görseller
william shakespearewilliam shakespeare
william shakespearewilliam shakespeare
belki ilginizi çeker
  1. · romeo amp juliet
  2. · shakespeare in love
  3. · hamlet
  4. · hırçın kız
  5. · macbeth
  6. · shakespeare den ruha dokunan düşünceler
  7. · unut gitsin
  8. · othello
  9. · lady viola
  10. · bir yaz gecesi rüyası
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  3. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  4. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  5. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  6. · öğretmenler günü
  7. · sözlük yazarlarının dinlemekten bıkmadığı şarkılar
  8. · sevgiliye sarılıp uyumak
  9. · cinselliğin tabu olmasının sonuçları

william shakespeare  

sayfa  / 5
  1. romeo ve juliet in yazarı
    ingiliz dili ve edebiyatı uzmanı tiyatrocu.
    (azureel, 17.03.2004 01:35)
  2. toplam 154 adet olan sonelerinin ilk 126 tanesini soylu bir genç için, kalan 28 tanesini de bir kadın için yazdığı söylenen, çoğu kişi tarafından gelmiş geçmiş en büyük oyun yazarı olarak değerlendirilen ingiliz yazar, şair.
    (akrep, 21.03.2004 00:21)
  3. "umut, aşıkların değneğidir."
    (posforanj, 13.05.2004 16:12 ~ 16:13)
  4. "bedenimiz bahçemizdir bizim, isteklerimiz de bahçıvanımız."
    (posforanj, 13.05.2004 16:27)
  5. "ah ne haşmetlidir,bir dev gibi güçlü olmak.
    ama zalimliktir,o gücü bir dev gibi kullanmak" diyerek beni mest etmiş ingiliz edebiyatçısı.
    (rout, 13.05.2004 17:08)
  6. konularını tarihten alan yazar, antik düşünceyle ingiliz ruhunu ustaca birleştirmeyi başarmıştır.
    yazmış olduğu piyeslerde konunun güzelliği ve olgunluğu kadar kelime bolluğu geniş bilgi ve insan ruhunu yansıtan hareketlere yer verir.
    38 kadar piyesi var. en önemlileri; hamlet, otello, kral lir, romeo ve jülyet, jül sezar, venedik taciri.
    (kerrigan, 20.06.2004 22:23)
  7. (axel fox, 20.06.2004 22:36)
  8. (headfucker, 27.06.2004 15:24)
  9. kadir inanır'ın, filminde "şşıhekispir hayatını amme hizmetine harcamış bir vatan evladıdır" diye tanıttığı sanatçı.
    (hell guardian, 02.09.2004 15:55 ~ 15:57)
  10. ingilizce'yi yok olmaktan kurtaran edebiyatçı. iddialara göre bilinen kimliğini paravan olarak kullanan gerçek kimliğini saklayan bir gezgin *
    (deccal, 03.09.2004 00:49 ~ 00:51)
  11. elinde kafatası 'olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu' diyen adamı edebiyat dünyasına kazandıran şahıs
    (palantir, 03.09.2004 10:26)
  12. (endoterm, 28.10.2004 20:35)
  13. (luccy in the sky with the diamonds, 17.11.2004 19:26)
  14. aslında kadın düşmanlığı vardır bu büyük şahsiyetin, oyunlarında gizliden gizliye kadınlara olan nefretini işler ama olaylara yüzeysel bakanlar bunu asla fark edemez.
    (forsaken, 18.11.2004 00:45)
  15. 75. sone
    bir an sevinç duyarken, korkuyorum sonra hemen,
    haydut yıllar çalar götürür diye hazinemi;
    bir an, başbaşa kalmaktan öte bir şey istemezken,
    sonra diyorum ki, alem niye görmesin sevincimi?
    bazan, sana baka baka kendime çektiğim ziyafetle,
    doydum sanırken, bir bakışın açlığıyla ölüyorum sonra,
    senin bana verdiğin ya da verebileceğinden öte,
    ne bir şeyden zevk alıyorum, ne de çabalıyorum almaya.
    işte böyle, her gün hem açlıktan ölüyor, hem tıkanıyorum;
    ya oburca her şeyi yiyorum, ya da hiçbir şeye dokunmuyorum.
    (tutkuyakar, 22.11.2004 16:54)
  16. bazen yıldızları süpürürsün farkında olmadan,
    güneş kucağındadır, bilemezsin.
    bir çocuk gözlerine bakar, arkan dönüktür
    göğsünde kuruludur orkestra, duyamazsın
    koca bir sevdadır yaşamakta olduğun, anlamazsın
    uçar gider, koşsan da tutamazsın.

shakespeare
    (scarlet, 03.03.2005 22:45)
  17. (bkz: @309385)
    (kerrigan, 01.06.2005 12:58)
  18. "bütün dünya bir sahnedir." demiş kendisi. yeryüzünü baştan başa sahne olarak görmüş ve kendi sahnesine bütün yeryüzünü sığdırmaya çalışmıştır. sığdırmaya çalıştığı sadece verdiği eserlerin genel anlamda isimleri ve konuları değildir. eserlerindeki kişilerin ağzından çıkan sözlerle bunu gösterdi yetmedi soneler tamamladı yer yer.
    (kerrigan, 07.07.2005 17:23)
  19. 1564, stratford-upon-avon doğumludur. eğitim almamıştır. günümüze kadar süregelen en büyük muamma shakespeare gibi eğitimsiz bir adamın böyle kelime ve anlatım zengini eserleri nasıl çıkardığıdır.

dönemin diğer bir ünlü oyun yazarı olan christopher marlowe* ile çekişmiştir uzun bir süre.

oyunlarının sahnelendiği tiyatrosunun adı the globe'dur ve birçok londra turunda gezdirilen önemli bir tarihi eserdir (ama gezdirilen büyük londra yangınında* yanmış olan the globe'un sonradan yapılmış olan bir replikası).

how do i love thee, let me count the ways ve shall i compare thee to a summer's day gibi soneleri oldukça ünlüdür. aslında shakespeare yazarken sonelerine başlık vermez. bunlar ölümünden sonra basılırken numaralandırılmış veya ilk dizeleri başlık haline getirilmiştir.

çoğu tiyatro eseri daha önce yazılmış eserlerin yeniden anlatımı ya da halk hikayelerinin kağıda dökülmüş halidir. shakespeare'i öne çıkaran kullandığı ağdalı dildir. benzetme yapmayı ve imalı dili çok sever. ayrıca bir dil dahisidir. ingilizce'ye kendi uydurduğu birçok yeni kelime katmıştır.

shakespeare ı. elizabeth döneminde yaşamıştır. bu dönemdeki ingiletere'de güçlü bir din ve öteki dünya anlayışı vardır. şeytan ve yardımcıları olan cadılara, kötü ve iyi ruhlara, kaderin insan yaşamı üstündeki engellenemez etkisine gereğinden fazla inanır bu dönemin ingilizleri. bu nedenle shakespeare'in birçok oyununda kader temeası işlenmiş, cadı ve ruh gibi karakterlere önemli roller verilmiştir.

ayrıca elizabeth döneminde kadınların oyuncu olması yasak olduğu için tiyatro oyunlarında kadınlar ya çok küçük rollerde bulunurdu ya da hiç bulunmazdı. shakespeare ise oyunlarında kadınlara çok önemli, oyunun akışını değiştiren roller vermiştir (ör: juliet, lady macbeth, viola).

1589-1611 arasında yaklaşık olarak 38 tiyatro oyunu yazmıştır.

bunlardan birkaçını belirtmek gerekirse:
    romeo&juliet
    macbeth
    hamlet
    bir yaz gecesi rüyası
    onikinci gece
    titus andronicus
    julius sezar
    fırtına
    as you like it
    veronalı iki centilmen
    hırçın kız
    vı. henry
    the comedy of errors
    the merchant of venice
    much ado about nothing
    troilus ve cressida
    othello
    kral lear
    anthony ve cleopatra

1610'da stratford-upon avon'a geri dönmüştür. 1616'da doğumgününde ölmüştür.

shakespeare'in eserlerinin en başarılı türkçe çevirilerini can yücel yapmıştır.
    (drenchrome, 07.07.2005 17:49 ~ 17:51)
  20. "dahinin el kitabı" adlı kitapta dahiler sıralamasında* üst sıralarda yer alan ingiliz tiyatro yazarı.
    (damnlucifer, 19.09.2005 04:29)
  21. edebiyat muallimimiz bu adamın isminin imlasına gıcık olur, köpek sürüsü kadar harf iki hece okunuyor, türk halkı bunu olsa olsa şekerpare diye okur derdi.
    (organometallic complex, 25.09.2005 13:10)
  22. 40 yaşında tiyatro ile tanışmıştır.
    (simurg, 03.10.2005 23:21)
  23. bir at,bir ata krallığım...
    (bkz: 3.richard)
    (80kilo, 16.10.2005 01:58)
  24. bbc'nin yaptığı bin yılın dahileri oylamasında, winston churchill, ısaac newton gibi dahileri geride bıraktı. abd'de shakespeare'in bin yılın dahisi olma unvanını hak ettiği düşünülüyor. hatta, bazılarının bu konuda hiç kuşkuları yok. sözgelimi, the washington post gazetesi, "sorusu olan var mı?" diyerek karşı çıkanlara meydan okudu.

insan üstü bir yaratık.dünyada en çok hayran olduğum insan ayrıca.mükemmel soneleri,zeka dolu oyunlarıyla beni benden alan yazar.düşünün ki ölümünden 100 yıllar geçmesine rağmen hala aynı tadla okunabiliyor.hala tanınıyor.günümüzün kolpa yazarları gibi kampanyalara gerek duymuyor.işte sanatçı bu değil midir zaten?her eserinde ırk,dil,din,milliyet ayrımını aşmış yüce şahsiyet.söz gelimi romeo ve juliet'i bir afrikalı da bir japon da aynı tadı alarak okuyabilmektedir.kaç tane yazar var bunu sağlayabilen.yazılarıyla zamanı aşmış zeka küpüdür ayrıca.hiçbir eserinde lan hehe ne komikmiş ya şimdi kalmadı böyle şeyler denmez.anlattığı duygular hala günümüzde de yerini korur.tapılası bir insandır.ve ben taparım...
    (fakespeare, 09.11.2005 17:10 ~ 24.12.2006 01:06)
  25. insanlara mükemmel öğütleri vardır alın size mükemmel bir insanlık analizi.

kaybetmekden korktuğu için sevmekden korkuyor.

sevilmekden korkuyor.!
    kendisini sevilmeye layık görmediği için

düşünmekden korkuyor!
    sorumluluk getireceği için.

konuşmakdan korkuyor!
    eleştirilmekden korktuğu için.

duygularını ifade etmekden korkuyor!
    red edilmekden korktuğu için.

yaşlanmakdan korkuyor!
    gençliğinin kıymetini bilmediği için.

unutulmakdan korkuyor!
    dünyaya bir şey vermediğ için

ve ölmekden korkuyor!
    aslında yaşamayı bilmediği için.
    (fakespeare, 09.11.2005 18:00)
 sayfa  / 5

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil