belki ilginizi çeker
  1. · askeri rütbeler
  2. · ilker başbuğ
  3. · nafiz gürman
  4. · 2050den gazete başlıkları
  5. · 2008 anayasası
  6. · feyzi mengüç
  7. · türk silahlı kuvvetleri
  8. · cemal tural
  9. · yaş
  10. · yaş günü
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · tunceli alevileri dinsizdir
  2. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  3. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  4. · öğretmenler günü
  5. · disko kralı
  6. · prison brake
  7. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  8. · internetsiz hayat
  9. · insanlığın en büyük buluşu

yüksek askeri şura  

1. (bkz. yaş)
    (mavio, 01.08.2004 21:08)
  2. her yıl ağusotos ile aralık aylarının ilk günleri toplanan ve sırası gelen albaylarla generallerin terfileri ile ordudan ihraç edilecek personelin karar verildiği toplantı. şuraya başbakan başkanlık yapar. orgeneral ve oramiral rütbesindeki bütün generaller ile milli savunma bakanı katılır. şura sonunda terfi kararları cumhurbaşkanına sunulur ve onaylanmasının ardından kamuoyuna açıklanır. ağustostaki toplantıda terfi ve ihraçlara karar verilirken aralıktaki toplantıda sadece ihraçlar ele alınır. kamuoyunda genel kanının aksine tayinler genelkurmay başkanı tarafından ayrıca karar verilir. şura kararları yargı yoluna kapalıdır.
    şura sırasında ele alınan bütün personel için toplantıda bulunanların tamamı görüşlerini açıklamak zorundadır (milli savunma bakanı ve başbakan hariç). oylama yapılır ve neticesinde terfi edecek general ve albaylar belirlenir.
    ağustos ayı terfi bekleyen albay ve generalleri için heyecanlı bir dönemdir. kimi zaman kesin terfi etmesi beklenenler kendini bir anda emekli edilmiş bulmaktadır. kararlarda gayet doğal olarak genelkurmay başkanının büyük etkisi olmaktadır. basında kimi zaman dışardan (iş dünyası, siyaset, amerika vb.) bazı yönlendirmelerin olduğu söylense de bu ordu tarafından her zaman şiddetle reddedilmiştir.
    (panait ıstrati, 12.01.2007 21:30)
  3. her sene, özellikle irticai faaliyetler sebebiyle ordudan atılanların damgasını vurduğu toplantıdır. bu sene de 10 kişinin bu sebeple orduyla ilişiği kesildi. ancak, son yıllarda alışılageldiğimiz üzere, irticai faaliyetlerle ordudan atılanların ihracına rte ve vecdi gönül muhalefet şerhi koydular. yani, "biz aslında bunların ihracına taraf değiliz ama karşı da çık(a)mıyoruz" demek istediler.

benim anlamadığım, neden her sene özellikle bu gerekçe ile ihraç edilenlere şerh koymaktadır başbakan ve milli savunma bakanı ? acaba, gerçekten tümünün de ihracının doğru olmadığını düşündükleri için mi yoksa bu sebeple atılan herkesin ihracına karşı çıkıp tabanına güzel görünmek, bir nebze olsun yaranmak için mi ? ya da daha da vahimi, ordu içindeki irticai faaliyetlerden rahatsız olmadıkları için mi ? valla ben çözemedim, çözen varsa beri gelsin.

(bkz: biri bana anlatsın)
    (insomniaque, 05.08.2007 18:19)
  4. tayyip erdoğan başkanlığında bugün toplanacak olan şura.. akp'nin kapatılma davası nedeniyle sorunlu bir şekilde gerçekleşeceği düşünülürken, kararın açıklanması ve partinin kapatılmamasından ötürü normal şartlar altında gerçekleşecek olan şura..

yeni genelkurmay başkanı'nın kara kuvvetleri komutanı orgeneral ilker başbuğ olması beklenmektedir..
    (carpenoctem, 01.08.2008 08:30)
  5. toplantıda alınan kararların bugün açıklandığı şura. karara göre:
    ilker başbuğ türkiye cumhuriyeti'nin 26. genelkurmay başkanı olmuştur. ayrıca ilk kez bir yaş toplantısından ihraç kararı çıkmamıştır.
    (ilyiştaykovski, 04.08.2008 13:33)
  6. son toplantıda ihraç kararı çıkmaması üzerine tartışmaların odağı haline getirilen şüra..

ben de şaşırtıcı bulmaktayım.. antilaik hiç bir tutum yok mu tsk personelinde, irticai faaliyetler yok mu, disiplinsizlik yok mu? ergenekon'un şuraya yansıması olarak değerlendirmek çok yanlış olmaz sanırım..
    (carpenoctem, 07.08.2008 13:47 ~ 13:48)
  7. son toplantısında ihraç kararı çıkmamış olması beni ilerdeki toplantılar için umutlandırmıştır zira meslekten ihraç gibi ağır bir yaptırımın yargı kararı olmadan yapılması bir hukuk devletinde kabullenilemez. günümüzde yasama ve yürütmenin vermiş olduğu kararlar yargı denetimine açıkken yaş ve yarsav'ın vermiş olduğu kararların yargı denetimine kapalı olması hukuk devletine terstir. işin traji komik tarafı vermiş oldukları kararlar yargı denetimine kapalı olan bu iki kurumun temsilcileri her fırsatta yargıya saygıdan bahsetmekteler.
    (eser, 07.08.2008 13:58 ~ 13:59)
  8. söylendiğinde ağır bir şekilde havada asılı kalıp, yavaşça dimağlara süzülen oturaklı isim tamlaması.ortam cıvıklaştığında bu ve yargıtay bilmemkaçıncı ceza dairesi, yargıtay içtihadı birleştirme kararı, kanun hükmünde kararname söz öbeklerini zikredin efendim.göreceksiniz ki artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
    (yavaş gel saçın başın dağılmasın, 05.01.2009 07:04)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil