verimlilik 

adana çık aradan

1. verimlilik kavramı (alm: die produktivitaet, ing: productivity)kısaca, en az girdi ile en fazla çıktıyı elde etme becerisine verilen addır. *
    (fempusay, 22.11.2004 16:05)

2. iso standartlarındaki tanıma göre elde edilen sonuç ile kullanılan kaynaklar arasındaki ilişkidir..
    (zeus, 17.07.2006 15:26)
  3. bir sanayi şirketinin genel müdürü klasik müzik düşkünüymüş.günlerden bir gün, şehre ünlü bir orkestra gelmiş. vereceği konserin en önemli parçası da schubert'in ünlü 'bitmeyen
    senfonisiymiş. genel müdüre, konser için bir davetiye gelmiş. işi nedeniyle gidemeyeceğinden de bunu şirketin 'verimlilik' uzmanına vermiş. 'git ve bana izlenimlerini aktar' demiş.ertesi gün uzmandan bir değerlendirme raporu gelmiş.

‘sayın genel müdürüm’ diye başlıyormuş. 'dört obuacılar konserin önemli bir suresinde boş oturdular. bunların sayısını azaltırsak konsere daha çok katkıda bulunurlar. orkestrada on iki kemancı var. bunların hepsi aynı anda hareket ediyorlar, aynı notaları seslendiriyorlar. bence yanlış. personel tasarrufu yapılmalıdır. onaltılık notalara ağırlık verilmiş. büyük ziyan. seyirciler sekizlik ve onaltılık notalar arasındaki farkı anlamaz. bu nedenle onaltılık notalarla eser çalarak yüksek ücret alan elemanlar yerine sekizlik notaları çaldırıp, düşük ücretle çalışan stajyerler kullanılmalıdır. yaylı sazlarla işlenen pasajlar, nefesli sazlarla aynen tekrarlanıyor. bu durum gereksiz tekrar yaratıyor. bu durum önlendiğinde iki saatlik konser yarı yarıya iner. eğer schubert bu önlemleri alsaydı 'bitmemiş senfoni' de biterdi.

arz ederim efendim.'

*
    (jassmine, 27.07.2007 11:07)
  4. genel olarak, çıktı miktarının girdi miktarına oranı olarak tanımlanmaktadır. bu genel tanımlama üzerinde bir anlaşmazlık yok iken, verimlilik ile ilgili literatüre bakıldığında çeşitli tanımlamaların yapıldığı ve verimlilik ile ilgili genel kabul görmüş bir tanımın olmadığı görülmektedir.

verimliliğin yukarıda yapılan tanımı, bir firma, endüstri veya ekonomi için kullanılabilir. eğer bir ekonomi için verimlilik hesaplanmak istenirse, çıktı miktarı olarak gayri safi yurtiçi üretim miktarı, girdi miktarı olarakta ekonomide mevcut girdi miktarı baz alınır. benzer uyarlamalar bir endüstri veya firma için de yapılabilir. ekonomik büyüme ve kalkınmanın iş aleminin yüksek verimliliği ile ilişkilendirilmesi teorik olarak verimliliğin makro ekonomik boyutunu oluştururken, kaynak kullanımı, üretim süreci ve ulaşılan ekonomik getirilerde firmaların yüksek performans sergilemesi de verimliliğin mikro iktisadi boyutunu ortaya koymaktadır.
    (isim vermeyeceem, 26.08.2007 19:45 ~ 20:19)
  5. olasılık gibi korelasyon gibi <=1 olarak ifade edilir.
    tarih boyunca ittirerek 1'in üstüne çıkarmaya çalışan insanlar olagelmiştir. bu yarım akıllıların kafasına bira fıçısı içinde elma düşmesi temennisiyle.
    (knox carson, 14.07.2008 16:30)