1000 civarı hücreye sahip, ilk çok hücreli canlı formlarındandır. küre biçimindedir ve dikkatle bakıldığında gözle gürülebilecek kadar büyüktür.
volvox'un en önemli özelliği, kendisinin varolması ile -o zamana kadarki bilinen canlı türlerinin arasında- gerçek anlamda ölümünde dünya yüzeyinde görülmeye başlanmasıdır. yani bilinen ilk ölen canlı türlerindendir.
tek hücreli canlılar, bölündükleri için arkalarında bir ceset bırakmazlar. iki yeni -veya dört- hücre olarak hayatlarına devam ederler. yalnız volvox, arka iç bölgesinde bulunan üreme hücreleri sayesinde, yeni jenerasyonu dünyaya getirdikten* sonra, arkasında bir ceset bırakır.
bu da volvox'un tek hücreli canlılardan çok hücreli canlılara evrilme yolundaki nadide bir örnek olmasını sağlar.
1991 ya da 92'de, taksim'de, belediye'nin organize ettiği bahar şenliği konseri'nde yer almışlardı. vokal ve lead gitarda şebnem ferah olmak üzere metallica'nın "seek and destroy"unu müthiş çalıp söylemişlerdi.
http://www.youtube.com/...
adresinden eski günlerde ve yamulmuyosam kemancıda çekilmiş bir videoları izlenebilir.
yine yamulmuyorsam özlem tekin klavyedeydi
laneth dergisinin ilk sayısında çağlan tekil tarafından yazılmış olan hebere göre, dergiye haber olan o konserde rock'n fly, gates of hell, burst in fire, eyes of the hero, queen of the kings and die hard adlı bestelerini çalan bursa çıkışlı hatun grubu.
volvox'un en önemli özelliğinden biri de ilkel kolonilerde ilk defa hücrelerin özelleştiği görülür. yani daha ilkel kolonilerde olduğu gibi her hücre aynı işi yapmaz ve birbirlerinden bağımsız yaşamazlar. kolonide ki hücrelerin konumlarına göre farklı görevleri vardır, salgı, hareket, sinirsel reseptör gibi...
koloniler hâlinde tatlı sularda yaşayan yeşil suyosunu... bu canlının en önemli özelliği tek hücrelilerden çok hücrelilere geçit olarak kabul edilmesidir. (detay seviyorum.)
ayrıca şebnem'li özlem'li bir rock gurubu idi eskiden... odtü'lüler toplanıp böyle bir karar almışlar lakin birliktelikleri kısa sürmemiş, herkes kendi yolunu çizmiştir. albümleri falan yok zannediyorum varsa da bilmiyorum ama namı nedense önlerinden yürümüştür.