türk edebiyatının en başarılı akademisyenlerindendir. orhan pamuk'u okumak kitabında pamuk'un postmodern metinlerine, özellikle yeni hayata, değinir. ben burdayımda oğuz atay'ın biyografisini yazmıştır ki kelimelerle ifade edilemeyecek denli başarılıdır. türk romanında postmodernist açılımlar adlı kitabında da postmodern edebiyatın ne olduğunu anlatır ve orhan pamuk, oğuz atay, hasan ali toptaş ve metin kaçan'ın metinlerini değerlendirir.
yıldız ecevitin okuyucuyu sıkmayan akıcı ve samimi bir dili vardır. eserlerini büyük bir titizlikle yazar, hakkı verilir biridir ki kitaplarının hepsi iletişim yayıncılıktan çıkar.
(bkz: büyüyünce yıldız ecevit olucam)
bir de sosyolog yıldız ecevit vardır. odtüde profesördür. kadın konuları üzerinde çalışır.
akademik camiada sık rastalanmayan bu isimde iki ayrı akademisyenin varlığından habersiz olan ben, odtüdeki yıldız hanıma mail gönderip kendisiyle edebiyat üzerine konuşmak istediğimi söylemiştim. çok tatlı biri olduğunu hissettiren sosyolog yıldız hanım, benimle aynı yanlışa pekçok kişinin düştüğünü söyleyerek kendisini tanıtmıştı. hatta, "mektubunu okuduktan sonra, senin aradığın yıldız ecevit olmayı çok istedim. benim yardım edebileceğim herhangi bir konu olursa hiç çekinme lütfen" demişti. çok utanmama rağmen çok mutlu olmuştum. bu da böyle bir anımdır demeden önce, benimle aynı yanlışa düşebilecekleri uyarmak istedim.
özellikle edebiyat alanında akademik çalışma yapmaya çalışmanın boşa kürek çekmek olduğunu, master seviyesindeki bir öğrencinin akademik geleceğine dair öngörülerin(!) yazar-şair isimlerine gözlerindeki pırıltılar ölçeğinde karar verildiği ortamlarda bulunduğumda, taraf olmadığım için bertaraf edildiğimde, kısacası "ben bu işi yapamayacağım galiba" diye kaygılandığım zamanlarda karşıma hızır gibi çıkan insandır.
"ben buradayım..." zaten apayrı bir başyapıt benim için de, türk romanında postmodernist açılımları elime ne zaman alsam, işimi tekrar seviyorum. bu zorlukların üstesinden alnın apakıyla çıkan biri var demek ki, diyorum.
yani demek istiyorum ki, siz de benim gibi bir onulmaz edebiyat aşığı olmanıza rağmen önünüze engeller konuluyorsa yıldız ecevit okyunuz. o zaman görüyorsunuz ki sevgi, emeğin dostudur.