windows vista 

sayfa  / 8
adana çık aradan

1. 3 ağustosta ilk betası çıkacak olan, longhorn kod adlı işletim sistemi. tam sürümünün çıkış tarihi için gelecek yılın sonu öngörülüyor.
    (pastaci, 22.07.2005 21:01)

2. http://www.microsoft.com/...
    sitesinden takip edilebilir. ayrıca şu şekilde sözlerle kendini tanımlıyor;
    <alıntı>
    in a world of more to do, more to discover
    the desire is clarity
    windows vista
    clear confident connected
    bringing clarity to your world.
    </alıntı>
    (bkz: inşallah)
    (azureel, 26.07.2005 16:26)
  3. "güzel manzara" anlamına geliyormuş..arayüzü ile göz dolduracakmış..
    (zeus, 26.07.2005 17:05)
  4. en az 400 mb fiziksel hafıza gerektiren* işletim sistemi.
    (raiser, 26.07.2005 19:56 ~ 21:03)
  5. yamulmuyorsam pencereler şeffaf bu işletim sisteminde.yani alttakiler de gözüküyor.

buymuş efendim
    (bkz: aero glass)
    (culdesac, 26.07.2005 20:20 ~ 11.09.2005 04:23)
  6. (bkz: http://www.win-vista.com)
    (balta, 28.07.2005 23:21)
  7. msdn sağolsun yolladı bir adet dvd'sini [beta.1]. açtık kurduk, daha bismillah der demez hdd üzerinde 3 gb yer kaplıyormuş bunu gördük. akabinde her yeri windows xp ile aynıymış bunu da gördük.
    windows 98'den sonra windows me'ye geçişe laf etmiştik ya;
    - aynı lan bu ikisi niye farklı isimle piyasaya sürüyonuz öküzler
    diye; bu sefer daha beter.
    windows xp == windows vista.
    windows explorer'da sadece göze hoş bir kaç değişiklik var. biraz daha karışık ve gelişmiş gibi duran butonlar, bir çok gereci el altına sunuyor ve fonksiyonel ama zor değil gibi. ayrıca windows search engine geliyor, çok hızlı indexleme ile çalışan bir servis. başlarda çok sistem kaynağı ve cpu yiyen bu gereç gerçekten aramaları hızlandırıyor. muhtemelen winfs bir servis olarak bu işletim sistemine entegre edilecek, o şekilde kullanacağız.
    control panel'den, taskbar'a her şey xp'nin aynısı; çekirdek aynı herhalde.
    o değil de, ev kullanıcısına yönelik medya pc'si diye pazarlanıyor bu os. ama iis ve ftp server default geliyor. belki de bizi divelopırdan sayıp ondan bu şekilde default iss yüklü yollamıştır, bilmiyoruz.
    ilk izlenimlerimize göre, windows xp kullananların zerre kadar ilgilenmeyeceği, lüzumsuz bir işletim sistemi. işler rayına oturana kadar windows xp ile devam edilmeli, belki sonra fikir değiştiririz.

ek: sistem 256 mb ram'li p4-1.7ghz. 64 mb onboard intel vga var. açılışta 4 renk geldi işletim sistemi ve kör olma noktasında aradaki yazıları okuduk install ettik. sistem kurulunca ekran kartı driverını seçip yüklememiz yarım saatimizi aldı. 640x480 4 renk ile o kadar janjanlı arayüz arasında yolumuzu bulup driver yüklemek epey zormuş, bu işletim sisteminin beta sürümü sayesinde bunu da gördük..
    (azureel, 07.09.2005 12:19 ~ 12:23)
  8. doğan görünümlü şahinin önde gidenidir. sp2* yüklenmiş windows xp'ye skin hazırlayarak, vista'nın o default kocaman kocaman masa üstü ikonlarını taklit ederek bunun aynısını yapmışlar. nvidia'nın desktop manager'ı ile pencerelere şeffaf görünüm de verdiniz mi tam oluyormuş. gerçi, vista'nın windows explorer'ındaki "enchantment" olarak bizlere kakalanan "enhancement"lardan yoksun bir halde oluyor modifiye xp'miz ama görünüm aynı.
    xp'de çalıştır* şeysine "services.msc" yazdığınızda karşınıza gelen liste ile vistadaki varsayılan liste de aynı, ifrit oldum, durup durup sinirleniyorum bu yeni şeye. güvenlik konusunda ultra mega yenilikler gelecekmiş. şu an güvenlikte fazla gelişme göremedik, sp2 ile gelen windows security center'nin renkli kalkanı aynı duruyor köşede, ha eğer yenilik arıyorsanız bir tane bulduk, dhcp'den ip isteyecek şekilde etherneti ayarlarsanız (statik ip seçmeyoruz), firewall'ı kapatamıyorsunuz, kapatsanız bile bağlantı özelliklerinde asma kilit kirli sarı şeklinde kalıyor... kaldıramadık bir türlü lan!
    dinlenip dinlenip döveceksin böyle programcıları.
    tek güzellik internet explorer 7.0 olsa gerek. vista ile birlikte default geliyor.
    (bkz: internet explorer 7)
    ek: pofuduk bir görünümü var bu vista'nın, meğersem cleartype açık geliyormuş. bu ekran niye bu kadar bulanık diyorum ben de.
    (azureel, 09.09.2005 10:41 ~ 10:42)
  9. "starter edition" isimli bir versiyonu da piyasaya sürülecek olan windows vista 'nın bu versiyonunun çıkartılmasındaki amaç, alım gücü düşük ülkelerde bilgisayar ve internet kullanımını teşvik etmekmiş. bu versiyon oldukça ucuz olacakmış fakat birçok özelliği de olmayacakmış ve diğer windows vista'lardan (64 bit) farklı olarak 32 bitlik altyapısı olacakmış.
    (darqclown, 25.09.2005 02:19 ~ 02:21)
  10. misler gibi debian dururken kullanmayacağım ve kullandırtmayacağım işletim sistemi.
    (bkz: linux)
    (damnlucifer, 25.09.2005 02:59 ~ 18.01.2006 14:01)
  11. microsoft'un her üç-dört yılda bir yaptığı gibi bir önceki windows sürümünü çöpe attıran yeni xp sürümü..
    beta sürümünde en az 256mb'lık grafik kartı gerektirdiği için, oem'cilerin hasretle beklediği yeni xp sürümü..
    linux'u bilen windows'da da açık kaynak kodlu yazılımları kullanan kullanıcıların linux'a geniş sebebiyeti yaratan yeni xp sürümü..
    (uçanpenguen, 25.09.2005 03:07)
  12. bu sürüm için hazırlanan temalarla görünümünün ne olduğu aşağı yukarı anlaşılabiliyor.tek sorun görev çubuğunun görünmesi.onu da gizleyerek 32-bit işlemcili bilgisayarlarda vista kullanmanın nasıl olacağı görülebilir.
    (stone cold, 16.02.2006 15:21)
  13. microsoft'un yeni yılan hikayesi.
    (hansvoralberg, 19.05.2006 16:46)
  14. (bkz: http://www.ntvmsnbc.com/...)
    (sycrone one, 09.06.2006 00:25)
  15. öncelikle (bkz: @837723)

microsoftun hayatının hatasıdır. "google neden işletim sistemi yapmıyor?" sorusunun cevabı olan "microsoft ve google ayrı alanlarda çalışıyor" kavramının bitmesi ve buna bağlı olarak yıllardır süren ümitsiz bekleyişimin artık sona ermesi, hiç olmazsa ümitli bir bekleyişe dönüşmesine sebebiyet veren yeni bir microsoft hatasıdır.

google da "öyle göte böyle yarak" tadında bir işletim sistemi çalışmalarına başlasın da ben de annemin bileziklerini satmak pahasına gidip alayım.
    (tori, 13.06.2006 16:19 ~ 07.09.2006 14:20)
  16. rc-1'i ne zaman gelecek diye bakınırken, elimizde ancak beta 2'si var. haylayt edince pencere muhteviyatını gösteren popup gibi bir teaskbar yeniliği gelmiş sanırım, başka bir şey yok ortada. winfs diyorduk, bağıntısal* dosya sistemi entegrasyonu bekliyorduk, hayalmiş hepsi. ayrıca "korsana karşı omuz omuza diyen" ms, tüm işten kolayca kaçmaya çalışırken vista'ya ne entegre edecek merak edilesi. localdeki installerlarda orca kullanıp serial sorgusunu geçebiliyorken; veya hex editörle düzenlenebilecek tek bir dll üzerinden yaptıkları "genuine pırdak" denetimi, en dummy user tarafından bile iki forum okuyarak kolayca aşılabiliyorken, altta neyi değiştirip de güvenli ortam oluşturacaklarını merak ediyorum. hala.
    ayrıca rekabet yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle, avrupa'da ve asya'da vista (dolaysıyle ms) aleyhine açılan davalarda durum pek parlak değil. işletim sistemine, arama motorunu entegre eden; im servisine reklam alan, kendi medya çalarını default halinde ağzımıza dayayan yeni os ile, yamulmuyorsam tüm bu davaları kaybetmiştir [temyizde de olabilir].
    sevmiyorum bu işletim sistemini.. sinirlendim neyse.
    msdn bloglarında rastladığım bir soru ve cevabını da alıntı eyleyelimve gideyim:
    <alıntı>
    "now seriously guys: all the new features of vista got stripped by now - so tell me at least one selling argument: why should i buy? cause i'm not going to pay for a new shiny xp skin alone. show me a single example of something, which is not possible to do with windows xp, but will be available in vista!"

well..there's one thing in vista that's not in xp.. it's a techonogy called "drmverywhere" :)
    </alıntı>
    (azureel, 29.09.2006 22:43)
  17. (bkz: xgl)
    (raiser, 29.09.2006 22:56)
  18. (bkz: http://www.microsoft.com/...)
    (raiser, 11.11.2006 00:36)
  19. piyasaya çıkıyor denilir denilmez hackerlar tarafından 12 saat içinde kırılan, aktivasyon kodu yapılan ve nete sürülen yeni işletim sistemi.

edit: hatta final sürümüymüş, beta vs değilmiş. nette kırılan versiyonla ilgili böyle yazılmış, heralde final versiyonudur.
    (jamesdean, 12.11.2006 03:38 ~ 16.11.2006 12:57)
  20. build 6000 ekran görüntüleri için :

(bkz: http://www.flickr.com/...)
    (sükun, 12.11.2006 15:39)
  21. bilgisayarımı ufaktan çökertince final versiyonunu bulup kurduğum güzel işletim sistemi. ilk olarak dvdsini taktığımda yüklemeye başlamadan önce c'ye format at ikonuna tıkladım ve 3 saniye sonra format tamamlandı dedi. arayüzü özellikle çok hoş. internet explorer 7 ve arama özellikleri renk katmış alışıldık windowsa. ekran kartım onboard olduğundan aeroyu henüz açmadım nasıl bir etki yapar bilgisayarı nasıl kasar bilemiyorum ama en hoşuma giden özelliği raminiz düşük hdd büyükse hddden ayırdığınız bir bölümü ram olarak kullandırabiliyorsunuz. (belki xpde de vardır ama hiç görmemiştim bunda açtığım gibi şu kadar hddyi ram yapçam ok diye sordu hemen). ayrıca kurarken kesinlikle hiç bir donanım cdsine ihtiyacınız olmuyor internete bağlıysanız bütün sürücüleri kendi buluyor yüklüyor ve internete bağlı oldukça şu sürücünün yenisi çıktı şu programın üst versiyonu var diye programı açmasanızda uyarıyor.

(bkz: windows vista ultimate edition)

edit: hddden ram paylaşımı ezelden beri varmış. yalnız ben bunu önüme ilk kez vistada geldiği için yeni bişi sanmıştım. bilgilendirme için azureele teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.
    (cursedpower, 22.11.2006 15:09 ~ 16:19)
  22. kurulumu biraz zahmetli olmuştur, kendi içinde getirdiği driver'ları aktif etmediğinden başlangıçta aero ve high definition ses konusunda sıkıntı çektik. ancak çat diye nete bağlanması neticesinde istediğimiz her şeyi kurulum esnasından netten araştırabildik. ekran kartımız kelli felli bir kart olduğu halde, vista kendi kesesindeki sürücüyü görmediğinden gayet iyi sayılabilecek çift çekirdekli bir pc'ye 5 üzerinden 1 (yazıyla 1) verdi. sonradan araştırdık bulduk ki bu efeye "ahanda bak benim driver senin cebinde" demek gerekiyormuş.

en güzeli, kablosuz trackball mouse'u kurulumun henüz başında ( ben normal bir fare bulmaya çalışırken) tanıdı.

hd audio konusunda da biraz sorun çıkardı, ama sorun xp ses sürücülerini kurunca restart'a gerek kalmadan düzeldi.

bunun dışında, makina normalden biraz fazla ısınıyor gibi, umarım böyle sürmez. aksi halde bir çok dizüstü kullanıcısı aero'suz vista kullanmaktansa, xp'ye dönüş yapabilir.

neyse gerisini kullandıkça yazarız.

iyi seyirler efendim.
    (lightblue, 08.12.2006 00:34 ~ 00:38)
  23. 15 gün kullanımdan sonra notlar:
    *notebookların canına okuyor.
    *aşırı ısınma problemleri yaşamaya başladım.
    *eğer ekran kartınız dahiliyse bilgisayarı bağırta bağırta çalıştırıyor noluyo lan diyesiniz geliyor.
    *xp'ye dönüş kaçınılmaz son.
    (cursedpower, 08.12.2006 01:07)
  24. 1024 mb ram, 64 mb ekran kartı, 2.4 ghz işlemci laptop ile feci kasmış, aero'yu doğru düzgün desteklemeyen işletim sistemi..ne heveslerle kurmuştum oysa..yine de sağlam bir bilgisayarda inanılmaz görsel efektler var..sırf bunun için bilgisayar alınmaz ama elde varsa xp ile devam etmek günahtır..
    (passion rules the game, 03.01.2007 18:15)
  25. xp'den sonra kabulu zor olacak işletim sistemidir. nedenine gelecek olursak ayıptır söylemesi aynı bokun lacivertidir. görsel olarak daha zengindir ki bu aslında önemlidir, çünkü teknoloji gelişiyor mna koym heralde daha güzel bi arayüz hakediyoruz (bkz: bilim kurgu filmlerindeki bilgisayar ekranları) fakat alınan hizmet yine aynıdır. bu yüzden şu anki sistemleriyle aynı hizmeti alacak olan kısıtlı gelire sahip türk kullanıcısı için vista'ya geçiş son derece gereksiz olacaktır. boşu boşuna ram yemekten başka bir işe yaramamaktadır. ayrıca bazı sivri zekalı vatandaşlar beta sürümlerini gittigidiyor'da satarak gelir elde etmeye çalışmaktadırlar. internetten bedevaya edinebilecekleri bir şeyi para verip alanları da kınıyorum. ayrıca beta lisansları temmuz 2007'den sonra geçersizdir ve bunu satıcılardan hiçbiri yazmamıştır ek bilgi olarak, birkaç ay sonra apışıp kalmalarını büyük bir zevkle izleyeceğim.
    (marauder jingo, 03.01.2007 20:20 ~ 20:26)
 sayfa  / 8