metallica elemanlarının, kafaları güzel iken, enstrümanları değişerek, dalga geçme amacı içerisinde coverladığı oasis parçası. güzel, sakin bir parçadır, o ayrı.
yapılmış milyonlarca "100 yılın en iyi şarkıları" listelerinin hepsinde üst sıralarda olan bir şarkı. "4 akoru var lan bunun nasıl iyi olabilir ki" diyenler için şunu diyebilirim. şarkının kuru kalan hiç bir tarafı yok, yani enstruman zenginliği söz konusu. sayabildiğim kadarıyla, orjinal kayıtta kullanılan enstrumanlar şöyle:
3 adet akustik gitar(ritm, arpej, solo)
bas gitar, davul vs. klasik ekipman
string. bas tonundan ötürü çello olması muhtemel.
keyboards - string in etkisini destekleyen daha tiz bir tondan gidiyor ve piyano giriyor sonunda.
adamlar 4 akorun üstüne harika bir bina inşa etmişler.
filmde komşularını sevişirken duvardaki delikten izleyen bir adamın bu duvara olan takıntısı işlenmektedir. bu filmle beraber wonderwall kelimesi hiç bir zaman ilginçliğini ve güzelliğini kaybetmeyen obje manasında gelmeye başlamıştır.
bunun yanında aşılamayan bir engel anlamına da gelir. ama bu engel akıldan hiçbir zaman çıkmayan bir kızdır. yani birinden hoşlanırsın. onunla çıkarsın, takılırsın, yatarsın kalkarsın ama işler yavaş yavaş ciddileştiğinde wonderwall birden yükselmeye başlar. kafandaki o kızı atamadığında o ilişkide biter. başa dönersin. bariyer gibi birşeydir. ötesine geçemezsin. ancak duvardaki delikten duvarına arkasına bakarsın. öte taraf çok güzeldir. ama geçemezsin işte.
wonderwall budur. lafı açılmışken buradan kendi wonderwall'ıma sktr git artık allahsız kız demek istiyorum. hangi günahın bedelisin lan?
ryan adams kovırının tadına doyulmaz olduğunu düşündüğüm orijinali oasis'e ait olan parça,, "i said maybe, you're gonna be the one who saves me and after all, you're my wonderwall" derken içimi parçalayan sesine her seferinde daha bir başka hayran olurum..
noel iki şarkı yazmıştır, liam dan birini seçip söylemesini ister. liam ın ilk başta hiç sevmediği ama yine de seçip söylediği şarkı wonderwall dur. diğer şarkıyı merak edenlere: don t look back in anger.
noel gallagher zamanında "arkadaşlar bir şarkı yazıyoruz ama mix'lemek ister misiniz" diyerek chemical brothers'a bu şarkının ilk halini sunmuş, sonra da "yok boşverin canlar istemiyorum" demiştir. gariptir ki bu hadiseden sonra noel gallagher ve chemical brothers iki kere (setting sun & let forever be) birlikte çalışmıştır.
ayrıca çoğu insana göre oasis'in en iyi şarkısı olsa da, bana göre değildir. live forever ve champagne supernova bana daha güzel geliyor, neden bilmiyorum.
"i don't believe that anybody feels the way i do about you now" mı yoksa "there are many things that i would like to say to you but i don't know how" mı desem bilemedim. dinlendikçe dinlenesi oasis şarkısı
edit: green day ve eminem ile yapılan mixi de tadından yemnez.
bugün sana geri fırlatacakları gün olacak
şu an itibariyle ne yapman gerektiğini bir şekilde farketmiş olmalıydın
şu anda kimsenin senin hakkında benim gibi düşündüğüne inanmıyorum
arka-vurgu, sözler sokaktaydı
kalbindeki ateşin dışarı çıktığına dair
eminim hepsini daha önce duydun
ama hiç şüphe etmemiştin
şu anda kimsenin senin hakkında benim gibi düşündüğüne inanmıyorum
ve yürümek zorunda olduğumuz tüm yollar dolanbaçlı
ve bizi oraya götüren tüm ışıklar kör edici
sana söylemek istediğim birçok şey var
ama nasıl söylesem bilemiyorum