çalışanının hız ve reflekslerini hayvan gibi geliştiren, vücuda esneklik ve kalaslığı (yani kalaslığı dediysek çekici yeni tutmaya başlayan biriyken 15 senelik dekorasyon ustası olmak gibi) aynı anda katabilen, sokak dövüşlerinde krav maga dan daha etkili, birebir dövüşlerde ninjitsuyla hemen hemen aynı özellikleri taşıyan, silahlı dövüşlerde krav maga kadar iyi olmayan, düşürmelerde aikido'yu andıran, insanın kendine güvenini tavan yaptıran, muhteşem dövüş sanatıdır. müsabakası yoktur. bu ne demektir. hemen izah edeyim. iki wing chun çalışanını karşı karşıya koyarsanız birisi muhtemelen hastanelik olur demektir. bi de wing chunda allah ne verdiyse dal prensibi vardır, ki buna boşluğu doldur denir. bir örnekle açıklayacak olursak, eğer rakibin de sizin de efendime söyliyim bacaklar ve kollar kitlendi, öyle bir pozisyon oldu ki hareket edemiyorsunuz, heh işte wing chun o anda ne yapmanız gerektiğini size tek tek anlatır... nah anlatır, derki pozisyon müsaitse kulak memenle vur. yani anlayacağınız öyle çok bir hareket falan öğrenmezsiniz. nerenizle nereye nasıl vuracağınızı öğrenirsiniz, size hız katarlar, refleks katarlar yollarlar. bunu neden özellikle belirtiyorum onu da izah edeyim. şimdi efendim malumunuz türkiye'de yaşıyoruz. e gayet de kavga eden insanlar topluluğuyuz. hal böyle olunca karatedeki fantastik hareketler, tekvandodaki uçan tekmeler, hapkidodaki döner tekmeler falan hikaye geliyor insanımıza taşak geçiyoruz filmlerde gördüklerimizle falan. niye? çünkü sokakta işe yaramayacağını düşünüyoruz. ki haklıyız. sizin size dalan 3 kişi karşısında "şuna uçan tekme atayım, buna kaplan pençesi sallayayım, buna ayıboğan yapayım" deme gibi bi lüksünüz olmuyor. noluyor peki? insanın gözü döndü mü hiçbir şeyi görmüyor. e siz de gözü dönen kişinin yapacaklarını görmeden pert olabiliyorsunuz. işte bu noktaya parmak
bastırttırıyor wing chun. efendim bir hareketi 2000 kez tekrar edince hareket vücuda oturur, 5000 kez tekrar edince refleks olur prensibiyle hareket eden wing chun öğretileri, sürekli aynı hareketi tekrarlamanızı ister ve karşınıza o hareket gelince refleks boyutunda kavga edersiniz. he bi de wing chunda demin saydığım tarzlarda vuruşlar yoktur. mesela tekme belden yukarıya çok çok çok çok nadiren vurulur. çünkü wing chun'un temel prensibi dengedir. ilk önce dengede durmayı öğrenirsiniz, tekmenin yukarı kalkması da dengesizliğe neden olacaktır. daha sonra bildiğiniz yumruk vuruşlarını unutacaksınız. wing chun'da kesinlikle omuzdan güç alıp yumruk vurmak yoktur, ya aslında var ama o da çok çok çok çok nadiren kullanılır. yani ayda 30 kez kavga ediyorsanız 1inde bitirici olsun diye kullanırsınız mesela. wing chun'da oraya buraya selam vermek çince japonca konuşmak da öğretilmez. hocanın amacı direk size kavga etmeyi öğretmektir. karatedeki gibi yemin ettirme zamazingosu yoktur anlayacağınız. "parasını verdim, istediğimi döverim" diyebilirsiniz. hocanız size karışmaz. müsabakası yoktur dedim ama ille de wing chun müsabakası izleyeceğim diyorsanız kafes dövüşçülerinin çoğu wing chun çalışanıdır, wing chun videolarını izlemenizi tavsiye ederim. özellikle diğer dövüş sanatlarıyla karşılıklı yazıp araya vs koyarak izlemenizde yarar var sanatın nasıl bir şey olduğunu anlamanız için. böyle bir sanattır işte wing chun.