nasa'nın bile şu anda aktif olarak kullandığı, kendi sitesinde türkçesini vikipedi olarak yazmasını takdir ettiğim online bilgi bankası. tüm arkadaşlarıma bu siteyi, kaliteli türkçe makalelerle doldurmalarını öneriyorum.
desteklenesi bir özgür ansiklopedi felsefesine dayanan mükemmeliyet. türkçe bölümü 10000 makale sınırını aşınca az kaldı zil takılıp oynanmıştır. oysaki 100000 sınırına varamadık diye karalar bağlanmalıydı.
sayfalarında düzeltme- değiştirme (edit) işlemleri herkese açık olduğundan içerik editörler tarafından kontrol edilinceye, şikayetler dikkate alınıncaya kadar her türlü rezillik yaşanabiliyor.
edit yapması biraz kastırıcı site. bbc code benzeri kendi kodlarını kullanır. tam anlamda cillop formatta bir sayfa yapmak için uzunca bir help dokümanı okumak gerekir. halbuki "easy edit" gibi bir seçenek koyarak sadece butonlara basarak edit yapmak benim gibi çaylak kullanıcılar için iyi olurdu.
ortodoks/katolik kiliselerinin ayrılmasını anlatırken istanbulun alınışı hakkında şu şekilde bir bilginin geçtiği bilgi kaynağıdır.
"this changed when the byzantine empire collapsed suddenly in 1453. a soldier forgot to lock one of the gates of the fortified city of constantinople, and the turks sacked the city. with the turks in control of the capital city, the rest of the empire crumbled quickly..." (bkz: http://en.wikipedia.org/...)
neresine gülsem şaşırdım kaldım? günler süren bir kuşatma sonucunda alındı o şehir. hayır bir de ulan sanki geçerken hani, otoparklarda hırsızlar tek tek kapı kontrol ederler ya açık unutulmuş kapı var mı diye, öyle girip arabayı soyarmış gibi şehri soyuyorsun. ulan kocaman şehir bu be insafsızlar! onu geçtim bir de imparatorluğun geri kalanı kısa zamanda düştü. bunu söyleyen kişinin hayatında hiç tarih okumamış olması gerek. yuh diyorum. bu kadar cahil bir insanın dini konularda konuşması/yazması ne kadar büyük bir mallıktır. insaf.
içeriğindeki yanlış bilgileri doğru bilgilerden çok çok daha fazla olan site. hadi tarihsel konularda yorum ve araştırma sonucu elde edilen bulgular ülkeden ülkeye, kişiden kişiye değişir bunu anlayabiliyorum. ama günümüzün güncel konuları hakkında bile çok net olan objektif bilgilerin nasıl bambaşka şekilde saçmalıklar içerdiğini görünce asla bir bilgi kaynağı gözüyle bakılmaması gerektiği kanaatine ulaşıyorum. önüne gelenin istediği şeyi istediği gibi gösterebildiği düşük seviyeli ve saptırmalara çok rahat bir şekilde mahal veren dandik ötesi bir çiziktirme defteri.
aynı sözlük gibi imece usulü büyüyen gelişen bir kaynaktır. ciddi de sayılır. insanlar çoğunlukla iyi niyetle bilgi paylaşmaktadır. ancak yine de güenilir bir kaynak değildir. elbette ödev ya da bir alandaki merak gibi kounlara birebir çaredir. pek çok derdin dermanıdır eyvallah da resmi ve çok ciddi işlerde, raporlarda kayak olarak gösterilmesine pek sıcak bakılmamalı. her ne kadar iyi niyetle geliştirilse de orada yazan bir bilginin doğruluk garantisi yoktur ve bugün okuduğunuz satırın yarın orada olması da garanti değildir.
4 mart 2007 tarihinde(yani bugün) today's featured article denilen her gün ayrı bir konuyu anasayfadan veren bölümünde türkiye(turkey) başlıklı bir yazı bulunan site.
dünyanın en meşhur ansiklopedi üreticilerinden britannicanın g.t korkusundan içeriğinin taraflı olduğunu savunduğu e-ansiklopedi. ingilizce, almanca gibi dillerde oldukça fazla madde vardır.
duyduğuma göre wikipedia kendi arama motorunu geliştiriyormuş, sebebiyse googlede yapılan birçok aramada en başta kendilerinin çıkmasıymış. (bkz: yemedik ama neyse)
"random article" diyerek iki rastgele sayfa açın. ilk açtığınız sayfadan diğerine en az sayıda tıklamayla gitmeye çalışın. (sadece metin içerisindeki bağlantıları kullanacaksınız.)
eğer karmaşık çizgeler kuramı doğru söylüyorsa, hangi iki sayfayı açarsanız açın, birinden diğerine ulaşmanız altı-yedi adımdan fazla sürmemeli.
sevenleri olduğu kadar sevmeyeni de olan bir komünite. içeriğindeki bilginin özgürce değiştirilebilmesi en büyük artısı olması yanında en büyük eksisidir de. iyi kamufle olmuş art niyetli bir editör sitenin altını üstüne getirebilir, dallama dedektörü lazım anlaşılan.
(bkz: http://www.youtube.com/...)
- wikipedia sux
bu yüz futbolcu, pele tarafından seçilmiş. bunların arasında, bu siteye göre, 16 tane türk var. ama seçilen türkler biraz garip; "taşaksız joe", "tek top ahmet"... hadi onları geçtim, volkan demirelin ne işi var orda!