sezen aksu'nun muhteşem bir şarkısı...
sezen aksunun en damar ve en sağlam şarkılarından biri.
ud melodiler ile farklı diyarlara seyahat etmenize neden olan şarkıdır. evet sezen aksu ölmesindir..
*
çaresizlik şarkısıdır...
vazgeçtim şiirinde
william shakespeare'in sonu nasıl bağladığına bir bakıverin:
vazgeçtim bu dünyadan tek ölüm paklar beni,
değmez bu yangın yeri, avuç açmaya değmez.
değil mi ki
çiğnenmiş inancın en seçkini,
değil mi ki
yoksullar mutluluktan habersiz,
değil mi ki
ayaklar altında insan onuru,
o kızoğlan kız erdem dağlara kaldırılmış,
ezilmiş, hor görülmüş el emeği, göz nuru,
ödlekler geçmiş başa, derken mertlik bozulmuş,
değil mi ki korkudan dili bağlı sanatın,
değil mi ki çılgınlık sahip çıkmış düzene,
doğruya doğru derken eğriye çıkmış adın,
değil mi ki kötüler kadı olmuş yemen' e
vazgeçtim bu dünyadan,
dünyamdan geçtim ama,
seni yalnız komak var ya,
o koyuyor adama.
william shakespeare
çeviren:
can yücel(kerrigan, 18.01.2005 12:33 ~ 01.06.2005 12:58)
ah bu koku, bu ten, bu dokunuş
ah bu delilik
sar sar bedenimi;
içim titriyor dinlerken dünyanın en güzel aşkını yaşayan birisi bile dinleyince hüzünlenir; efsane bir şarkı ya.
insanın sarf etmemesi gereken bir kelime.
bu kelimeyi sanırım ki en çok ikizler burcu mensubu kişiler sarfeder,malum kararsızlık hadsafhada dır bu burçta.
yıldız tilbe'nin insanı karmaşık duruma sokan şarkısı..
"hergün biraz da aşkı yitiriyor
yüzündeki gökkuşağının ağrılı rengi
sabahlara yakın sessiz gelişlerin
hırsız gibi kararsız, kararlı
yatağımdasın kırk yıllık yabancı
vazgeçti direnişim
seni sevmeyi ağır ödüyorum
vazgeçtim yana yana
seni sevmeyi ağır ödüyorum
vazgeç yüreğimden düşlerimden
yaralıyım bin yerimden
ben değilim seviştiğin
affedemem beni affet
gidiyorum uzaklara, sensizliğe
kahretsin yapamıyorum
kaçtıkça sana geri dönüyorum
kahretsin yapamıyorum
seni sevmeyi ağır ödüyorum ..."
seviyor/seviliyorken bile dinlerken insanı üzebilen şarkılardandır. birden kendinizi o şarkıyı söyleyenin yerine koyarsınız.
o'nun sizden vazgeçme ihtimali düşünürsünüz ya da siz öyle bir durumda olsanız ne yapabileceğinizi.. en iyisi mutluyken dinlemeyin bu şarkıyı, dinlerken mutsuzluğunuzun uçup gitmesi, kısa süreli de olsa bunalıma girmeniz olasıdır.
ezginin günlüğünün
oyun adlı albümünden güzel bir şarkı. kanun çok iyi kullanılmıştır.
aynı zaman da hem çok güzel bir sezen aksu şarkısı, hem hoş bir yıldız tilbe parçası hem de dünyanın durumunu gözler önüne seren mükkemmel bir ezginin günlüğü parçasıdır. ezginin günlüğünün bestelediği şarkının sözleri can yücel tarafından türkçeye çevrilmiştir ve william shakespeare'e aittir.
"değmez bu yanıgın yeri, avuç açmaya değmez.."
an itibariyle dinlediğim ve içmeden de sarhoş olabilmemi sağlayan şarkı.
sezen aksu'nun,aşık olup beklediği karşılığı alamayan insanlar geceleri içkilerini yudumlarken yalnız kalmasınlar diye yazdığı mükemmel şarkılardan biri.
ama..yalan..
kim vazgeçer ki bu kadar güzel bir şarkıyı dinlerken akla gelen ilk insandan?kim vazgeçebilir ki sevdiceğin,uğruna dünyalar verilecek kadar güzel gözlerinden?kim vazgeçebilir ki o mis kokudan,o ipek tenden,o yumuşacık dokunuştan?
sadece kişinin kendini kandırmaya çalışmasıdır..hoş..kendisi de inanmaz bu yalana,çok uzaklarda ki sevdiceği de..
sezen aksu'nun türk müziği tınılarını ilmek ilmek işlediği şarkısı. tanburdan yayılan tınıların aksisedasında "
bir dolunaya aşığım bir de sana" tadında semaya doğru bir sitemkâr bakış fırlatası geliyor insanın.
vazgeçmek fiilinin sabah sabah eyleme dönüştükten sonraki hali benim için.
bende vazgeçtim.
senden. seni hatırlatan her şeyden. sabah sabah vazgeçtim işte.. bu kadar.
(sezenehir, 20.07.2007 14:11 ~ 13.06.2008 03:09)
sezen aksu'nun vazgeçtimi,platonik aşıkların bir haykırışıdır aslında.
bilmez yüreğim bilmez yüreğini daha ötesi var mı?
sezen aksu ve
levent yuksel den beraber dinlenince ayrı bir tat katan şarkı...
http://www.youtube.com/...
yok olmak anıdır şimdi dediği an gerçekten bitiyor her şey sanki dönmesini durduruyo dünya bi süreliğine.. hiçbir şarkı bu kadar özel olmıycak sanırım. bu kadar acıtmıycak her kelimesinde. bir yalan bu kadar içten söylenebilir.. akıl vazgeçtim derken kalp nasıl da inadına "yapamadım.. olmadı.." çığlıklarını duyuruyo.. sevilen kişinin ağzından dinlendiği zaman ne kadar korkutsa, acaba sorularını akla getirsede susturmaya kıyılamayan sihir gibi, aşk gibi, hayat gibi şarkı....
(pixie, 25.08.2007 19:48 ~ 26.08.2007 16:35)
william shakespeare'in yazdığı,
can yücel'in çevirdiği,
ezginin günlüğünün bestelediği mükemmel şarkı. dünyanın çivisi çıkmıştır, çalışanlar ezilir, yoksullar mutluluk nedir bilmez, başımıza kötüler geçmiş, dili bağlanmış sanatın..doğruya doğru derken, adımız eğriye çıkmış, vazgeçmişiz bu dünyadan.. ama işte..seni yalnız komak var, o koyuyor adama..
yıldız tilbeninkini kim düzenlemişse alnından ellerinden öpmek istiyorum dedirten şarkıdır. armoniler, tartım, yükselen düşen metronom, dinamik falan. loop modunda yıldız tilbe dinleyeceğimi kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. lakin değişen tartımlar arasında geçerken bir iki kopukluk olmuş. miksajı yapanın hatası olsa gerek.
(jellyjam, 10.01.2008 00:12 ~ 20.01.2008 03:38)
hasretin ve acının üstüne yürüdüğünüz yine de dünyaya sığamadığınız; dünyanın size dar geldiği durumlar vardır.en kolayıdır vazgeçmek ama yitirecekleriniz dizilir boğazınıza.hayat bazen o kadar çok üzerinize gelir ki...işte söyleyivermeniz gereken ama bir türlü söyleyemediğiniz kelime/tümcenin şarkısıdır.fazla arabesk olduğunu düşündüğünüz halleri birer birer giyersiniz üstünüze kimi zaman.yine de değer çoğu zaman.
vazgeçtim..pembe gözlük takmaktan,don kişot gibi yel değirmenlerine saldırmaktan,iyiliğin bir gün kötülüğü yeneceğine inanmaktan,esas oğlan ile esas kızın filmlerdeki gibi tüm engelleri aşarak kavuşacaklarına inanmaktan, vazgeçtim... kafamda mahkemeler kurup,kendimi suçlu sandalyesinde yargılayarak çevremdekilere avukatlık yapmaktan,sevginin gücünün her engeli aşacağını,doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovsalarda onuncu köyün kabul edeceğine inanmaktan ve... sabreden dervişin muradına ereceğine ve iyilerin ödüllendirilip,kötülerin bir gün mutlaka cezalandırılacağına inanmaktan ,hatta ve hatta şiir gözlü yardan yani anlayacağınız iyi ve güzele dair ne varsa hepsinden vaz geçtim...
(aysigma, 06.05.2008 16:09 ~ 14.07.2008 09:49)