öncelikle itiraf edeyim ki
otomobillerden pek anlamam. ama bu anlayışsızlığım bana sokakta gördüğüm her otomobili "güzel araba" ve "güzel araba değil" şeklindeki iki kategoriden mürekkep "tembel otomobil sınıflandırma sistemi"ne tabi tutma imkanı verdiği için, şikayetçi değilim bu durumdan.
volkswagen jetta ise benim için "güzel araba değil" kategorisine giren araçlardan. hatta bu kategorinin amiral gemisi diyebilirim. aslında genel görünümünde ne bariz tasarım
faux pasları, ne öyle göze batan bir rüküşlük barındıran bu ağır başlı araç nasıl alıyor peki "güzel araba değil" madalyasını? tek kelimeyle efendim: kimliksizlik.
otomotiv gibi artık firmalar arası rekabette teknik düzeylerin neredeyse eşitlendiği, fiyatlarda sürprize yer kalmamış, kullanıcı tercihlerinin büyük ölçüde
marka imajı ve başarılı tasarımla belirlendiği bir sektörde, üstelik rekabetin en yoğun yaşandığı kompakt aile otomobili sınıfında, yılların firması
volkswagen bu kadar albenisiz ve sıkıcı bir tasarıma nasıl onay vermiş, nasıl piyasaya sürmüş anlamak çok zor.
otomobilin tasarımcıları sanki kasayı her türlü ayırt edici, karakteristik detaydan kurtarmak, anonimleştirmek için özel çaba harcamışlar. ne keskin ne yumuşak hatlar, kötü oranlar, hiçbir yere bağlanmadan uzayda kaybolup giden çizgiler, hantal bir gabari... ticari araç gibi desen, onların da kendine göre bir estetiği vardır. bu başka bir şey. otomobil gibi
streamline tasarımın üstün örneklerini vermiş bir objede, gerçekten de sakilliğiyle dikkate değer bir tasarım.