ilgili haberin linkini verelim:
http://www.milliyet.com.tr/...
öncelikle, hukuk hakkında kulaktan dolma bilgiler dışında herhangi bir fikrimizin olmadığını göstermiştir bu olay. gerek sözlükteki yorumlar, gerekse haberin sunuş biçimi buna delalet.
taciz gibi suçlarda şikayet olmadığı takdirde ne polisin, ne de adalet sisteminin yapacağı pek birşey yok. öldürme, yaralama vb. suçlarda şikayet olmasa dahi, kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek bir suç söz konusu olduğundan, devlet kamu davasını açar ve ilgilileri cezalandırır. ancak taciz gibi, mağdurun şikayetinin var olmadığı bir durumda,
karine olarak böyle bir suçun var olmadığı kabul edilir.
öte yandan, çok daha ilginç bir durum var ki, haberde "ortada olayla ilgili şikayetçi olmadığı için şüphelilere, kabahatler kanunun 37'nci maddesine göre başkasını rahatsız etmekten 57'şer ytl para cezası uygulandığı öğrenildi." gibi bir ifade de geçiyor.
kabahatler kanunu'nun 37. maddesine bakalım;
"
mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişi, elli türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır."
ilgili maddede sadece "mal veya hizmet satmak için" başkalarını rahatsız edenlere para cezası yaptırımı uygulanıyor. yani, elindeki çakma parfümleri satmak için "abi bak başka yerde bulamazsın bu kadar ucuza, orijinal bunlar." diyerek 20 dakika boyunca kafa siken tipler kastediliyor. halbuki ben televizyondaki görüntülerde, ağzından tükürükler saça saça gördüğü her kadına saldıran güruhun yukarıdaki örnek gibi, herhangi bir mal ya da hizmet satmaya çalıştığını görmedim. dolayısıyla, tacizci güruhun bu maddeden dolayı 57 ytl para cezasına çarptırılması mümkün değil. yurdum dolaylarında da, bu kadar açık bir kanun hükmüne karşı böyle bir yaptırıma başvuracak bir hakim olduğunu sanmıyorum.
neyse, haberi kim yazdı, o son paragrafı kim oraya koydu bilmiyorum ama büyük ihtimalle
milliyetgazetesi her zaman olduğu gibi bizimle kafa buluyor.
seksi fotoğrafları için tıklayınız haberciliği bile daha iyiydi amına koyim, en azından haberi götlerinden uydurmuyorlardı.
ek: ilgili kanun maddesindeki 50 ytl'lik cezayı da, habere 57 ytl olarak monte etmişler. "küsuratlı sayı vereyim de, salladığım anlaşılmasın." düşüncesiyle hareket etmişler anladığım kadarıyla.
ek2: kanunda geçen 50 ytl para cezası suçun işlendiği zaman 57 ytl imiş. düzeltme için
zarpandit'e teşekkürler.