daha düne kadar aynı iş yerinde aynı pozisyonda çalışan iki samimi arkadaşın arasının bozulmasına sebep olucak hadisedir.
ilkokul'da sınıf başkanlığına getirilmiş bir çocuk gibi hareketleri tavırları duruşu bir anda değişir. ezme dürtüsü ile canınızı sıkacak bir çok saçma sapan cümle kullanabilir. alt basamakta kaldığınızı düşündüğü için yemek molalarında artık size ihtiyacı yoktur.
gelip geçici bir durumdur. kısa süre sonra eski kişiliğine döner. fakat çoğu arkadaşını kaybeder.
yetki gömleğini giydiği sürece muhattap olunmaması gereken arkadaştır.. zaten bu yetki denilen şey iki dakikada kişiliği değişen insanlara veriliyor ki daha acımasız bir şekilde kullanılabilisin.. sen ben gibi yetki ile değişmeyecek adama yetki verip alt sınıfı iktidara kim getirmek gibi bir hata yapar ki?
özellikle devlet dairelerinde görülür bu tipler adamın varsa onları kolay atlatırsın adamın yoksa çekersin bütün artistliklerini sonunda işini de yapamaz kalırsın.
sürekli yetki sahibi olmayı bekleyip alamayan, yetki sahibi olan insanlara çemkirmekten başka yapacak bir şeyi olmayan insanların çekemediği kişilerdir. adam yetkili hocu, yeri gelir ebeni bile siker gıkını çıkaramazsın. götün yiyorsa adamın yüzüne söyle götünün kalktığını.
verilen yetkiyi haketmeyen insandır. 'çingeneyi padişah yapmışlar önce babasını kesmiş' cümlesinin tam karşılığı olan bu insanlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilirler. en çok varlık gösterdikleri yer kışlalar ve işyerleridir. kalkan götleri itinayla sikilmek suretiyle eski normal hallerine döndürülmelidirler.
bir kaç örnekle açıklayalım;
6-7 sene oldu, o zamanlar daha ablam üniversitede. bir para yatması gerekiyor belli bir tarihe kadar, yaz okulu gibi bir şey ama aslında gitmeyecek ablam, sonra bir şeyler oluyor gitmesi gerekiyor ama zaman çok az, bir de kendi şehrimizde değiliz tanıdık manıdık kullanamıyoruz. hemen uçuyoruz bir bankaya. henüz kapı kapanmamış, giriyoruz içeri.
bayan bir yetkili, banka kapandı işlem yapamayız diyor. babam açıklıyor durumu, olmaz diyor kapandı. tam 3 dakika önce kapattık sistemi. oradan bir adam diyor ki, benim bir işim vardı, kapatmamıştım, gelsinler hemen yapayım. babam yöneliyor o vezneye. kadın araya giriyor. olmaz yapamazsın, saat geçti. veznedar ve kadın arasında konuşma başlıyor bu defa. ya ne var 10 saniye sürer diyor adam, kadın olmaz diyor, prensip diyor, nasıl olur da 4-5 dakika sonra işlem yapılır diyor. kadın bir yandan konuşurken adam bizden gerekli belgeyi ve kağıdı alıp işlemi tamamlıyor. kadının lafı bitmeden işlem bitiyor biz çıkıp gidiyoruz.
hem babamın yakın dostu, hem benim de bizzat tanıdığım bir doktor bir hastanenin baş hekimidir. biz de şehrin en tanınan doktorlarından birinin ailesi olmamıza rağmen, ayıp olmasın diye sıra bekleriz, rahatsız etmemeye çalışırız ama bir işimiz var, adam da ben geleceğim girin odama oturun bekleyin dedi. neyse gittik odaya, aynı odada 2 tane de yardımcısı var. biz beklerken erkek yardımcı geldi. yardımcı olabilir miyim dedi, adamın ismini verdik, x beyi bekliyoruz dedik, ha tamam o zaman bir şey içer misiniz dedi, teşekkür ettik. adam işine döndü. 2 dakika sonra kadın yardımcı geldi. bize şöyle bir baktı, ne arıyorsunuz siz burada, çabuk dışarı çıkın dedi. biz de x beyin misafiri olduğumuzu söyledik ve bizi odasında beklememizi istediğini belirttik. kadın eliyle kapıyı işaret ederek, çıkın dışarı, o gelince de y hanım bizden dışarda beklememizi istedi dersiniz dedi. ardından zannederim oğlu geldi ufak, masanın üzerine falan çıkarttı, oynadı onunla, biz sallamadık, sonra gitti o. öteki yardımcı adam resmen utandı, böyle bize kusura bakmayın anlamında işaret yapıyor falan.
yani sonuç olarak, bayanlarda daha fazla görünse de, genel olarak, kaldıramayacak insanlara yetki verildiği zaman, bu yetki ile karşısındaki ezmeye çalışmaya çalışırlar bu tip insanlar.
etrafımda olmasını istediğim insandır. evet isterim.
çünkü ufacık bir yetki götünü kaldırıyorsa, yine ufacık bir yetki ve statü kaybettiğinde bir o kadar özgüven kaybı yaşayacaktır. işte ben o anı sabırla beklerim. insanın yüzüne karşı dalga geçip laf vurmak o zaman anlamlıdır.
hadi kamu kurumu veya özel kuruluşlarda bi' nebze bu tipler sineye çekilebilir ama beni sinirden gülme komalarına sokan esas bunların internet forumlarında admin veya mod olanlarıdır. albüm aradığım sırada denk geldiğim bi' forumda admin yukarıda kendisine "bu konuda bana yardımcı olur musun kardeş?" diyen birine "ben senin kardeşin falan değilim kiminle konuştuğuna dikkat ben bu sitenin adminiyim" diye cevap verdiğini görmüştüm. hadi bu alelade denk geldiğim bir site ama insanın bazen sürekli vakit geçirdiği ortamlarda da bunlara rastlaması hem gülünç hem de sinir bozucu olabiliyor.
bu tipler genelde hocaların yada patronların daha çok ayak işine koşturduğu kişiler olup gerçektende ufacık bir yetki verildiğinde daha bir yukarıdan izlerler sizi. 'hıh sende kimsin be ? asıl bana bak bana' bakışları atarlar. sinir olunasıca insanlardır. yüz vermeyiniz.
her iki cinsiyette (hatta 3. cinsler içinde de) bunlardan görmek mümkündür. lakin, kadın cinsi mensupları, insanlık tarihi boyunca içlerine işlenmiş edilgenlik kodu sebebinlen, sahip oldukları iktidarı nasıl kullanacaklarını yeterince bilemeyebilirler. çünkü konuya dair pratikleri zayıftır. bu yüzden, erkek cinsine oranla, verilen ufacık bir yetkide götü kalkan insan olmaya daha yatkındırlar.
son tahlilde, sindirilmiş insan davranışıdır. tasvip etmiyoruz ayilecek.
ilk ve orta öğretim kurumlarında sınıf başkanı seçilen tipler buna en süper örnektirler. okul nöbetçilerini de katarsak bu sınıfın içine tüm başlığın maksadı daha açıkça görülür. ulan daha donunu annen giydiriyor, banyoya bıcı bıcı diyorsun sınıf başkanı olunca ne değişiyor a küçücek yavrum.