 ekim'inde, izinli çıktığı ısparta yarı-açık cezaevine dönmeyerek yurtdışına kaçmıştır.
    (goz goz goztepe, 12.02.2007 12:53 ~ 13:00)
  11. 1 nisan 1937 adana doğumlu yılmaz güney, bugün yaşasaydı 70 yaşında olacaktı. filmleri, 12 eylül döneminde yasaklanmıştı... 'çirkin kral'ın doğum günü olan 1 nisan' da türkmax 'da sabahtan akşama kadar altı filmi izlenebilecek.

1 nisan günü ekrana gelecek filmler;

ağıt
    zavallılar
    arkadaş
    sürü
    yol
    duvar
    (Tohum, 27.03.2007 16:32)
  12. çirkin kralolarak bilinmesine rağmen neden böyle denildiğini bir türlü anlamış olmadığım yakışıklı kral.
    (tercihettiginiznick, 30.04.2007 12:11)
  13. bu büyük aktörün umutsuzlar filminden unutulmaz bir sahne,

http://www.youtube.com/...
    (yeşilçam, 27.05.2007 13:48 ~ 13:49)
  14. senaryo olmadan film çekebilen tek yönetmendir kendileri.
    (kelebekler kayısı yemez, 31.05.2007 20:48)
  15. türk sinema tarihinde 1965-1974 yılları arasındaki döneme altın değerinde kazanımlar getirmiş oyuncu, senarist, yönetmen. 111 filme imza atmıştır. 1965-1966 yılları oyunculukta yükseldiği yıllardır. yılmaz güney karakter oyuncusu olarak farklı bir misyon yüklenmiştir, filmlerinde hem kurban hem yargıç hem av hem de avcıdır. umut adlı filmi eleştirmenlerce en iyi 10 filminden biridir. seyyidhan filmiyle b tipi filmlerden kurtulmuş, umut'la bunu pekiştirmiştir. 1974 yılında zavallılar adlı filminin çekimlerini yaparken hapse girmiş, filmi atıf yılmaz tamamlamıştır.
    (kuklaların yaşamından, 09.07.2007 01:49)
  16. 1974 yapımı zavallılar filmi ile oldukça başarılı bulduğum şahıs. türkiye gerçeğini kürt kimliği dışında değerlendirecek olursak oldukça başarılı anlatmıştır.
    (şerbet, 20.08.2007 21:15)
  17. cezaevinden kaçtıktan sonra yurtdışına giderek cannes film festivali'nde "yol" adlı filmiyle en iyi film ödülünü costa gavras ile paylaşan oyuncu, yönetmen ve devrilemeyen devrimcidir.

tutuklu olarak katıldığı siyasi davalarında savunma yaparken "devrimci şiddet" sıfatını kullanmaktan çekinmemiş ve bu savunması nedeniyle ceza almıştır.

o da en az nâzım hikmet kadar muhalifti yaşadığı döneme ve dönemin bakış açısına. isyankârdı, asiydi, sinemanın çirkin kralı. sessizliği bile suskunluğu olmamıştı hiçbir zaman. ve aynı yolu paylaştığı nâzım ustayla aynı sonu paylaşarak ülkesine, soluduğu havaya, büyüdüğü topraklara hasret gitti bu dünyadan. 1984 yılının eylül ayı aldı onu. tıpkı 1963'ün haziran'ının nâzım'ı aldığı gibi. kendi gidip adı kalanlardan oldu. hele de öyle bir kaldı ki akıllarda. hani cannes'da ödülünü alıp yumruğunu kaldırıken ki gibi dimdik, mağrur.
    (de perros amores, 09.09.2007 00:05)
  18. hem dönemi türk sinemasının ilerisinde hem de salt gişe hasılatı hedefleyen döneminin popüler kültürüne ve tiraj arttırıcı arttırıcı önlemlerine sahip çok sayıda film çeken sinema oyuncusu ve yönetmendir.

maalesef filmografisinin önemli bir kısmını 2. tip filmleri oluşturur.

yönetmenliğine senaryoda ve oyuncu kadrosunda çok küçük değişiklerle çektiği 10 dan fazla film vardır. hatta bazı filmelerinin, tamamen başka fimlerinin kesilip biçilip birbirine eklenmesiyle çekildiğine dair efsanelerde vardır.* belki bunda o yıllardaki sinema salonu sahiplerinin ve dağıtım şirketlerinin etkisi vardır. ama kendiside buna boyun eğmiş ve bundan faydalanmıştır.

belki de devrin yasaları ve koşulları gereği eleştirel yaklaşımını sistemden çok yönetenlere ve devletin kurum/memurlarına karşı sergilemiştir.

''1974 eylül'ünde,bir cinayet olayına adım karıştı ve 19 yıla mahkum edildim. '' otobiyografisindeki bu kısım ise oldukça enteresandır.

tahammüden adam öldüren bir kişinin adı ister istemez o cinayet olayına karışır. kendi ifadesine göre de pek siyasi bir yanı da yoktur bu cinayetin.

yılmaz güney feodal bir yapıda, o kültürle yoğrularak büyümüştür. hemşehrisi ve çöcukluk arkadaşı cumhuriyet savcısını gene hemsehrilerinin önünde bir yemek esnasında tek kurşunla vurarak öldürmüştür. işin enteresan yanı adli soruşturma esnasında, olayın görgü şahidi olan yaklaşık bir köy halkı kadar insanın, hatta köy muhtarının, ''evet yemekteydim, ama tuvalete gittiğim için görmedim'' demesidir. yılmaz güney se başta yalanlasa da, savcı '' bütün sarışınlar orospudur'' dedi, benim eşimde sarışın olduğu için onurum kırıldı ve vurdum diye açıklamasıdır. yasalarımız gereği oldukça makul bir cezai indirim nedenidir. alkollü olduğunu eklemeside gene cezai indirim nedenidir.

nedeni ne olursa olsun,

nefsi müdaafa olmadıkça veya kolluk kuvvetlerine mensup olup, yasalarla belirlenen çerçevede gerçekleşmedikçe, haliyle adam öldüreni hapse atarlar. yani evrensel hukuk ve akıl bunu söyler.

belki de cinayet olayında baöbaşka şeyler vardır, ama bu olaydan bu kadar üstü ürtülü ve savuşturma bağlamında bir değinme de itiraf değil midir?
    (just call me daydreamer, 09.09.2007 01:25 ~ 01:32)
  19. annemin genç kızlık dönemlerinde yazlık sinemalara gidilen devirlerde gittikleri bir filmde oynayan ve küçük bir çocuğun sen ne iyi adamsın yılmaz abi repliğini bize anlattığı kedilere ağlayan bir iyi insan...ruhu şad olsun...
    (syurt, 25.10.2007 10:35)
  20. "her şeye rağmen,
    düşmana inat yaşayacağız.
    yarın bizim çünkü...
    biz öleceğiz ama çocuklarımız
    bırakacağımız mirası taşıyacaklar
    yüreklerinde...
    ve onların yürekleri bizim altında
    ezildiğimiz korkuları taşımayacaklar."

dizelerinin sahibi.
    (metalkorsan, 15.11.2007 00:42)
  21. dev bir duvar...
    (gheddo, 15.11.2007 01:25)
  22. erken göçmeyip sinan çetin'in yüzünün ortasına iki tane sallamasını istediğim efsane aktör ,yönetmen,senarist.
    (nyksss, 23.11.2007 18:28)
  23. insan, militan ve sanatçı.
    (metalkorsan, 09.03.2008 12:09)
  24. hiç yılmaz güney filmi izlememiştim, merak ettim ve duvar filmini izledim, film gerçekten mükemmeldi ve şu yazıyla bitti:

bu filmde anlatılanlar, yaşanmış olayların yeniden harmanlanmasıdır. onlar, kan, ateş ve gözyaşı içinde, duvarların karanlığında ışığı ve suyu aramışlardı... bu filmi onlara, el yordamı ile ışığı ve suyu arayan küçük arkadaşlarıma adıyorum.
    ( yılmaz güney )
    (kapıcı çöpçü hurdacı, 09.03.2008 12:23 ~ 12.12.2008 18:56)
  25. fatih altaylı'nın yıllar evvel bir yazısında kadın döven katil olarak tanımladığı sinema yönetmeni. hatırlıyorum pek bir yaygara kopmuştu o zamanlar. sol kesimden yazarlar, gazeteciler, sanatçılar çeşitli platformlarda yılmaz güney'i savunma yarışına girmişlerdi. aslında ellerinde avuçlarında pek bir şey de yoktu. onun sinemacı yönünü konuşalım diyorlardı ama yönettiği öyle çok önemli film var mıydı ki? yol'du sürü'ydü ama bir filmin senaryosunu yazmış olmak o filmin sahibi olmayı beraberinde getirmezdi. çözüm yolunu bulmuşlardı. güney bu filmlerin senaryolarını o kadar ayrıntılı ve mükemmel yazmış ki filmler ona ait olarak kabul edilmeliymiş idi. kendi yarattıkları tabuyu her türlü yapmacıklıkla koruma çabasındaydılar. kaçtığı hapise aslında adi bir suçtan dolayı girdiği gerçeğini duymaya tahammül edemiyorlardı. çığırtkan bir sinemadan ötesine sahip olamayışını kabul etmeleri de elbette beklenemezdi.

güney'in ateşli savunucularından atilla dorsay'ın bir kitabından okuduğuma göre tarkovski demiş ki: "yaratıcı istek ile ideoloji birbirine karıştırılmamalıdır, aksi takdirde sanatı doğrudan ruhsal yanıyla, olduğu gibi algılama olanağını elimizden kaçırmış oluruz." güney işte bu noktada çamura saplanan bir kişilikti. konjonktürden beslenen ve sadece yüksek sesten konuşan bir yönetmendi. çalkantılı yaşamı sürekli efsane yaratma arayışı peşinde olan belli bir kuşağın ve kitlenin görmezden gelemeyeceği bir malzemeydi. davaları için büyük mücadeleler vermiş insanlar bir simge, bir kahraman sahibi olmak istemişlerdi. bunu da gayet normal karşılıyorum. fakat şunu da düşünmeden edemiyorum: bir gün sağ kesim sinema ve sanat çevrelerinin hakimiyetini eline geçirirse, zirveye yücel çakmaklı'yı ve minyeli abdullah'ı oturturlarsa ne olacak?
    (üçüncü adam, 21.04.2008 23:02 ~ 05.06.2009 19:52)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil