westron   

adana çık aradan

1. j.r.r tolkein'in başyapıtı olan yüzüklerin efendisi'nde karakterlerin konuştuğu dildir. ortak lisan denilen dil de budur ve bizzat tolkein tarafından yapılmıştır.
    kendi dilinde adı aduni(adûni)dir. westron- ortak lisanda soval phare(sôval pharë) , sindarin dilinde annunaid(annúnaid) veya falathren* denir. yüzüklerin efrndisi kitabındaki karakterlerin aslında konuştukları ve kırmızı kitaptaki orjinal metindeki dil adûni 'dir. tolkein tarafından ingilizceye westron olarak çevrilmiştir. tolkein'in açıklamasına göre hikayede kullanılan dil, ingilizce westron; üçüncü çağda orta dünya'nın batı illerinde kullanılan ortak lisandır. dil bu çağda umbar kıyılarından kuzeye forochel körfezine uzanan ve içerlerde puslu dağlar ve ephel dúath'ı içeren kadim arnor ve kadim gondor krallıklarının sınırları içerisinde yaşayan bütün ırkların yerli dili haline gelmiştir. ayrıca dil nehrin batısındaki bölgelerinve dağların doğusunun işgal edilmesiyle anduin'in kuzeyine gladden illerine kadar yayılmıştır. üçüncü çağın bitimindeki yüzük savaşı sırasında bu yerli dilin sınırları böyleydi. gondordaki westron eskiye dayanan kadim bir lisan iken, hobbitlerin konuştuğu bunun köylü versiyonu gibiydi. ilave olarak westron'un bu ırklar tarafından ikinci dil olarak kullanıldığı belirtilmektedir. mesela drúedain (woselar) ve rohirrim gibi. ayrıca orklarda gerektiğinde bozuk bir westron kullanırlar. mordorda frodo ve sam iki orkun onları koklayarak bulmaya çalışırken birbirlerine söylediklerini tarzlarına göre farklı bir ortak lisan tipi kullandıklarından dolayı anlamışlardı.(lotr 3/vı 2. bölüm). westron zaman makinesine binip üçüncü çağa dönmek istediğinizde sizin öğrenmeniz gereken dildir.( onun yerine quenya dilini öğrenmek avrupa ya gitmeden önce latince öğrenmek gibi bir şey olur. oraya vardığınızda muhtemelen çok kişi sizi anlamayacaktır.
    (bkz: orta dünya dilleri)
    (bkz: yapay diller)
    (chixculub, 09.09.2005 15:05)