--- spoiler, kan, öfke, gözyaşı dolu mektup ---
sevgili marvel comics, stan lee, senaryoyu yazan arkadaşlar ve fox;
merhaba. benim adım william stryk --ay pardon benim adım, adımı boşverin bana sadece noscho deseniz de olur. sadık bir çizgi roman okuyucusu, cyclops, deadpool, x-factor ve psylocke fanatiği olduğumu bilmenizi isterim. wolverine'i de severim ama fanatiği değilim. sizin elinizden çıkmış x-men origins: wolverine isimli filmi vizyona girdiği ilk gün izledim. tıpkı bundan önceki üç x-men filmi gibi. hatta evimde üçlemenin dvd'si bile var, hediye geldi. beyaz perdede ne kadar sikko işler yapsanız da takip ediyorum işte.
bizim ülkemizde bir şarkı var, "nereden başlasam, nasıl anlatsam" diye başlıyor. ben de aynı duygular içindeyim şu anda. nereden başlasam, nasıl anlatsam...
...bu filme karşı duyduğum nefreti...
biraz açayım.
bir kere girişiniz falso canlar. biraz geriye gidin, 7-8 sene önceye. 2001. origin diye bir limited series çıkartmıştınız abi, hatırlıyor musunuz? hatırlamıyorsanız ben özetleyeyim. hem bu mektubu sizden başka okuyanlar da biraz öğrenir gerçekleri. varan biiiiir! wolverine'in asıl babası thomas logan. varan ikiiiii! thomas logan'ın da bir çocuğu var, adı dog logan. varan üüüüüüüç! bunların sabretooth'la hiç bir alakası yok. hatta hani o seride biz hep dog'u sabretooth falan sanmıştık, anımsadınız mı bir şeyler? plot twist, you know?
ama siz ne yaptınız? "sabretooth'la wolverine'i kardeş yapalım, birlikte büyütelim abi. daha kolay olur senaryoyu yazmak."
logan ismini almasını, yabani hayatını falan direkt atladım farkındaysanız. onlara girsem berserker rage'e bağlayıp klavyeyi parçalara ayıracağım zaten.
tamam, kabullendim hadi. geçtim bunu. gerçi baştan falso olduğu için bundan sonra anlattıklarım normal hikayeyle tamamen zıt gidecek.
şimdi o opening titles kısmı vardı ya? götünüze girsin demeyeceğim, sakin olun; hemen şimdi değil. çok stilize olmuş, kabul. filmin akışı için arka hikayeyi de çok iyi veriyor allah için. ama abi ben şeyi anlamadım ya. stan lee, bu sözüm sana. abi siz silver fox'u o savaşlardan çok önce öldürmemiş miydiniz sabretooth tarafından? ee filmde silver fox - ya da sizin verdiğiniz isimle kayla silverfox team x'ten bile sonra ortaya çıkıyor? abi siz naaptınız ya?! hem o "dokunduğu insanı etkileme" gücü ne? karıda sadece iyileşme yeteneği olması lazım?
neyse, bunu da geçtim.
normalde wolverine'in sabretooth'u silver fox'un katlinde tanıması gerekiyor. ama filmde öyle değil. neden? birlikte savaşa falan gidiyorlar çünkü. normalde tüm silver fox atraksiyonu dünya savaşlarından önce olması gerekirken, filmde iki dünya savaşı üstüne vietnam'dan sonra meydana geliyor. sanırım wolverine'i captain america'yla savaşa sokmak prodüksiyonda pahalıya patladı, değil mi canlar?
tamam bütün bu saçmalıkları da geçtim.
hakkınızı vereyim arada bir. team x'i iyi kıvırmışsınız, her ne kadar ekibi tam olarak oluşturamasanız da.
will.i.am'in karakterini tam tamına çizgi romanla aynı yapmışsınız, tebrikler. agent zero da iyiydi. blob ekipte olmamalıydı, ama şişman hali de gayet başarılı olmuş. o ekipte sabretooth ve wolverine'le beraber başka biri daha var ki...
..."the degenerating regenerate", "the merc with a mouth", marvel evreninin gelmiş geçmiş en ukala, en taşşakgeçen, en ölümcül karakterlerinden biri... wade? wilson? deadpool?!
o team x'le deadpool'un hiç bir alakası yok o yüzden hangi kısımdan hikayeye bağlasam bilemedim; ama çok kızgınım. neden? tamam, gözüktüğü sahnelerde ukalaydı, taşşağın kralını geçiyordu. kılıç numaraları? şahane. gerçi benim bildiğim deadpool silah da kullanırdı ama olsun. her şey tamam. hakikaten o sahnelerde çok mutluydum. görünüşü ve hikayesi tam olmasa da yetenekleri ve ruh hali yansıtılmıştı filme. ama... wade wilson sabretooth'a hayatta yenilmez. onu geçtim, zaten weapon x'te wolverine'den çok daha üstün bir iyileşme kabiliyetine sahip oluyor kendisi, filmde bu olay çooook değiştirilmiş. öldüğü zaman rejenerasyon yeteneği yoktu kendisinin. sonraki "the dead pool" sikkoluğunu anlatmaya tenezzül bile etmiyorum. saçmalıktı.
şu dakikadan sonra size hikayenin sikkoluğunu anlatmaktan vazgeçtim. karakter karakter gideceğim sevgili marvel, fox ve diğerleri.
gambit... hmmm... dünya üzerinde en çok sevilen iki x-men karakterinden biri değil mi? check. biri de wolverine zaten, onun filmini yapıyoruz. check. wolverine'in hikayesini çarpıttık, gambit'i de çarptıralım. check.
abi bu bütün weapon x saçmalığına gambit'i niye katarsınız ki? ya hadi kattınız, eyvallah, adamın gücünü cyclops'la karıştırmışsınız abi. gambit patlatıyor, ısı yaratıyor; cyclops kuvvet uyguluyor. yani remy bey bir objeyi fırlatıp patlatabilirken cyclops gözünden çıkan "beam"le nesneleri parçalıyor, onlara kuvvet uyguluyor. filmde ne oluyor? gambit wolverine'e kart atıp onu duvara fırlatıyor, duman patlama yok. cyke gözlüğünü çıkarıyor, duvar eriyor, alev çıkıyor. haydaaaa...
taylor kitsch kardeşim. yakışıklısın, aksanı da yapmışsın. iyi bir gambit olmuşsun. keşke gözlerini siyah/kırmızı yapmayı da unutmasalardı. olsun, gitmişsin role yani. allahtan josh holloway oynamamış, zaten çok az gözükecekmiş.
cyclops dedim, oradan tüm weapon x saçmalığına bağlayayım. ya allahaşkına, quicksilver'ı lastik bantlarla bağlamış, tutsak etmişler fasilitede diğer mutantlarla beraber. alsdaldkjaşdkljasdklşask. ne içtiniz lan siz? emma frost falan var ya. ulan insan der ki, "silver fox'un kardeşi yaptık bari ismini emma yapmayalım, insanlar yeteneği aynı olunca karıştıracaklar emma frost'la.". ama yoo, adını emma koyalım, yeteneği de aynı olsun, dolgun dudaklı ve sarışın yapalım. göğüsleri dolgun birini bulsaydınız da cyclops'la bi sahne çekivereydiniz? o eksik kalmış.
bir de xavier çıkıyor falan. patrick stewart ya, yapma abi ya. gelme şunların oyununa.
wolverine'e falan geri dönemeyeceğim şimdi, değinecek o kadar nokta var ki karıştırdım, ne desem kan kusuyorum; bırakayım burada.
bokum gibi film olmuş. gerçek hikayeye ihanet etmişsiniz. hainler! siktirin laaaaan!
yours sincerely,
noscho
xoxo
--- spoiler, kan, öfke, gözyaşı dolu mektup ---
geyiği bir yana bırakırsak; kıyısından köşesinden çizgi roman okumuş insanlar, wolverine'in gerçek hikayesini bilenler bu filme gitmesin. sinirden koltukları yersiniz. önceki x-filmlerini izleyenler bu filmi de izleyebilir, koşuşturmacalar, aksiyon falan güzel. hikayeyi de sevebilirsiniz, yan karakterleri beğenebilirsiniz. ben beğenmedim. sevmedim. nefret ettim. ihanete uğramış hissettim. kalbim kırgın.
eğer magneto'nun origins filminde de tüm çizgi romandan ayrı bir hikaye yaparsanız, eğer öyle bir şey olursa...
"viiiictoooooooooooooooooooooooooooooooooor!" diye peşinize düşeceğim.