içinde hiç yağ varken görmediğim dışındaki çiçek resmi ve içinde yetişen çiçekten ötürü küçüklüğümde hep bir saksı olarak hatırladığım yağ olduğunu büyüyünce öğrenip hayal kırıklığına uğramama sebep olan bazıları için eski bir yağ markası olsa da benim için hala eski bir saksı markası
şimdi, anlamı 'hayat, yaşam' demekmiş ya, ben küçükken bunu hiç bilmezdim. bilseymişim keşke.
evet, vita demek hayat demekmiş! vita, kırmızı büyük punto, sarı zemin, paslanmış köşeleriyle hayatın ta kendisiymiş.
biliyorsunuzdur, türk ev bitkilerinin en büyük dostu olmuştur vita yağın teneke kutuları. kimbilir kaç bitkiyi yaşatmış, sonra soldurmuş unutmuştur. uzun yıllar dayanmıştır ama, kimbilir kaç yıl dayanır bir vita kutusu?
evimizde hiç görmedim böyle bir kutu. gördüğüm evler 'yaşlıların' evleriydi. onlar daha severdi yaşatmayı ya da hayatı, ondan demek. mesela anneannemlerin evinde bunlardan çok vardı. balkonda, taşlı bahçede, mutfakta...hatta durun, oturma odasında bile vardı, vita kutulu bir bitki! şu sonuncu yer için, onlara kızdığımı hatırladım şimdi. ne yapmışım ki öyle...
her neyse, anneannemlerin eviyle birlikte, onun güleryüzlü kızkardeşinin evinde de vardı vita kutulu bitkiler. orda da çok görürdüm. hatta sanki bizim evimize giden yolda, tüm balkonlarda varmış gibime geliyor, bu dakika.
vita, hayat demekmiş.
önce dedem öldü. vita kutularımın bir kısmını beraberinde götürdü yani. anneannem bize taşındı. evine gitmez oldu, biz de gitmedik tabii. çok dayanamadı o da. birkaç ay sonra vefat ettiğinde, insanlık tarihinin en acı işlerinden birini yaptılar o eve, dağıttılar! boş halini, birkaç hafta sonra gördüğümde ne vita kutusu kalmıştı, ne bitkisi.
şimdi çok sık gidemediğim güleryüzlü, büyük teyzemin evinde vita kutularını arıyorum. bir tane kalmış nedense. ötekilere ne oldu diye sorsam güler, biliyorum. 'boş işlerin adamı' diyor zaten bana.
içine çiçek dikilen teneke saksı olmaya yarayan yağ tenekesidir.
bu örneği bir giride verdiğinizde yaşınızı başınızı almış bir kişi olduğunuzda çıkar ortaya.
bir de dedem düşer aklıma, vita tenekelerinde şahane ortancalar yetiştiren ve beni çok seven adam...