giriş notu: yazı
spoiler ve benzeri zararlı maddeler içeriyor olabilir.
bu akşam özel gösterimle gidilip görülmüş filmdir. öncelikli olarak tarafımdan beğenildiğini belirtmek isterim. ilk iki filmden ayrı olarak ortamdaki aktif mutant sayısının çokluğu göze çarpmaktadır. sürpriz öğeler filmin her anında mevcuttur, ama sonda doruk noktasına ulaşmaktadır.
ek not: salonu yazılar çıktığında terketmeyin, sona kadar bekleyin.
ilk kısım olaylara giriş, geçmişle ilgili bazı öğeler, yeni karakterler hakkında bilgilerle geçmekte. savaş hazırlıkları, fragmanı izleyenlerin bildiği gibi geri dönen
jeanin kötüleşme süreci önemli noktalar.
2. kısımda ise savaş anı büyük bir bölümü kaplamakta. sonlarda olaylarda ve mutant arkadaşlarımızın hayatlarında büyük çapta değişiklikler olmakta.
-hikayeye yeni karakterlerin eklenip sürecin geliştirilmesi kısımlarında bazı kopukluklar göze çarpmakta.
-jean karakteri beklentilerinizi karşılamayacak, o nedenle fragmana aldanıp büyük beklenti içerisinde olmayın.
-kanatlı arkadaşımızın olaylara ne gibi bir katkısı var ben çözemedim.
-2. filmden sonra ısrarla beklediğimiz ateş ve buzun mücadelesi çok kısa ve basit tutulmuş.
-olaylar anılarımızda yer edinmiş
x menden farklı boyutlara ulaşmakta, çizgi roman ve çizgi filmden tamamen kopmakta.
-filmi artık seri bitecekmiş,
xavierin hayali gerçekleşmiş gibi sonlandırırken, beklenmedik sürprizlerle bir devam olacak dedirten bir durumda salonu terkettik. artık yeni filmmi olur, yoksa matrix gibi xmen online mı yaparlar bilemiyorum.
sonuç olarak, film seyredilesi, lakin biraz daha uzatılarak kurgudaki eksiklikler giderilebilirmiş. çünkü salona girişimizle çıkışımız arasındaki süre 2 saat bile olmadı(tabi özel gösterim olması nedeniyle reklam olmaması buna bir etken olmuş olabilir).
-------
spoiler----------
yer:
xavierin odası
zaman: öğrencilere ders verdiği vakit
olay: öğrencilere izletilen videoda hatunun ekrana yaklaşıp konuşması. sözler yaklaşık olarak şu şekilde:
"komada olan bir insana, bir başkasının, mesela kanserden ölmek üzere olan bir insanın zihninin yerleştirilmesi ahlaki açıdan ne kadar doğrudur?"(genel çıkarım buydu, farklar pek önemli değil)
not: bu anı ve sözü film bitene kadar unutmayın. ben sinemadan çıktıktan sonra idrak ettim olayı tam olarak.
-------
spoiler----------