imam hatip lisesi : imam hatip lisesi, türkiye'de din görevlisi yetiştirmek amacı ile kurulmuş liselerdir.
bakınız ne diyor? mühendis, doktor, avukat mı diyor? hayır din görevlisi. sana meslek seçebilme özgürlüğü tanınmış sen imam hatipe gitmişsin, e o zaman katsayının kaldırılması neden? içim yanıyor be sözlük, suratına bakıp adam sandığın insanların meğer kafasının içi çember sakallıymış. yazık oluyor bu ülkeye..
duygular güzel okşanıyor hükümetin elemanları tarafından. tartışılacak çok şey var bu konu hakkında da, meslek lisesini seçmeyen öğrencinin kabahati ne şimdi. bu çocuk üniversite okumak için genel liseyi tercih etmişti. diğer yandaki çocuk da üniversite okumasının çok zor olduğunu bildiği için meslek sahibi olmak istemişti. ne ala memleket. hem meslek sahibi olacaksın, bununla yetinmeyip mesleğinle alakasız bölümlerde okuyabileceksin. ne ala memleket yahu!
unutmadan, ben de şöyle okşayayım bari: meslek liselinin üniversite okuma hakkı var da, genel liselinin meslek sahibi olmaya hakkı yok mu?
ek: konunun şahsi çıkarlarımla hiçbir alakası yoktur. denildiği gibi yalpalamayan, dümdüz bir adamım sanırım. he öyle ucuz popülistliklerle sanal delikanlılık yapmamım ve karşıt görüşlümün üzerine bok atmamın alemi yok.
güncelleme: bundan önceki eser artık olmadığı için "ek" kısmının bir anlamı kalmamıştır.
28 şubat'ın zalimce uygulamalarından birinin, öyle ya da böyle ortadan kaldırılması olayıdır. bunun böyle göz göre göre yürürlüğe konması, üstelik imam hatiplere darbe indirecez diye bütün meslek liselerinin göt altına itilerek yapılması, bazı siyasi partilerin de bu askeri vesayet rejimine ağızlarından salyalar akarak destek olmaları zaten türkiye adına bir utançtı.
ayrıca sen düz liseye gittin diye bu kadar düz adam olmana gerek yok dostum. bu kadar zalim olmana hiç gerek yok hele...
(est non, 21.07.2009 20:04 ~ 20:04)
hiç ardındaki planlara, art niyetlere girmeden -imam hatip faktörünü de bir yana bırakarak- artık özetle yök diyor ki;
bu ülkede ben meslek lisemde meslek eğitimini veremiyorum,
meslek lisesindeki öğrencime mesleğini öğretemiyorum,
teknisyen/tekniker yetiştiremiyorum,
bu öğrenciye artık sahip çıkamıyorum.
bu yüzden açalım üniversite kapısını, kendini kurtaran kurtarsın…
açıkça meslek liselerinin eksikliğini kabul etmek demek bu karar, yoksa zaten elektrikçi olmayı seçmiş bir adam neden doktor olmak istesin? zaten imam olmaya karar vermiş bir adam neden mühendisliğe soyunsun?
oysa ne beklenirdi?
yök değil,
meb alsın durumu ele, düzeltsin eğitim sistemini. doğru dürüst meslek öğretsin öğrencisine, mühendis de sahaya çıkınca dediklerini anlayacak adam bulsun. üniversiteler "ekmek kapısı" olmaktan çıkıp bilim yapılan yerler haline gelsin. ama yok tabi bunların önemi: nasıl olsa iş yok, genç nüfus lisanstı yüksekti derken biraz daha oyalansın da işsiz sayısı daha az gözüksün, kriz bize teğet geçsin, rakamlarla oynayarak da ülke yönetilsin. hakkaten
aferin çok iyi düşünmüşsün.
bu katsayı olayını eşitsizlik olarak değerlendirenleri anlamıyorum.sonuçta meslek liselerini tercih edenler onun avantajını kullanmak için gidiyorlar.nasıl bir avantaj sağlıyorsa başka meslek seçmek istediğinde de dezavantajı oluyor.madem bu kadar başka meslek seçme hevesi var niye imam hatibe veya başka meslek lisesine gidiyorsun.sonuç olarak bu düzenlemenin amacı belli herkes de biliyor.amaç imam hatip kültüründen yetişmiş dar görüşlü insan yaratıp bunları yurt geneline yaymak.bazı kişilerin söylediği eşitsizlik ortadan kalktı sözlerinin aksine eşitsizlik asıl şimdi başladı.düz lisedekilere büyük bir haksizlik yapıldı.
müslümanlığını özgürce yaşamak isteyen genç kızları sevindiren olay.
hacı o değilde anadolu teknik lisesi ile imam hatipleri aynı kefeye koymaya gerek var mıydı? hiç okumasaydık 5 sene.
iktidarcım, hooop sana diyorum. bence imam hatipten mezun olanlara direkt olarak lisans diploması verin. valla.
en azından o kirli ağzınıza benim okulumu almamış olursunuz.
(bkz:
@3327087)
meslek liselerinin öss de başarı oranlarını merakla beklememe sebebiyet verecek olaydır.
(bkz:
bir gün herkes mühendis olacak)
yahu olayları nasıl
laik düzene getiriyorsunuz ben anlamıyorum. bunun neresi güzel kardeşim? kim diyor gidin meslek lisesine lise hayatınızı sürdürün diye? kim zorluyor? hangi metazori var.? silah mı dayadılar başlarına?ki bir de bu liselere girmek içnde zamanında sınavlara giriyorsunuz, tercihler yapıyorsunuz,ottur-boktur. bu liselerin amacı zaten konusunda uzmanlaşmış,teknik bilgisi daha fazla olan kişiler yetiştirmek ve ayrıca meslek edinmeye yönelik değil mi? eee o zaman? neden sınavlara girmemiş,lise eğitiminde kimya-matematik-edebiyat gibi sittin sene işe yaramayacak bilgiler ile test edilmiş,ardından bunlarla ilgili ömrü hayatında görmeyeceği soruları cevaplamış,doktor-mühendis-avukat olmak isteyen diğer insanların haklarına tecavüz.
kaldırılmasın katsayı falan. herkes kendi katıyla mutlu mesut yaşasın. imam hatip din görevlisi yetiştirsin,anadolu öğretmen öğretmen,turizm meslek, turizmci...eğitim konusu biraz daha alengirli olmaktan çıksın. herkes kendi davasına baksın yürüsün.
yök'ün beynine sıçayım.
meslek lisesinin elektrik bölümünde okumuş bir gencin "elektrik mühendisi" olmasında kolaylık sağlayan bir gelişmedir.
şunu da belirtmeli ki; meslek liselerine giden öğrencilerin çoğu, idealindeki mesleği meslek lisesinde öğrenmek için değil "bir baltaya sap olabilmek" için gidiyor/gönderiliyor. imam hatip lisesine giden öğrenciler de -kabul etsek de etmesek de- öyle.
bir sonraki adımı imam hatip lisesi mezunlarına katsayı müjdesidir. artık nasıl bir sayıyla katı neremize çarparlar orası muamma.
(bkz:
meslek liseleri bahane imam hatipler şahane)
eğer meslek lisesinde okuyan öğrencilerin tek derdi mühendislik bölümünü de seçebilmek ise, bunun için katsayı kaldırmaya gerek yoktur. seçebilecekleri bölümlere mühnedislik de eklenmelidir. olayın basit çözümleri varken bu hal kaos haline getiriliyorsa aha bu işin altında bişiler aramak her demokratik ve adil düzen mensubu kişilerin işidir. kimse de kusura bakmasın.
lisede sayısal seçenlere de edebiyat bölümlerini tercih hakkı tanınsın madem.
imam hatip lisesinden çıkan insanların, meslek lisesi veya genel liselerden çıkan insanlardan farklı olarak militan olarak yetiştirildiğini, bu ülkenin temellerini yerinden oynatmak için eğitim gördüğünü zanneden arkadaşlar var -yadırgamıyorum- maalesef. militanlık okulda öğrenilen bir şey değil ki, çıkan adam militan olsun. militanlık kafalarda arkadaşlar.
herhangi bir sebepten dolayı imam hatip lisesine, meslek lisesine gitmek zorunda olan/kalan veya isteyerek giden insanların hayallerini yıkma hakkını kim verdi ki bu devlete ? lanet olasıca 28 şubat paşaları falan mı ? bu okullara gidip de üniversitelerin herhangi bir bölümüne yerleşmek isteyen gençlere, bu gençleri savunan bireylere denyo deme hakkını bize kim verdi ? aklımızın köşesine sıkışıp kalmış "laiklik" olgusu mu ? tahammülsüzlüğümüz mü ? hazımsızlığmız mı ? kalıplarımız mı ?
bu ülkenin temellerini oynatmaya kalksa birisi, emin olun bizimle beraber o insanlar da en ön saflarda yer alacaktır. yeter ki kafamızdaki lanet olasıca kalıpları yıkıp atalım. bunu yaptıktan sonra, hiç kimse cesaret edemez sözünü ettiğimiz olasılıklara.
(bkz:
çabuk kalktı dikkat edersen)
kendilerine büyük açtım.
- hamdi bey kaldırdınız mı ?
+ pardon neyi ?
(bkz:
imamhatip liselerinin önü açıldı)
peki imam hatipliler neden kendi yollarında ilelememktedirler sorusunu akla getirir bu tarz şeyler..imam hatip liselerinin görevi din adamları yetiştirmekse veya her ne ise..o zaman neden bu kişiler o yolda ilerlememektedirler de başka şeylere göz dikerler?
en başta bu insanlar aile yardımıyla o okula girmiştir.
hadi girdin niye çalışıp kendi alanında ilerlemezsin.
bunları geçtim diğer meslek liseliler neden kendi alanlarında ilerlemektedirler de bi bu çok zeki imam hatipli arkadaşlar başka bölümler isterler?
üniversitelerinin puanı çok yüksekmiş..onlar da o kadar zeki değilmiş.bundan göz dikmişler.alın açıldı önünüz..
adalet ve kalkınma partisinden yeni bir adaletsizlik örneği..elinize sağlık.ben ne olucam peki???
niye kimse benim için bi şeyler yapmıyo ben kimim ki? değil mi? dandik bir liseden mezun olmuş ama türkiyenin iyi üniversitesini kazanmış,iş bulamayacak bulmak için çok çalışacak olan her hangi bir vatandaşım..
ne mi anlatıyorum?bilmiyorum.içimden geleni saçmalıyorum..en sonunda yakıcam bu gezegeni...
toplaşıp öğrencileri silah zoruyla meslek liselerine sokmuş büyüklerimizin özür dileme şekli. ulen madem eşitliği sağlayacaktınız neden en başta zorla soktunuz bu insanları?
neden ulan neden? kendime soruyorum her gece bizim ne ayrıcalığımız vardı da normal katsayı sağlayan bir okula gittik. bazı öğrencileri evlerden toplayıp sabun yapma tehdidiyle imam hatipe kaydeden ajanlar biliyorum. biz seçilmiş çocuklar mıydık, bizi niye normal liselere gönderdiler? hala anlam veremiyorum.
neyse sonunda adalet yerini buldu. içimiz rahat, götümüz tetikte...
iyi olmuş; şahane olmuş hatta. yakında umarım türbana da serbestlik gelir ve bu iki konu üzerinden siyaset yapan lavukların da elinde malzeme kalmaz. geberir giderler.
tanım: bir ülkede 10 çoban, 20 koyun varsa ve koyunlar sırf çoğunluk diye ülkeyi yönetmeye kalkarsa çobanlar da otla beslenmeye başlar.
-ne bakıyon lan, açıkta bişey mi gördün?
+evet önün açılmış olum.
-!!!
+yök açmış olum önünü, dikkat et de arkanı da açmasın, çakkall senii.
aslında bu konuyu uzun uzadıya konuşmak gerekiyor, fakat olay sıcak olduğundan ben de dahil herkes saçmalamaya varan yorumlar yapabilir.. ilk itirazım şuna olacak: bazı arkadaşlar diyorlar ki "adı üstünde imam hatip, bunlar imam olacak ee o zaman imam olsunlar". iyi de arkadaşım, sen bu çocuğun lise tercihini kendisinin mi yaptığını düşünüyorsun? bu çocuk daha reşit falan değil, anne babasının imzası olacak tercih formlarında; ailesinin yaptığı bi tercihin sorumluluğunu çocuğa yüklemek neden? ikinci itirazım şu: bizim ösym 1.500.000 küsür öğrenciyi bir sınava alıyor ve diyor ki bu sınav öss (öğrenci seçme sınavı). yani üniversiteye bu sınavla girebilirsin, başka bir sınavı ben görmedim, gören varsa beri gelsin.. teknik meslek lisesindeki elektrik bölümündeki bir kişinin sınavda 300 tam puan aldığını düşünelim. adamın önüne bir sınav koyuyoruz, diyoruz ki üniversiteye bu sınavla girersin, adam da türkiye 1.'si oluyor. sonra diyorsun ki, ya kusura bakma, sen istediğin üniversitenin elektrik elektronik mühendisliği bölümüne giremezsin, 14 yaşında anne babanın yaptığı bu tercihten dolayı maalesef bununla yetin falan diyorsun.. madem yerini dincilere kaptırmak istemiyorsun, üniversitede onları görmek istemiyorsun, günde 10-11 saat çalış abicim tutan mı var seni? sen ondan yüksek puan aldığın halde senin yerine imam hatipliyi yerleştiriyorsa, o zaman hep beraber tepki koyarız.
kesinlikle karşı olduğum uygulamadır. bunun eşitsizlikle , adeletsizlikle de alakası yoktur. öğrenci meslek lisesini seçerken neyi düşünerek seçiyor? avukat olmak için mi? bu ülkede fayans döşeyenin de, dolap yapanın da meslek lisesi diploması olmalıdır. eğer öğrenci sırf kolay geçildiği için meslek liselerini tercih ediyorsa oturulup bu konu üzerinde düşünülmelidir. imam hatip liselerine gelince; amacı ne bu liselerin halen anlamış değilim. gerçi türkiye'de 80 bine yakın camii 8 bin sağlık kuruluşu olduğu düşünülürse belki biraz mantık yürütülebilir ama her camide de bir imam var. imam hatip niyetinin altında başka şeyler yatmaktadır...
zaten katsayıları düşürsen dahi öğrenci, meslek lisesi 2. sınıfından itibaren ağırlıklı olarak mesleki ders gördüğü için okuduğu bölüm dışında başka bir yeri kazanma şansı da çok düşük görünmektedir. (özel üniler hariç; onlar bastır parayı oku istediğin bölümü)
yök'ün imam hatiplilerin önünü açmak isterken,afbuyurun kendi dötünü açtığı uygulamadır.ve dahi,o açık vaziyetteki dötlerine kaçmasını dildiğim uygulamadır.
bırakın 14-15 yaşındaki çocukların gelecekleriyle ilgili sağlıklı karar verebilmesini, bugün, yurt dışındaki birçok üniversitede olduğu gibi, türkiye'de de bazı üniversitelerde üniversitenin ilk yılından sonra öğrencilere bölüm seçme / aynı okul içinde bölüm değiştirme hakkı tanınmaya başladı. çünkü bu bu kadar açık, basit bir şey. insanlar üniversitede 2 -3 yıl okuyup bölümlerden nefret ettiklerini farkediyorlar.
bırakın adam torna tesviye okumuşsa okumuş olsun. artık başka bir iş yapmak istiyor. niye adamın hayatını oraya sıkıştırmaya bu kadar heveslisiniz, anlamak mümkün değil. niye insanların ömür boyu sevmedikleri işleri yapmasını istiyorsunuz bu kadar, anlamıyorum.
imam hatip konusuna gelince, zaten kimse oraya imam olmaya gitmiyor. herkes biliyor bunu. daha neyin geyiğini çeviriyorsunuz, imam olsun hatip olsun falan diye. adamı, anası babası biraz dinini öğrensin bilmem ne kafasıyla gönderiyor. bırak okulu bitirince ne iş yaparsa yapsın. ne devlet bu okulların önüne bu katsayı engelini bu çocuklar imam olsun, üniversite okumasın diye koydu, ne bu okullar bu yüzden açıldı son dönemde, ne de insanlar imam olmak için gidiyor buralara. herkes biliyor bunu. neyin geyiğini çeviriyorsunuz?
eğer insanların dini değerlerini kısıtlayıcı kurallar koyarsan bazı insanlar da dinini yaşamak için imam hatip gibi okullara yönelir ve daha sonra da böyle problem ortaya çıkar. imam hatip liseleri her ne kadar din görevlisi yetiştirmeye yönelik bir okul amacıyla açıldıysa da, şu anda inançlarını yaşamak için tercih edilen bir okul haline gelmiştir. herkes katsayı problemini konuşuyor ama bu problemi eş geçiyor. bu problem düzeldiği zaman zaten katsayı problemi de ortadan kalkacaktır...
üniversitelere girişteki asıl problem katsayı probleminden çok, her yıl iki milyona yakın insanın başvuru yapıyor olması, buna karşılık adamakıllı! bölümlere girebilenlerin sayısının toplam sınava girenlere göre en iyi ihtimalle onda bir oranında olmasıdır.
meslek liselerine kim gider?
ilköğretim 8. sınıfta yöneltme yönergesi diye bir uygulama vardır. önce öğrencilere akademik benlik ölçeği anketi uygulanır. alınan puan ile okulun rehber öğretmeni, öğrencinin sınıf rehber öğretmeni, çeşitli branş öğretmenleri ve hatta eğer okulda bulunuyorsa öğrencinin sınıf öğretmeni ona uygun olan okulla ilgili yorumlarını yazarlar.
yöneltme yönergesinde kural şudur; eğer resim müzik yeteneği varsa genelde güzel sanatlar liselerine, akademik ortalaması yüksek ve sbs den yüksek puanlar almışsa akademik eğitime, her iki konuda yetersizliği varsa da meslek liselerine yönlendirilir. buradaki mantık öğrencinin meslek öğrenmesinin en uygun yol olarak görülmesidir.
öss de sıfır çeken öğrencilerin çoğunun meslek liselerinden çıkması tesadüf değildir(meslek liselerinde dört işlem bilmeyen öğrenci sayısı çok fazladır). onlar sanayinin ve çeşitli meslek grupları için ara eleman olrak yetiştirilmektedirler. bu eğitimin maliyeti düze liselerdeki maliyetten çok daha fazladır.
şimdi meslek liselerindeki öğrenciye başka bölümleri tercih hakkı tanıdığınızda hem sanayinin ara eleman ihtiyacını sekteye uğratmış oluyorsunuz hem zaten daha iyi bölümleri kazanamayacak olanları üniversite kapılarında süründürmüş oluyorsunuz(istisnalar mutlaka vardır ama konumuz istisnalar değildir) hem de düz liselerdekilere hakaret etmiş oluyorsunuz.
lise eğitimde 9. sınıf müfredatı tüm liselerde ortaktır ve öğrenci bir yıl boyunca o okulda okuyarak kendisine uygun olan okulun hangisi olduğunu görme imkanına sahiptir. 9. sınıftan sonra başka okullara geçiş imkanı zaten vardır.
gerisi tamamen tribünlere oynamaktır. rezil olan üniversiteye geçiş sistemini daha da rezil hale getirmektir.