belki ilginizi çeker
  1. · devlet üniversiteleri paralı olmalı
  2. · genelkurmay başkanlığı na güvenmek
  3. · vergiler
  4. · vergilendirilmiş kazanç kutsaldır
  5. · aleviler bu ülkeye ne vermiştir
  6. · her şeyi allah tan beklemeyin
  7. · vergi
  8. · her kişiden 1 ytl toplasak 16 5 milyon ytl yapar
  9. · sıkı maliye politikası
  10. · vatan borcu
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 2012
  2. · ibrahim üzülmez
  3. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  4. · aşk ı memnu
  5. · günün tek cümlelik özeti
  6. · beşiktaş
  7. · tunceli alevileri dinsizdir
  8. · hüsnü bize çapkınlık öğret
  9. · sudan geçir makinaya

vergi  

sayfa  / 2
  1. devlet babanın ihtiyaçları için biz evlatlarından aldığı harçlık. bunlar bize yol, su, elektrik ve yağlı kazık olarak geri dönecektir.

ayrıca, emlak vergisi, katma değer vergisi, çöp vergisi gibi bakınızlar ekleyerek bu başlığı ankete çevirenlerden anket vergisi alınacaktır.
    (aqua, 03.09.2004 00:17 ~ 00:18)
  2. (aqua, 13.09.2004 04:03)
  3. liberalizm rüzgarını arkasına alıp üretimi tamamen şahıslara bırakan devletlerin en önemli geçim kaynağıdır. çünkü devlet işleyişini devam ettirmek için bir şekilde para kazanmak zorundadır. birşey üretmeyen devlet birşey satmayacağı için satana satma hakkını verdiği bahanesiyle satıcının karına ortak olur. fakat vergi burada bitmez,alıcıdan da komisyon alır gibi vergi toplanır.
    vergi,bir toplumda gelir adaletini sağlamak için mükemmel bir araçtır. fakat bu terazinin ayarı ülkemizde yıllardır yapılamamaktadır. terazinin başındakiler ya beceriksizdir ya da daha kötüsü bu dengesizlikten para kazananlardır.
    (battal boy cekirge, 26.05.2005 18:16)
  4. vergi vatandaşın devlete bir lütfu değildir. devletin devlet olmasından doğan bir hakkıdır. vatandaşın da devletin vatandaşı olmasından kaynaklanan bir yükümlülüğüdür.

kimse vergi vermeyi sevmez. zaten vergi seve seve verilmez sike sike alınır. bu sebeptendir ki insanlar vergi kaçırmaya yönelir. vergi ödememeyi haklı göstermek için her zaman insanların bahanesi vardır.

devletin iyi hizmet getirememesi, yanlış politika izlemesi, hükümetin güven vermemesi... bunlar bahane. vergi seve seve ödenmez sike sike alınır. ha düşünüyorsan ki haksızdır, o zaman anayasa mahkemesine gidilir. olmadı vergi kaçakçısı olunur. devlet babadan vergi affı beklenir.
    (azwepsa, 30.01.2006 14:41)
  5. (bkz: irs)
    (kornish, 30.01.2006 19:08)
  6. devleti yönetenler adına farklı kullanım alanları bulunmaktadır.kaçak villalar , şirketler , hayali ihracatlar vesaire...
    (zaknafein, 14.03.2006 02:11)
  7. türkiye'de kelime kökü ve anlamına rağmen yanlış algılanmış olgu, vergi takdir edeceğiniz üzre vermek fiilinden türemekte ve dolayısıyla da verilmesi gereken bir şey olmaktadır lakin ülkemizde genel olarak verginin kelime olarak zaten yeterince verme çağrışımı yaptığı düşünülmüş olacaktır ki genel eğilim durumu dengelemek amacıyla kendisinin kaçırılmasına* yöneliktir.

ülkemiz kayıt altında olan büyüklüğünde -belki de daha büyük- bir kayıt dışı ekonomiye sahiptir, sonuçları da vergi kaçıramayan normal vatandaşlara bilimum geçici vergiler ve ötvler şeklinde göte-giren-şemsiye olarak geri dönmektedir.
    (theone, 14.03.2006 02:46)
  8. artık yolda yürürken çarpacağımdan korktuğum şey. öyle ki herşeye vergi getirdiler. vücut buldu artık ''vergi''.

memur maaşına zam yapmak için kılı kırk yaran hükümet, aklına gelen herşeye vergi getirmekte hiç zorlanmamış. bunu gördüm. otopark mafyası dediğimiz şey yasal hale geliyor mesela. doğalgaz vergisine de zam geliyormuş. evimizde tadilat yapmak için de vergi verecekmişiz. kablolarda metre başına 2 ytl galiba. bu böyle gider. kaşıkla verip kepçeyle almak denir buna halk arasında. ama hükümet nerden bilsin bu lafı. sanki halkın temsilcileri, sanki halkı yönetiyorlar. hepimiz birer koç, birer sabancı olduğumuz için şahsen az bile buldum vergileri. nefes alma vergisi de verilmeli. kişinin günlük harcadığı oksijen miktarını belirlesinler, metreküp başına vergi verelim. bu da olabilir. şaşırmam.
    (böcek, 28.09.2006 19:23)
  9. verdiğim vergi ilkokul kitaplarındaki gibi elektrik, yol, su üçlüsü olarak bana geri dönse, başım gözüm üstüne. ben vergimin hizmetini de alamıyorum ki. her yağmur yağdığında, alt yapının su kaçırmasından mütevellit elektrikler gidiyor nişantaşı'nda. ilgili merci olarak boğaziçi elektrik dağıtımı arıyoruz, geliyorlar bir koca günde ancak kaza kaza hallediyorlar. "şu sorunu kökten çözüp, kabloları yenileseniz" diyoruz; maddi külfeti çok büyükmüş kabloları yenilemenin. "el insaf, faturalardan aldıkları o kadar vergi nereye kullanıyorlar acaba?" diye sormazlar mı adama.. sorarlar ama bu memlekette bu sorular cevapsız kalır. tıpkı hiçbir polise "bana kötü davranma hakkın yok, senin maaşın benim vergilerimle ödeniyor" diyemeyeceğiniz gibi. (bkz: bir takım şeylere çok sinirlenmiş yazar)
    (lazarushadow, 29.09.2006 09:52)
  10. (bkz: dolaysız vergi)
    (bkz: dolaylı vergi)

ironiktir ki ülkemizde pek de mevcut olmayan dolaysız vergi ile ilgili başlık dolmuş lakin dolaylı vergi pek bir sahipsiz, öksüz yetim kalmıştır.
    (theone, 22.10.2006 14:02)
  11. türkiyenin gelirini sağladığı şey. bu özelleştirmelerle daha da sağlamaya devam edecek şey.
    (bkz: ota vergi boka vergi)
    (bkz: esnaf kan ağlıyor)
    (la mer, 22.10.2006 15:18)
  12. 4000 ytl değerindeki bir tofaş(şahin) marka otomobilden bile aldığı ödenek.
    (bkz: haram olsun)
    (yeşilçam, 18.01.2007 12:38)
  13. birleşik arap emirlikleri'nde alınmayan şey. adamlar efenim ne kdv, ne şirket vergisi, ne şahsi vergi filan almıyorlar. kısa zamanda taşınmayı düşünüyorum.
    (keyif pezevengi, 30.06.2007 01:48)
  14. türkiye'nin gsm sektöründe %66 oranında aldığı hede.hemen arkamızda tanzanya varmış.bu insanları soymaktır,ayıptır,günahtır.

teknoloji ve taşıt sektörlerinde ise ülkemiz insanının dünyayı bir adım arkadan takip etmesinin,illegal satışların artmasının nedenidir.
    (garuda, 24.09.2007 01:44)
  15. vergisiz bir türkiye düşündüm;
    sustu gülen bebekler,
    kurudu tüm yeşiller.
    yıkıldı doğanın tüm umutları,
    hazana döndü bütün mevsimler.
    ömürlerin bittiğini gördüm, yolun başında,
    yolların, köylerin, evlerin karardığını gördüm.
    ve dahası kararmış şehirler gördüm.
    sahipsiz kaldığımı hissettim kendi vatanımda.
    ve birden irkildim.
    zamanın silgisiyle sildim bu düşünceleri,
    sıyrılıp vergisiz türkiye düşünmekten,
    verginin getirdiği gül kokan huzuru seçtim.
    şimdi sahipsiz değilim
    anladım ki:
    vergi huzurdur; ışıktır,
    vergi haktır, kutsaldır.
    hep beraber görevimizi yapalım,
    yurdumuzun en ıssız toprağına, taşına,
    yol, su, elektrik,
    dahası eğitimle aydınlanmış
    kardelen tohumları saçalım.

- (yazan: büşra şahin. damat ibrahim paşa ilköğretim okulu 7/a sınıfı/ nevşehir)

-her yıl şubat ayının sonunda vergi haftası kutlanmaktadır. bu şiir; 2006 yılı vergi
    konulu şiir yarışmasında türkiye ikincisi seçilmiştir.

( http://www.gib.gov.tr/... adresindeki dökümanın sonunda rastladım, kafayı yemişler kafayı)
    (wondrous, 17.07.2008 01:58)
  16. işletme sahiplerinin -gi ekiyle -memek ekini karıştırdığı durumdur. ancak bilinmemektir ki vergiyle yaşıyoruz ve vergiler doğru dürüst ödenmediği için ek vergi konuyor.
    (myster, 17.08.2008 18:42)
  17. devlet denilen mekanizmanın, yaşaması için gerekli olan kaynağın sağlanması amacıyla kendisinden hizmet bekleyen halktan topladığı para. devlet sağladığı bu kaynakla diplomasi, adalet, ulusal içi ve dış güvenlik gibi tam kamusal; eğitim, sağlık, sosyal hizmet vs. gibi yarı kamusal mal ve hizmetleri üretir.
    (manidoo, 08.09.2008 23:47 ~ 09.09.2008 00:05)
  18. alışveriş yaptıktan sonra fiş alma kültürü gelişmemiş, harcamasını belgelendirmek gibi zorunluk hissetmeyen - hacı fiş almazsak kaça olur diyen yurdum insanına devlet tarafından özel iletişim vergisi,özel tüketim vergisi, damga vergisi vs. gibi adlarla dolaylı olarak da giydirilen hede.

türkiye ekonomisinin %60'nın kayıt dışı olduğu bilindiğine göre; bu dolaylı hede hödö vergilerinin sayısı ve bunların oranlarının bu kadar çok olmasında; vay efendim dünyanın en çok vergi ödeyen ülkesi biziz diyen vatandaşın hiç mi suçu yoktur acaba. almadığın her fiş ve fatura kayıt dışı ekonominin büyümesine dolayısıyla devletin gelir kaynaklarının azalıp hede hödö vegilerinin ve oranlarının artmasına neden olacağının farkına var artık.

evet o kadar çok vergi ödüyoruz. ama sen şikayet eden vatandaş üzerine düşen bu basit fiş alma görevini ne kadar yerine getiriyorsun.?
    (manidoo, 10.09.2008 17:36 ~ 17:39)
  19. yıldız'da bir köprüde yazıyordu

- "çocuklar sevgiyle, çiçekler ilgiyle, ülkeler vergiyle büyürler."

yanımda oturan tanımadığım hatun kişisi de karşısındaki arkadaşına sözü çok beğendiğini söyledi sonra da benim karşımdaki arkadaşımla şöyle bi bana göz gezdirdi, ben genel manada kişiye bakmak istemiyordum çünkü oldukça mini eteğinin altındaki parlayan çoraplarıyla kaplı bacaklarını kestiğimi sanmasından korkuyordum , her neyse konumuz bu değil, neyse şöyle bir bize bakınca biz de tebessüm eyledik ama içten içe çok şaşırttı beni, böyle bir lafı nasıl eklemişti favorilerine? bi de yazıp kaydetti telefonuna, nerde ne işle meşgul olduğunu çok çok merak etmiştim açıkçası, hâlâ da ediyorum velhasıl.
    (yaşlı çocuk, 10.09.2008 17:51)
  20. bu senede yapılmaktadır verginin insanlara gerekliliğinin kanıtlanmasına yönelik yarışmalar. lise dengi okullarda afiş yapılması istenmiştit. ancak zırta pırta verilen vergi nasıl sempatikleştirilecek akıl ermemektedir.
    (idiot, 24.12.2008 18:46)
  21. sadece iki tipinden elde edilen gelirin dudak uçuklattığı olay aşağıda basit bir hesap:
    hesap 1:
    akaryakıttan alınan yaklaşık %60 lık ötv için
    bir araç km başına 0,25 ytl yaksa
    ayda ortalama 500 km yapsa
    aylık yakıt gideri 125 ötv ödemesi 75 ytl olur
    türkiye de yaklaşık 13,5 milyon araç bulunuyor 3,5 milyonu kamu aracı olsa (kamu araçları yakıtı ötv siz alıyor) 10 milyon araç
    10.000.000 x 75 = 750.000.000 ytl ( devletin aylık yakıt ötv geliri ki buna kdv ve yakıtı satan firmadan aldığı gelir vergisini katmıyorum)

hesap 2:
    cep telefonu faturasından alınan %25 özel iletişim vergisi
    ortalama bir abone 20 ytl aylık telefon faturası ödese bunun %25 i 5 ytl yapar
    son rakama göre 63 milyon abone bulunmakta bu da
    aylık öiv den 63.000.000 x 5 = 315.000.000 ytl yapar

özetle sadece sayılan iki kalemden devletin aylık 1.000.000.000 ytl üzerinde vergi geliri bulunuyor.bunların dışında emalk,kdv,motorlu taşıt,veraset intikal,damga,ithalat,ihracat, gümrük ve daha birçok adla vergi alınmakta.
    bana biraz çok gibi geldi.ne yapar bir devlet bu kadar gelirle diye sorasım gelir.
    (gebesh, 30.12.2008 16:42)
  22. (elpinoras, 14.01.2009 00:13)
  23. suudi arabistan'da mevcut değildir. bu sebepten her şey türkiye'den çok daha ucuzdur.
    ayrıca türkiye için konuşmak gerekirse, cebimizden çıkan vergiler gerek kömür gerek beyaz eşya olarak oy avcılığında kullanılmaktadır. (bkz: akp nin oy avcılığı)
    (slim, 16.02.2009 20:53)
  24. bordroma bir bakıyım dedim geçen gün ve bu "vergi" kısmıyla ilgilendim sadece.

gelir vergisi. kafamı kağıttan kaldırdım ve içimden şöyle geçirdim."benim maaşı devlet alsa, gelir vergisi kısmı bende kalsa şimdi paris hilton gibi yaşıyordum anasını satayım". kralsın clevelandlı kemal. 23 numara.

vergiyi ödememek veya az bir kısmını ödemek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey zengin olmaktır. ama böyle vergi verirseniz de zengin olamazsınız. vergi-zenginlik paradoksu. şimdi zenginseniz vergi borcunuz da haliyle kol gibi oluyor. siz de bunu ödememek için 1 tane okul yaptırıyorsunuz, 10 öğrenciye burs veriyorsunuz ve olay kapanıyor. bu kadar basit.

hatta okula adınızı verip, halkın gözünde bir sempatiye de sahip oluyorsunuz. ama karşılığında da hükümete fazla yüklenmiyor ve yeri geldiğinde destekliyorsunuz. şimdi benim aldığım maaşla yapabileceğim en fazla kartondan okul maketiyken, ben nasıl zengin olayım? vergiyi kaçıramıyorum ki?

gecekondu mahallesine gideyim 5 çocuğa okuma öğreteyim, 1 yıl vergi almayın benden. iyi düşünün bunu. hüseyin çelik ve kemal unakıtan oturun karar verin.

edit: okuma derken kuran okuma değil ha, okuma-yazma anlamında.
    (alkolik2000, 16.04.2009 08:43 ~ 10:34)
  25. neden bu kadar çok vergi toplanıyor ya da niye ülke de bunca sefil insan var diye sordunuz mu hiç kendinize? ben sordum hatta hesaplamalar bile yaptım... mesela cumhurbaşkanlığı balolarını düşündünüz mü hiç? ya da çalışmayıp yan yatan elçiliklere akan milyonlarca dolarları? ya da makam arabalarını düşündünüz mü hiç? bakımları, benzin masrafları... belediyelerin ihaleler açarak paravan şirketlerine akıttıkları paralarınızı düşündünüz mü hiç? geceleri bile bile eve gitmeyip resmi makamlarında oturan yöneticileri düşündünüz mü hiç? tabii ki çalışmak için oturmuyor çünkü mesai alıyor... bunlar belki de en basit örnekler...
    bu bok yollarına giden paraların sizin paralarınız olduğunu düşündünüz mü hiç? bunların sizin emeğiniz, kıç teriniz olduğunu düşündünüz mü?
    ali babacan kurumlar vergisinin gözden geçirileceğini söyledi... peki bu sermaye godoşlarının zaten tam ödemediği vergi kimden alınacak biliyor musunuz? bunu da düşündünüz mü?
    ben vergi ödeyemiyorum şimdilik çünkü kazancım yok. anamdan babamdan kesiyolar. ben bunları vergi ödemezken düşünüyorum. peki siz bu durumu hiç düşündünüz mü?
    (drugaddiet, 05.10.2009 19:34)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil