belki ilginizi çeker
  1. · mezara çiçek dikmek
  2. · şeyh ebu l vefa
  3. · çok ayıp
  4. · hayatın ne kadar ibne olduğunun anlaşıldığı anlar
  5. · ekşi sözlük
  6. · içi boşaltılmış kavramlar
  7. · beşiktaş taraftarı
  8. · mehmet leblebi
  9. · yorgo papandreu
  10. · cebrail in kanadı
gündem
  1. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  2. · zongul ducks
  3. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  4. · günün tek şarkılık özeti
  5. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  6. · darwin i bitiren balık
  7. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  8. · okan bayülgen cumhurbaşkanı olsun kampanyası
  9. · requiem for a dream

vefa  

1. (illusion, 30.07.2004 10:05)
  2. (creepingdeath, 30.07.2004 10:31)
  3. sevgide sebat demiş tdk bu kelimenin açıklamasında. sebat, sabır, direnme...

uçun kuşlar uçun doğduğum yere
    şimdi dağlarımda mor sümbül vardır
    ormanlar koynunda bir serin dere
    dikenler içinde sarı gül vardır.

uçun kuşlar uçun burda vefa yok
    öyle akar sular, öyle hava yok
    feryadıma karşı aksi seda yok
    bu yangın yerinde soğuk kül vardır.
    (gülümsün, 13.09.2005 14:06)
  4. eminönü'de bir semt adı.
    vefa lisesi,vefa bozacısı,cibali lisesi,irili ufaklı birçok camii ve tarihi yer,bozdoğan kemeri'nin bir yarısı,istanbul üniversitesi'nin arka kısmı,şehzadebaşı camii, gibi mekanları;kırosundan,pezevengine kadar her çeşit insan bulunduran eski bir semtimiz.
    (spooky, 14.09.2005 02:48)
  5. sevgi ilişkisini hatırlayabilme kabiliyeti
    (abbas yolcumu, 25.01.2006 16:37)
  6. vefa; elinden geldiğince – artık elinden gelmese bile – yüküne, emeğine ortak olabilmek için hala yanıp tutuşana sahip çıkmaktır.

niyeti değil - gücü tükenmiş yol dostunu seve seve sırtında taşımak, tıkandığın, tükendiğin yerde inip bisikletinden bir ağacın dibinde birlikte yatmaktır...
    (skin, 28.01.2006 01:54)
  7. (spooky, 29.01.2006 06:16)
  8. (ephendy, 29.01.2006 06:24)
  9. dostluklardaki önemli kelimelerden.

insanın iki eli kanda olsa bile "gel" diyen arkadaşlarına gitmesini sağlayan insani bir duygudur.
    gerekli midir, pek emin değilim, olmazsa da arkadaşlıklar olur. yine keyifli olur gülünür eğlenilir, gezilir tozulur.
    ama az biraz eksik olur zannımca.
    ayrıca
    (bkz: vefa istanbulda bir semt mi sadece)
    (bkz: hüsamettin özkan)
    (trişka, 03.07.2007 14:24)
  10. süleymaniye cami'sinin gölgesinde kurulmuş, eski zaman istanbul'unda seyre çıkılmış hissini veren,tarihi konakları ve camileriyle şirin bir dersaadet semti. yolunuz düşerse, süleymaniye cami'sinden yedi tepeli şehri temaşa etmeyi, bunun yanında vefa bozacısı'na uğramayı unutmayın...
    (seyrengiz, 03.07.2007 14:34 ~ 14:37)
  11. renkleri yeşil beyaz olan vefaspor'a adını veren semt.
    (ceyyar kermit, 03.07.2007 14:46)
  12. onca şey yaşanmış eski dostun "manita"yapmasından sonra sırra kadem basınca onda olmadığı anlaşılan şey.hele ki bu arkadaş zamanında size aşık olup tarafınızdan reddedilip canciğer arkadaşlık müessesesine hala devam ettiğiniz biriyse..
    (bir mendil niye kanar, 28.08.2007 18:34)
  13. "bana kendini anlatabilir misin? seni tanımak, sana sahip olmak istiyorum."

"ah siz insanoğulları… beni, bir iki kavramın arkasına sığınarak hapsettiğiniz yetmiyormuş gibi bir de kendimi tanıtmamı isteyerek adeta azap çektiriyorsunuz bana.

ben, öyle bir şeyim ki bana sahip olmak isteyen kişi sevmeyi, anlayışı, fedakârlığı, yargılamadan hoş görülü davranmayı, karşılık görmemeyi, beklentisizliği, kendinden vazgeçmeyi ve yeri geldiği vakitte gururunu düşünmeden bir kenara bırakmayı göze alması gerekir. bana sahip olmak istemenin ise bir sebebi yoktur."

"ben, sana sahip olmak istiyorum. çünkü sana sahip olursam, vefasız insanlara vefayı gösteririm ve onlara vefayı öğreterek daha fazla vefalı insan kazanmış olurum."

" dur, dur yanlış anladın beni. sana yargılamamak dedim oysa sen başkalarına vefasız diyerek bunu ihlal ettin. anlayış ve beklentisizlik dedim, sen ise senin gibi olmalarını isteyerek beklentiye girdin. bana sahip olmak için başka sebebin yok mu?"

"aslında var. sana sahip olursam vefamdan dolayı karşımdaki kişinin gözünde oluşan bir parıltı bile yeterlidir bana."

"maalesef, yine anlayamamışsın beni. beklentiye girmişsin yine, bana sahip olmak istediğinde bırakman gerekirdi bunu. karşıdakinin gözünde oluşan parıltı dediğin, ya minnet duyduğu için olur ki başkasından karşılık beklediğin manasına geliyor bu. ya da o kişi öyle bencildir ki senin ona gösterdiğin vefayı kendisi ile alakalı zanneder, karşıdakini bu derece vefalı birisi yaptığı için gurur duyar tüm bencilliği ile ve seni hiçe sayar. görüyorsun ya bu ışıltıyı görebilmen demek gurursuz olman da demek aynı zamanda.

bana sahip olmak demek, acıya, unutulmuşluğa, yalnızlığa, hayal kırıklığına alışmak; onları yaşayarak mutlu olabilmek demektir aynı zamanda. unutmaman gereken başka bir nokta ise; sadece insanlara karşı değil aynı zamanda seçtiğin yolda da beni içine sindirmen gerekir eğer bana sahip olmak istiyorsan…"

hiçbir getirisi olmayan bu yolda ilerlemeli miyim, yoksa hiçe sayarak gittikçe bencilleşmeli miyim diye düşünceye dalmıştım, tüm bu açıklamalardan sonra vefa dönüp giderken.

bir an durdu arkasına bakmadan, “en önemlisini söylemedim. hiçbir zaman beni seçtiğinden dolayı pişmanlığa düşüp tereddüt de kalmamalısın. işte o zaman bana sahip olmuşsun demektir.” dedi ve yoluna devam etti…
    (ayna i marziyye, 23.09.2007 20:10)
  14. bir televizyon programında bir kardeşimizin söylediği üzere almancada karşılığı olmayan kelime, dolayında da almanlarda karşılığı olmayan kavram imiş.
    (gomünüst, 12.12.2007 09:53)
  15. kolombiya'da bir kadın, yaralı ve aç bir aslan yavrusunu kurtarır. eve götürüp evde kalamayacak büyüklüğe ulaşıncaya dek ona bakar. sonra da çaresiz yerel hayvanat bahçesine götürür. işte aslanın kurtarıcısını karşılaması vefa nedir bizlere gösteriyor:

(bkz: http://youtube.com/...)
    (karizmatik, 25.02.2008 23:52)
  16. kış aylarında boza içerken aklıma gelen semt
    (brezon, 03.06.2008 01:51)
  17. vefa, dost ikliminde yetişen güllerdendir. onu düşmanlık atmosferinde görmek nadiratdan ve hatta, mümkün değildir. vefa, duyguda, düşüncede, tasavvurda aynı şeyleri paylaşanların etrafında üfül üfül eser durur. kinler, nefretler, kıskançlıklar ise, onu bir lahza iflah etmez öldürür. evet o, sevginin, mürüvvetin bağrında boy atar gelişir, düşmanlık ikliminde ise, bir anda söner gider...
    (sen gözümde dikensin bana hoş bi gül gerek, 06.09.2008 10:44)
  18. şimdi vefa yalnızca bir bozacının ve semtin ismi.
    oysa vefalı olmalı insan sevdiklerine karşı.
    yaşananları unutmamalı.günümüzde herşey değiştiğinden vefa duygusuda çoktan tozlu rafa kalktı.
    (serpil barlas, 18.10.2008 15:57)
  19. fuzuli'nin aşağıdaki gazelde bir güzel anlattığı kavramdır.

vefa her kimseden kim istedim ondan cefa gördüm
    kimi kim bîvefa dünyada gördüm bîvefa gördüm

(her kimden vefa istediysem ondan cefa gördüm; kimi gördüysem vefasız dünyada, onun vefasızlığını da gördüm)

kime kim derdimi izhar kıldım isteyip derman
    özümden bin beter derd ü belaya mübtela gördüm

(kime derman için derdimi açtıysam, onu benden bin beter dertli gördüm.)

mükedder hatırımdan kılmadı bir kimse gam def'in
    safadan dem uran hemdemleri ehl-i riya gördüm

(kederli gönlümden kimse üzüntülerimi gidermedi. esenlikten dem vurarak beni teselli edecek dostlarımı iki yüzlü gördüm)

ayak bastım reh-i ümmide, sergerdanlık el verdi
    emel serriştesin tuttum elimde ejderha gördüm

(ne zaman umut yoluna ayak bastım, başım dönüp durdu. emel ipinin ucuna yapıştım elimde ejderha gördüm)

fuzuli ayb kılma yüz çevirsem ehl-i âlemden
    neden kim her kime yüz tuttum andan yüz bela gördüm

(ey fuzuli, artık insanlardan yüz çevirirsem beni ayıplama. çünkü kime yaklaştıysam ondan belanın yüz türlüsünü gördüm)
    (z3yn3p, 09.12.2008 15:12)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil