sadece dünyanın değil başlı başına her gezegenin kendi güneşleri etrafıda dönme süreleridir. mesela bir mars yılı vardır bir de jüpiter yılı. bir de bu var:
(bkz: @785301)
aylardan oluşan. biz 12 ye bölmüşüz anlaştık herkes uyuyor. ama düşününce çok garip hele anlamlı olanları var. nisan da bir romantizim var. aynı zamanda coşku. sevişkenlik hat safhada. mayıs çok yaygın bi havası var. böyle salmış bir rehavet ümit karan gibi. ağustos, bir ağır abi bir babacan g.tümden salladım bunu ama öyle lan. eylül bak o da bi hüzün bi depresif 16 yaş ilk aşık hatun gibi aşkın ızdırabında gibi. zaten aşkını ızdırabını küfürü burdan geliyor. kasım o hem romantik hem duygusal holiwuddan o öyle oldu sanırım. birde ekim var. ona çok üzülüyorum. ekime kadar olmadı skime kadar falan diyorlar yazık lan. ama onda da var. ekim ne lan skim gibi..
valla ben bu kavramın kaldırılması taraftarıyım.. açıkçası çok saçma değil mi yıl denilen şey? hadi aylar bir nebze.. kimse yeni ayları heyecanla kutlamıyor çünkü ama yeni yıl olunca biraz garip oluyor.. garip olmasının nedeni de şu: insanlar öyle bir düşnüyor ki sanki insan kaderi yıl yıl ayrı şeylerle devam eder.. bir yıl bitti mi eskisinden kalanlar yeni yıla sarkmaz sil baştan tertemiz bir hayata başlarız.. kusura bakmayın ama nah başlarsınız.. yaşadığınız hayat aynı günler aynı olaylar aynı siz de aynısınız.. boşuna ümitlenmeyin..