2000 öncesinin en iyi futbol oyunu olan fifa'nın zorunlu yön tuşları olan w, a, s, ve d, o kadar yer etmiştir ki counter strike ve birçok benzeri oyun bu tuşları ilk ayar olarak vermektedir. herhangi bir internet kafe klavyesinde bu tuşları aşınmış olarak bulabilirsiniz
(mavio, 13.12.2004 14:35)
90 sonları, 2000 başları yeni nesil fps oyunlarında mouse hakimiyetinin de katılması sonucunda oyuncuların kullanmaya başladığı tuş kombinasyonu oldu..bunun tek esprisi iki elin olabildiğince birbirinden uzak bir pozisyon alması ve böylelikle vücudu oyun sırasında rahat bir konuma getirmesiydi..nitekim eskiden kullandığımız ok tuşları ile oynamaya kalktığımızda, bir süre sonra şiddetli bir sırt ağrısı çekebiliyoruz..
wasd tuşlarının yerleşimi, klavye düzeninden yerleşim olarak ok tuşlarına en benzer şekildedir..sol el bu tuşlarda, sağ el mouse'da olan oyuncu, elbette ok ve ctrl,alt,shift tuşları ile kontrol edilen oyun sistemine göre daha rahat etti ve yeni nesil kontrol sistemine çabucak alıştı..
w a s d tuşlarının ilk kullanım amacı fps oyunlarında silah tuşlarına diğer ok tuşlarına göre daha yakın durmasıdır.genelde multiplayer quake vb. oyunlarda örneğin quake 2 de , e tuşu rail , f rocket , q chain gun , c hyperblaster , alt super shotgun , r grenade launcher olarak kullanıyordum birçokları gibi.bu tip şeyler günümüz oyunlarında da mevcutlar.işte bi yere tutunma tuşu , yere yatma tuşu , aktive etme tuşu... o tuş bu tuş derken oyunlar çok farklı tuş kombinasyonlarınla da kullanılmaya başlayınca artık w a s d nin yön tuşu olarak kullanılması zorunlu hale geldi.
we aleyküm selam dayı
(dkzcn, 18.05.2006 19:38)
markasını hatırlamamakla beraber bu tuşları daha farklı renkte ve elin kaymasını önleyen yapı ile üretilmiş bir klavye görmüştüm. mantıklı..
ilk kez oynanan bir oyunda bile direk yöneldiğimiz tuş kombinasyonu.
on parmak yazı yazmamızı engellemek, o parmağın f'de kalmasına mani olmak için dış mihraklarca icat edilmiştir. bununla ilgili ekşi sözlük'te de uzunca bir yazı okumuştum fi tarihinde.