yörsan 

adana çık aradan

1. susurlukta yer alan sütten süt ürünleri üreten firma
    (agust bocuu muittin, 18.11.2004 00:00)

2. peynirleri tercih edilebilecek firma
    (boundless, 18.11.2004 01:22)
  3. susurlukda ki büyük dinlenme tesisi son derece ucuz ve bir okadarda lezizdir.tostları özellikle tavsiye edilir.
    (epakman, 11.10.2005 01:43)
  4. peynirleri çok leziz ve hesaplı olan marka.
    (novordsec, 11.10.2005 02:18)
  5. gecenin bi yarısı kelle kafa tost yemeğe gidelim deyip mekan olarak burası seçilir..gel gör ki yolda aniden karşımıza çıkan köpeğe çarpmak istemeyen arkadaş fren yapar sola kırar sonra sağa..bi bakmışım takla atıyoruz....olan 2004 toyota'ya oldu..
    not:kazadan sonra arabadan çıkan hiçkimse köpeği görememiştir..öyle bi köpeğin gerçekte yaşayıp yaşamadığı halen tartışma konusudur..allahın işine karışılmaz..sonuçta sarhoşsun cezasını çekmek gerekir..
    (redbullvodka, 05.02.2006 02:46)
  6. tostunu ve ayranını tüketmek için toplam 1 saat yolu gidip gelmeye hiç bir zaman üşenmediğim mekan. ayrıca tost dışında domates çorbası da yenilesidir.
    (xanax, 16.02.2007 02:58)
  7. teneke tulumu peyniri, van otlu peyniri, white krem peyniri, tava yoğurtları gayet leziz olan susurluk'ta kurulu süt ve süt ürünleri firması.
    (luto, 02.05.2007 16:44 ~ 24.11.2007 17:02)
  8. %100 türk sermayesi olmakla övünüp, çalıştırdığı 850 personelin yalnızca 350'sini resmi olarak bildiren, 400'ünü stajyer adı altında çalıştıran işletme.

sigortasız çalıştırılmalarına ve ücretlerinin düşüklüğüne veryansın edip, sendikaya üye olan 400 işçisini kapıdışarı eden, diğer işçilerini de hürriyet gazetesine verdiği ilanla tehdit eden işletme.

sendikaya üye olmaları için arkadaşlarını örgütlemeye çalışan işçilerini dövdüren işletme.

en doğal haklarını kullandıkları için kapıdışarı ettiği işçilerin yerine civar köylerden topladığı köylülerle üretimine devam eden ve hala televizyonlara verdiği reklamlarda "sütün keyfi yerinde" diyebilen işletme.

yine hürriyet gazetesine verdiği ilanla, anayasal bir hak olan sendikalaşmayı, devlet hainliği ve din düşmanlığı gibi göstererek karalamaya çalışan işletme.

(bkz: http://www.birgun.net/...)
    (bkz: http://www.milliyet.com/...)
    (bkz: http://www.tekgida.org.tr/...)
    (bkz: http://www.tekgida.org.tr/...)

"yönetim olarak; bu gibi olumsuz propaganda ve faaliyetlere izin vermeyeceğimiz kesindir. şirkete zarar verecek kişileri de bir gün bile bünyemizde tutmayacağımız da bilinmelidir. bu nedenle çalışanlarımıza kötü niyetli kişilerin menfi propagandalarına kapılarak olumsuz herhangi bir davranışta bunlunmamalarını, herhangi bir sıkıntı veya problemle karşılaştıklarında hiç çekinmeden bizlere başvurmalarını, olumsuz bir durumdan en büyük zararı kendilerinin göreceğini hiçbir zaman unutmamalarını hatırlatmak isteriz." yörsan.

(bkz: http://www.yorsan.com.tr/...)
    (hemokudumhemyazdim, 17.12.2007 14:08 ~ 14:21)
  9. yüzde yüz türk sermayeli,vatana millete bağlı,aileninizin yoğurtçusu;yersen...
    (olymposea, 17.12.2007 14:57)
  10. tarım ve sendika konusunda akademik çalışmalar yapmış olan koray çalışkan'ın bu konu üzerinde yazdığı yazı: "yörsan yersen" başlığı ile.

http://birgun.net/...

"yörsan yersen 17/12/07

"sütün keyfi yerinde" sloganıyla çalışan yorsan, balıkesir'deki fabrikasında çalışan işçilerin tek gıda-iş'de örgütlenmesi üzerine önce öncü işçileri sonra örgütlü işçilerin kalanını işten çıkardı. artık sütleri de yüzleri de kara. işten çıkardıkları işçileri hemen geri almaları gerekiyor.

durumu öğrenmek için yörsan'ın tüketici hatlarını aradım. "bu kutunun mesaj limiti dolmuştur. başka mesaj kaydedemiyorum" uyarısıyla karşılaştım. sonra genel merkez'lerini aradım. güzel sesli kibar bir bayan çıktı telefona 14 aralık2007 saat 10:5o'de. kendimi tanıttım. boğaziçi lafını duyunca daha da sevecen konuşmaya başladı. işten çıkarılan işçilerle ilgili birkaç sorum olduğunu söyledim.

ses birden değişti. boğaziçi dediğimde beni sırnaşıkça ödüllendiren ses birden konuşanın boğazına dolandı. "bu konuda bizi ilgilendiren bir durum yok. hukukçukları arayın, iş yargıya intikal etti" diyerek kestirip attı. "yorsan genel merkezini arıyorum ve bu işle ilgili kimseye ulaşamıyorum, böyle şey olur mu?" diye protesto ettim ve "kimle görüştüğümü" sordum.

o kimseye söylemezmiş ismini... korkmuştu, sesi titriyordu, patronlarının bütün sıkıntısını omuzlarında hissediyordu. beni beklemeye aldı. sonra da bir daha geri dönmedi. geri vites müziği dinletti beş dakika. sonra bağlantı kesildi.

fabrikayı aramamı söylemişti ismi ve yüzü olmayan yorsan yetkilisi. aradım. yine bir sekreter. sesi cıvıl cıvıl, çiğdem'miş ismi. bu sefer boğaziçi der demez ismini sordum. söyledi. durumu anlattım. daha dikkatli bir yanıt: "sizi yetkiliye bağlayayım." toplantıdaymış yetkililer, cep numaramı bıraktım, arayan olmadı. yetkililerin etkileri bu kadar.

göle yoğurt çalalım

yorsan kafasını kuma gömmüş bekliyor. bilmiyor ki eğer gerçekten tüketicinin güvenini kazanacaksa, işçileri sendikalı olmak zorunda. yorsan bunu görmüyor. görecek.

internet sitelerinde ve birkaç gazeteye verdikleri ilanda şöyle diyorlar: "çalışanlarımız kötü niyetli kişilerin menfi propogandalarına kapılarak" sendika kurmaya kalkışmışlardır. yani sendikalaşmak kötü niyetli propogan-daymış. ulu önderimiz bize bu yolu işaret etti diyor yörsanlı yetkililer. sıkışınca şapkadan atatürk çıkarıyorlar. türk milleti'ni seven bir şirketiz diyorlar. sıkışınca şapkadan milliyetçiliği çıkarıyorlar. ancak 400 işçiyi "stajyer" adı altında sigortasız olarak çalıştırıyorlar.

bu mu önderlerinin yolu, bu mu halkını seven şirket? bu milletin çocuklarını bayram öncesi işsiz bırakıyorlar. yorsan kendi ilkelerini bile çiğniyor. bu kadar dar kafalı bir şirket, iki lafı bir araya getirmeyi kısacık bir ilanda bile beceremiyor. sendikasız, gündelikçi, güvencesiz işçilerle yoğurt yapmayı nasıl becerecek?

yorsan haddi bilmeli. sınırları görmeli. anayasal hakları üçkuruş parası var diye önüne gelen yoğurtçu çiğneyememeli. işten atılan işçiler geri alınana kadar yorsan yemeyelim. sütün keyfi yerinde değil!

işçiler hadlerini bilmemeli. sınırlarını aşmalı. kenan erçel'e göre "gönül ister ki yorsan işçileri kendi fabrikalarını kursunlar, kendi işyerlerinde çalışsınlar. göle yoğurt çalmak gibi geliyor. ama ya tutarsa?" erçel'e katılmamak elde değil."
    (aglaures, 24.12.2007 13:35)
  11. işten çıkartılan işçiler tekrar işe alınana dek yörsan ürünlerini satınalmamak ve bu uygulamayı duyurmak iyi bir protesto olabilir.
    (arapbebek, 24.12.2007 13:40)
  12. yıllardır çalıştırdığı işçileri stajyer olarak gösterip sigortalarını yatırmayan,sendika ve toplu iş sözleşmesi haklarını istediler diye önce şiddet uygulayarak gözlerini korkutan sonra da işten çıkartan,yerseniz ailenizin yoğurtçusu yemezseniz emek düşmanı sözüm ona yüzde yüz yerli sermaye, süt ve süt ürünleri üreticisi firma.

işçilerini türlü şekilde kandıran, sigortasını yatırmayan, anlaşılan ücretin çok altında komik rakamlar veren ve bu olanlara karşı mücadeleye girişen işçilerini ''birtakım faaliyetler'' olarak niteleyen işçilerinin emeğini gasp eden emek hırsızı bir firmadır.

bu olayları duyup da hala yörsan ürünlerini alabiliyorsak diyeceğim bir şey yok,ama almak içimizden gelmiyorsa basın ve medyanın yap(a)madığı bu işi biz çevremizde ki kişileri uyarmaya başlayarak başlatabiliriz.
    (jugador, 08.01.2008 10:35)
  13. yöğürt sanayi
    (bkz: tava yoğurdu)
    (püfü, 04.02.2008 13:50)
  14. işçilerinden kesmeyi uygun gördüğü parayı ürünlerine yansıtsa ne kaybeder acaba diye düşündüm bir an. kalabalık biraz daha azalır, ciro aynı kalmaz mı? bu konuda kendilerine girişimci ve ekonomist arkadaşlar öneride bulunsun artık.

ben gedik kalan protesto hakkında bir çift kelime etmek isterim. dışarda meslek arkadaşları hakkını aramaya çalışırken, içeride tost tabakları ve ayran kutuları ellerinde koşuşan emekçi meslektaşları olduğu sürece, yoldan geçerken uğramayı alışkanlık haline getirmiş müşterilerin pek de sikinde olmaz açıkcası. gerçekten de tost-ayran çok güzel gidiyor orada, tezgahın arkadını görmezsen.
    (radi, 04.02.2008 14:15 ~ 14:16)
  15. toplumun ne kadar duyarsız hale geldiginin canlı ispatı.

hafta sonları bursa'dan izmir'e sıklıkla yolculuk yaparım. bu yolculuklar sırasında susurluk'tan geçerken yörsan tesisleri önceleri uğrak yerimdi. ancak son yaptığım yolculukta çalışanlarına yaptıkları yüzünden kesinlikle uğramayıp, kendimce protesto etmek istedim. gerçi, benim uğrayıp uğramamamla ne batacak ne çıkacaktı ancak her birey kendince protesto edip yörsan tesislerine uğramazsa bu tepkiler çığ gibi büyür ve amacina ulaşır diye düsünmüstüm.

fakat ne göreyim, yörsan tesisleri önüne park etmiş onlarca otomobil, içerisi tıklım tıklım dolu, millet midesini doldurmaya bakiyor; yolun tam karsisinda ise gariban yörsan isçileri toplanmış, polis kordonu eşliğinde sloganlarla haklarını aramaya calisiyorlar. dışarıdaki işçilerin hak arayışları, içeride homini girtlak tıkınan zümrenin sikinde bile degil.

hata bende tabi; bir an kendimi -her ne kadar yaşamamış olsam da- 60'lı 70'li yılların türkiyesinde zannettim. bir deniz gezmiş gelecek, insanlari örgütleyecek ve yörsan işçilerinin mücadelesine destek olacak zannettim. sanırım fazla hatirla sevgili seyretmişim. yanılmışım, toplumun 12 eylül 1980'den sonra apolitize edildigini ve şimdilerdeki tek derdimizin türban olduğunu unutmuşum.

çok özür dilerim.

en iyisi en yakın plaza alışveriş merkezine gidip nokia'nin çıkardığı son model cep telefonlarıyla tommy hilfiger'in yeni sezon sweatlarına bir bakayım.
    (turgon, 05.02.2008 08:56)
  16. yapılabilecekler:

-alış-veriş esnasında yörsan ürünleri görmezden gelinebilir.

-eşe dosta laf arasında bilgi mesajı gönderilebilir.

-mail yoluyla kişi listesinde bulanan tanıdık tanımadık hatta tavlanmak üzere olan mervelere ulaşılabilir.

-facebook kullanıcıları en kalabalık gruba (bir kaç grup kurulmuş, en büyüğü silinmiş) katılıp arkadaşlarını davet edebilir.

-günün en kalabalık anında yalandan da olsa bir şeyler yazılarak bihaber olan arılar ve okuyucular dürtülebilir.

-ve en önemlisi http://www.yorsan.com.tr/... ziyaret edebilir.
    (radi, 08.02.2008 01:05)
  17. bölgemde görebildiğim kadarıyla kendisine uygulanan ambargo etkin zira alışveriş marketleri kendi markalı 1 litrelik sütlerini 1.59'a satmakta iken yörsan sütler bilimum bakkalda/markette 1.20 ytl'den satılmakta.

buradam iki sonuç çıkıyor

1-)market/bakkal sahipleri internetten yayılan yörsana hayır kampanyasına kulak asmamakta bildiklerini okumakta ellerindeki rünüleri satmaya çalışmaktadır. (ki yörsan günlük süt adında satıyorlar o nedenle ellerindeki ürün çıkıyor diyemem)

2-)eğer bir ürün bu kadar ucuzsa alıcı bulmakta zorlanıyordur.

batı cephesinde daha da yeni bir şey yok sevgili sözlük.
    (seperated ways, 08.02.2008 01:10)
  18. yörsan da konu hakkında şöyle diyor:

http://www.yorsan.com.tr/...
    (azwepsa, 31.03.2008 15:22)
  19. sendikalı oldukları için 400 işçiyi işten çıkaran firma. sivil toplum kuruluşları bu konuyla ilgili olarak, şu günlerde boykot çağrısı yapmaya başladılar bile.
    (attiramanyos, 23.04.2008 15:56)