napoleon bonaparte'ın son savaşı. eğer kazansaydı bir şey değişir miydi? sanmıyorum; ama yine de bu savaş onun direk ingilizlere karşı olan ilk kara savaşıdır, bunu kaybetmesi hüzün vericidir; çünkü o imparatorluğu döneminde ciddi mânâda sadece ingiltere ile mücadele etmiştir.
kısaca anlatmak gerekirse;
11 nisan 1814'de sürgüne gönderilen bonaparte bir yıl dolmadan tekrar fransa'ya gelmiş, kralın yerini almış ve imparatorluğu yeniden kurmuştu. aslında savaşmak istemiyordu ve 1792 sınırlarını kabul ediyordu ama avrupa devletleri kendisini tanımadıklarını ilân edince savaş kaçınılmaz oldu. işi çok zordu, bir kere fransa'nın sınırları eskisi gibi değildi belçika'yı bile kaybetmişti. bunun yanında bir de asker sıkıntısı vardı. fransa'da asker olabilecek herkes ölmüştü. küçücük çocuklar bile askere alınmıştır sırf bu son savaş için.
savaşta fransa'nın karşısında
wellington komutasında ingilizler,
blüchner komutasında yardımcı prusya ve küçük bir avusturya birliği vardı. napoleon'un buradaki tek stratejisi ingiliz ordusuyla prusya ordusunun birleşmesini önlemek, ikisini tek tek yenmekti. aslında savaşın başında prusyalıları
ligny'de püskürtmüş ve waterloo'da ingilizlerle başbaşa kalmıştı.
savaş fransa'nın lehine gelişirken napoleon'un prusyalılara karşı gönderdiği
mareşal grouchy inanılmaz bir hata yaparak prusyanın öncü ordularının peşine düştü ve asıl prusya ordusu bir anda waterloo'ya geldi, fransa ordusu da dağıldı.
bu savaştan sonra napolyon amerika'ya kaçmak istemiş ama limanda ingilizler tarafından yakalanarak allahın unuttuğu
st.helena adasına sürgüne gönderilmiştir. orada da ölmüştür.
not: abba'nın ne demeye bu adla bir şarkı yaptığını bilmiyorum, bilmek de istemiyorum.
not2: waterloo savaşı başlığı da varmış:(bkz:
waterloo savaşı)