bir tv muhabirinin abd’lilerle sokakta yaptığı röportajla cevap bulan hadise.. izleyip de gülmemek elde değil, ama benzer soruları bizim ülkemizde bizim “sokaktaki” vatandaşımıza sorduğumuzda alacağımız cevaplar nasıl olur çok merak ediyorum. durum bu kadar vahim değildir ama sanırım.. yani umarım.. değildir di mi? yok yok değildir kesin !..
soru: terörle mücadele kapsamında, bir sonraki saldırılacak ülke hangisi olmalıdır?
birisi: suudi arabistan
birisi: orta doğudan bir ülke olmalı
birisii: benceee italya..
birisiii: küba...evet küba!
diğeri (bu biraz sarhoş sanırım) : rusya, çin, ...
diğeri (bu da pek ayık sayılmaz) : hindistan, pakistan..
tekrar sarhoş amcamız: endonezya, brezilya....kanada!!! (amca kızmış bişeylere belli)
soru: kofi annan, bir içecektir, doğru mu yanlış mı?
birisi: evet kahve bir içecektir... (bence de )
diğeri: ne kahvesi?
bir diğeri: hukuk firması ismine benziyor..
soru: tony blair kimdir?
birisi: tanımıyorum.. (bi tahminde bulunması istenince).. patenci??? (aferin)
diğeri (kendinden emin bi şekilde) : tony blair bir aktördür.. (sana da aferin)
bir diğeri: linda blair’in kardeşi? (on puan on puan on puan)
soru: cami nedir?
birisi: hiç bi fikrim yok.. (bi tahminde bulunması istenince)… bir hayvan? (bi fikri varmış en azından top olmayasıcanın)
sorular devam ediyor.. son bölümde “bush terörle mücadele için kırgızistan’a girmeyi öneriyor, sizce haklı mı?” şeklindeki bi soruya bir sürü amerikalı “evet” cevabını veriyor, ama aynı amerikalılar kırgızistan’ın haritadaki yerini bile bilmiyor. ne diyelim, amerikalılar için dünya gerçekten amerika’dan ibaret galiba..
ulan bre gerizekalı..bu kadar mı beyinsiz oluyorsun, anlam veremiyorum..
hadi tamam duvarları karıştırmış olabilirsin, ağlama duvarına gitmiş olabilirsin ama 2 gram beynin olsa, kendi kendini rezil etmeden, onca lafı demeden "eee..berlin! hehehe" diye şakacı bir tavır izleyebilirdin..
bu kadar mı aptal insanlar var?! gereksiz okjisen tüketimi!!
adamları oyalıyorlar, uzun zamandır bize yapmaya çalıştıkları şeyin aynısı.
nba ile beyzbol la , sinema müzik güzel kızlar göstererek kimseyi dünya ile ilgilendirmez oluyorlar. ki bir ülkeye saldırdıklarındada kimse niye diyemiyor.
oktay sinanoğlu 'nun dediği gibi adamla sadece belli bir kesim de gerçek eğitim veriyorlar, zenginler, isim yapmış aileler. geri kalan halk cehaletle yaşıyor.
iddia ediyorum ki bana da bir kamera verilirse iki gün içinde türkiye sınırlarında daha komiğini çekerim bu videonun. neticede her ülkedeki kültür - zeka seviyesinin gauss dağılımına uyacağını tahmin etmek çok zor olmasa gerek. e buna göre yaklaşık bir %15 lik kesim var ki israile müslüman da der, kofi annan lafını duyunca ana baba karıştırma lan it diye muhabire de saldırır. 2 gün içinde günde 8 saatten yaklaşık 150 kişi ile görüşşen 20den fazla komik görüntü olur elinde, sonrası zaten movie maker, çıkar geri kalan %85 i , al sana why people think turks are stupid/barbar/perverts/horny&whatsoever.
neticede amerika büyük bir ülke, ve belki ortalama bir amerikalının ilgi alanı ve bilgi birikimi bizim buralardaki gündemi ya da kültürü pek kapsamıyor, ama bu yüzden herkesi töhmet altında bırakmak da ne kadar doğru ?
türkleri dışarıda adam gibi tanımıyorlar , şerefsiz medyanın etkisiyle bizi yanlış biliyorlar diye hayıflanırken, amerika ya da x ülkesine karşı aynı yaklaşımı bizim göstermemizin tutarsızlığını farkedersek, belki bakış açımızın genişlemesine biraz da olsa yardımcı oluruz.
amerikanın en heybetli üniversitesinde doktora yapan hocamın başından geçen olay sonucu sınıfça biz de why? diye düşünmüştük
doktora yapan diğer öğrenci: dairenin alanı kaçtı?
bizim süper hoca :pi çarpı re kare
doktora yapan diğer öğrenci:nasıl bildin? (kitabına bakar kontrol eder)evet doğru.hayret!şaşırmamam lazım aslında. siz türkler çok ezbercisiniz.eğitim sisteminiz berbat.shit!
der.
demiş.
bu video "amerikalılar aptaldır" için bir kanıt oluşturmaz ama amerika'da dünyadan haberiz ciddi bir kitle olduğunu gösterir:
- türkiye'de "bir üçgenin kaç kenarı vardır?" sorusuna 10-70 yaş arası türkçe bilen ve sağlığı yerinde %99,999'luk bir kısım "3" şeklinde cevap verecektir. bu soruyu bilemeyen 5 kişi bulmak da en verimli çalışma yöntemiyle bile haftalar alacaktır...
- türkiye'de adı "t" ile başlayan ülke söyleyin deseler. bir ülke adı söyleyemeyecek kaç kişi bulunur?
- türkiye'de "başbakanımız mozambik'in türkiye için tehdit oluşturduğunu söylüyor, askeri müdahalede bulunmalı mıyız?" sorusuna, "mozambik mi? ben öyle birşey açıklandığını duymadım. ne işimiz var mozambik'de? mozambik niye bize tehlike oluştursun ki?" demiyecek insan bulmak için ne kadar süre uğraşmak gerekir?
- adında bursa geçmediği halde dönerin nerede meşhur olduğunu bilmeyen kaç türk vatandaşı vardır? "nerenin inegöl köftesi meşhurdur?" sorusunu sormak bile abes olur sanırım...
- "kilise nedir?" sorusuna bile ilkokul mezunu seviyeden itibaren mantıklı bir cevap bulamama olasılığı neredeyse imkansızdır...
- "budist rahiplerin dini nedir?" sorusuna da türkiye'de yanlış cevap almak haftaları bulacaktır...
- avustralya'nın üzerinde kocaman "fransa" yazıyor diye. "terörle mücadele için sırada nereyi işgal etmeliyiz?" sorusuna "fransa" deyip, rahatlıkla "fransa burası" diye avustralya'yı işaretlicek kaç adam bulursunuz günlerce gezseniz?
türkiye ile ilgili bu tahminlerim için "senin yargıların" diyebilirsiniz ve dediğim gibi bu videoya bakarak "amerikalılar aptaldır" demek saçmadır ama amerikalıların geneli olmasa bile ciddi bir kısmının birçok konuda cahil ve apololitik olduğu bilgili amerikalılar tarafından da kabul edilir. doğrudan bir ülke halkına "aptaldır" diye hakaret etmek kimseye düşmez ama siyaset konusu başta olmak üzere "cahillik eleştirisi" için de kimse birşey diyemez...
research dersi almakta olan bir kişi olarak sampling'in tamamen bilinçsiz yapıldığına inanmadığım bir videodur.ayrıca bilimsel olmadığı da kabak gibi ortadadır.denek sayısı ve değişkenler net değildir.ancak ortada çok vahim bir durum vardır, bu adamlar körü körüne inanmaktadırlar görüldüğü kadarıyla!"başkan bush dediyse doğrudur, savaş açalım!" asıl sorgulanması gereken şey budur...amerikalı bir hocam bize uzun uzuuuun kendilerinin "white trash" diye adlandırdıkları insanlardan ve bu insanların son zamanlarda çoğaldığından bahsetmişti.zaten kendisi de bush yönetimini sevmediği için ülkeyi terkettiğini anlatır dururdu.ilginç insandı, severdik.sonra kıbrıs'a gitti.öyle işte.
gerçekten komik ve hoşça hazırlanmış bir videodur, hepsi o. ne bir istatistiki değeri vardır, ne de başka bir şey... bu yüzden de "amerikalılar aptal, yok aptal değil de cahil bırakılmış onlar. canımm." şeklinde çıkarımlar yapmak için kullanılamaz.
gülmekten merak eden oldu mu bilmiyorum, acaba sorulara doğru cevap veren kaç kişi vardı? bunları ciddi ciddi sorma gereği duyacağımı hiç hissetmezdim; ancak görüyorum ki eğlence amaçlı bir videoyu ciddiye alıp, fantastik çıkarımlar yapan insanlar olmuş.
hadi üçgenin kenarını, belli başlı ülkelerin dinini öğrettiler bize çocukluğumuzdan beri. peki yolda yürürken birisi size durduk yere gelse u ile başlayan bir ülke sorsa aklınıza uruguay, uganda filan şıp diye düşer mi? ben itiraf ediyorum, benim düşmez. heyecanlanırım açıkçası. cumhuriyetin kuruluşunu, doğum tarihimi, ismimi filan da unutabilirim
fidel castro için şarkıcı diyen olursa aptal/apolitik/cahilleştirilmiş amerikalı oluyor. deniz gezmiş için manken diyenler, kenan evren'i ressam bilenler aptal tikky/özal sonrası gençlik oluyor. ben bu çifte standardı anlamıyorum. ya belirli bir ülkenin insanlarını hoş olmayan sıfatlarla nitelendirmekten kaçının, ya da aynı şeyi kendi ülkenize de yapın.
son olarak da "amerika'nın savaş açması sipariş verilen ülkelere" tepki duyulmuş ki çok haklı bir tepkidir bu. ben insanım iddiasında bulunabilen kimse bir şeyleri düzeltmek için durduk yere başlatılan bir saldırıyı arzulamaz. gel gelelim ki türkiye'de yollara dökülsek, "dünya türk olsun/türkün türkten başka dostu yoktur." düşüncesine sahip insanlardan da yaklaşık aynı nitelikte cevaplar alacağımızdan şüphem yok.
amacım amerika'yı savunmak değil.
yaptığım basit bir empati kurmak: yarın birisi youtube'a, "why people think turks are idiot" başlıklı bir video koyarsa ve sonra başkaları "türkler harbiden aptal ya/yok aptal değil onlar apolitikleştirilmiş." tarzında kıvırmalar yaparsa sinirim bozulur, canım sıkılır, eminim ki daha da sinirlenen arkadaşlar olur. dünyadaki hiçbir millet, içindeki bazı insanların verdiği cevaplar yüzünden aptal(veya nasıl yumuşatıyorsanız artık) olarak nitelendirilmeyi haketmez.
o yüzden yarın, öbür gün böyle bir durum başımıza gelirse, bir tepki koymaya hakkımızın olması için rica ediyorum genelleme yaparak, ciddi bir değeri olmayan videoları referans alarak fantastik çıkarımlar yapmayalım.
şu sonuç paragrafımı maloğlan'dan manidar bir alıntıyla bitireyim:
"what is al-qaeda" (el-kaide nedir?) sorusuna, şivesinden amerikalı olmadığı çok belli olan bir adamın uzun uzun yanıt verip, sonunda da başkanı yaser arafat'tır demesi, sonra da kendinden çok emin tavırlarla "everybody knows that" (bu da soru mu yarraam, bu cevabı herkes bilir) demesi, diyebilmesi...
belki o amerikalılar'a gülüyoruz ama, bu soruya bu saçma cevabı veren adam, zaten amerikalı değil.