belki ilginizi çeker
  1. · vajinan ve bir amacın varsa tehlikesin
  2. · yuzde52 koç holding ile taşak geçti
  3. · hümanizm
gündem
  1. · prison brake
  2. · ugg
  3. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  4. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  5. · yeşim salkım
  6. · giyotine yolladılar gitmedim
  7. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  8. · honaz dağı
  9. · evlenmeden önce eşine tetanoz aşısı yaptıran erkek

vatandaş imkanı varsa kendisini savunacaktır  

sayfa  / 2
  1. başbakan erdoğan'ın güneydoğu ziyareti sırasında pkk'nın manipüle ettiği aşikar olan prova niteliğindeki minimal vatandaş isyanına "ya sev ya terket" görüşü ekseninde yeni milliyetçi yaklaşımı.

istanbul'da vatandaşın biri pompalı tüfekle pkk sempatizanlarından birini kovalıyor tabiri caizse.

olabilir...

bunu yapan şahış güneydoğu'nun mağdur ettiği,canı yanan,esnaf,dahası ailesinden birini şehit vermiş biridir ihtimal. bu açıdan baktığınızda milliyetçilikle yoğurulan duygusal bir tepki gibi duruyor. ancak,bir başbakanın "eline sağlık,ben olsam ben de öyle yapardım" minvalinde sözler sarfetmesi iş bilmezliğin daniskasıdır. iç savaşa davetiye çıkarmaktır.

ya da şudur:

+bilal
    -efendim baba?
    +vatandaş imkanı varsa kendisini savunacak
    -buyur?
    +.........
    -ehehe,anladım!silah işine giriyoz di mi?
    +o gemiciği boşuna mı aldık len,çakal!
    -kikirik! büyüksün baba!
    (bkz: http://www.milliyet.com.tr/...)
    (metropolsalagi, 04.11.2008 09:27 ~ 09:33)
  2. bir zamanlar bir başbakanımız benim memurum işini bilir demiş idi ve memur işini bilmişti. şimdi o sözün önüne geçmek için tüm devlet dairelerine kameralar koyuluyor.

şimdi yine bir başbakan vatandaş imkanı varsa kendini savunacaktır diyor. bu sözün pisliğini temizleyebilmek için gelecekte ne olacağını hayal etmek istemiyorum.
    (jassmine, 04.11.2008 09:36)
  3. vatandaş istiyor ki pkk sempazitanlarının yaptıklarını başbakan görmezden gelsin. halkın sabrını zorlayan provakelere karşı başbakan hiç bir şey yok her şey yolunda gidiyor gibi açıklamalar yapsın. ve yine o vatandaşlar bunun sonucunda başbakanı; bölücü başbakan, pkk yandaşı başbakan gibi ağır suçlamalara maruz bırakmak istiyor. evet o vatandaşları anlamak zor. her hareketten bir tayyip aforizması çıkarmak bu olsa gerek.
    (kopekbaliginingozundekibugu, 04.11.2008 09:43)
  4. iki düşünmeden söylenmiş talihsiz bir sözdür. söyleyen kişiye baktığımızda ilk defa yaptığı bir şey değildir. bundan önce de hatipliğine güvenerek çıktığı meydanlarda aynı şeyleri pek çok kez yapmıştır. hatiplik iyi bir özelliktir yalnız bu özelliğe bir de düşünmek fiili eklense tadınmaz yenmez olur. onun için ben pek yadırgamıyorum doğrusu.
    (etkisiz eleman, 04.11.2008 09:43)
  5. korkarım çok boktan vaziyetlerin mimarı olacak bir laftır. umarım ileride rte bu sözüyle hatırlanmaz, "ananı da al git"i dahi tercih ederim.
    (togisama, 04.11.2008 09:52 ~ 09:53)
  6. doğrusu: "vatandaşın hayatına kastederseniz kendisini savunacaktır" olan lafmış. itüsözlük içerisinde de bir takım çarpıtıcı medyavi unsurlar olduğundan şüphelendim şimdi.

neyse hemen iki söz öbeği arasında karşılaştırma yapalım. basit olarak iki söz öbeğinden çıkarılabilecek sonuçlar şöyle;

-vatandaş imkanı varsa kendisini savunacaktır
    sonuç 1: vatandaşın gücü silah almaya yetiyorsa, silahını alıp bunu rahatça kullanabilir.
    sonuç 2: vatandaşın çevresi genişse silahsızda kendini savunabilir.
    sonuç 3: vatandaş kafasına göre kendini savunabilir, yeter ki imkanı olsun.

-vatandaşın hayatına kastederseniz kendisini savunacaktır
    sonuç 1: vatandaş canına kasteden birileri olursa nefsi müdafaa yapabilir.
    sonuç 2: vatandaşın hayatına kastetmezseniz, barış içinde mutlu ve güzel günler geçirirsiniz.

sonuç olarak bir iki kelime değişince anlam tamamıyle değişiyor. bu tür olayları gerek sözlük gerek medya çarpıtmadan ve objektif bir şekilde yansıtabilse ne güzel olacak.

(bkz: yapma oğlum yapma evladım)
    (etkisiz eleman, 04.11.2008 10:06 ~ 10:07)
  7. (aintitfunny, 04.11.2008 10:08)
  8. "...fakat bu sabır nereye kadar olacak bunun da endişesi içindeyim. eğer siz vatandaşın mağazasının camlarını indirirseniz, vatandaşın hayatına kastederseniz, hayatına kastettiğiniz vatandaş kalkıp da eğer elinde böyle bir tedbiri böyle imkânı varsa kendisini savunma yoluna gidecektir”

yukarıdaki sözler başbakanın beyanatından -aynen-kısmi alıntıdır. talandan korunmak için tarla-bahçe gediklerinde elde değnek domuz sürüsünü beklemek köylük yerlere mahsustur. oysa,türkiye iran'la birlikte devlet geleneğine sahip dünyanın en eski iki milletinden biridir. (yanlış bilmiyorsam) yani,bu hadiseyi devlet gibi çözmek,yaklaşımı da bu paralelde belirlemek gerekiyor. kısasa kısas yaklaşım devlet geleneğine yakışmayacağı gibi,25 yıldır süregelen bu kirli oyunun devamını sağlamaktan öteye gidemeyecektir. 700.000'lik düzenli orduya sahip türkiye'de vatandaşın elindeki 7 fişeklik pompalı tüfeğe hoşgörüyle yaklaşılması bu ülkeyi bölmekten başka bir işe yaramaz.
    (metropolsalagi, 04.11.2008 10:26 ~ 10:28)
  9. rte'nin tek amacının, ertesi sabah kalkıp gazetelerini açan insanları, germek, sinirlendirmek ve huzursuz etmek olduğunu düşünmekteyim. "bir süreden sonra kendi haberlerinden dolayı gazeteleri okumayı bırakırız ve sonunda o da medyayı bastırmış olur" gibi teoriler üretiyo olabilir kafasında.

bu ne demek şimdi? kadın erkek çoluk çocuk hepimiz gerilla mıyız yine?

ps: böyle bir durumda ilk önce rte'nin kendisini tüfekle kovalamak en mantıklı hareket olacaktır.
    (freyjaa, 04.11.2008 10:28)
  10. önyargısız bir şekilde yaklaşılacak olursa gayet yerinde bir tespittir. nefsi müdafaa, bu ülkenin vatandaşlarına hukuken tanınan bir haktır ve dolayısıyla vatandaşın, hayatına kastetmeye yönelik bir hareket karşısında kendini korumak en doğal hakkıdır. bu tür, insan hayatına kastetmeye yönelik eylemlerin dakikalar, hatta saniyeler içinde olabildiği düşünüldüğünde uzun soluklu hukuki yollara başvurmaya zaman yoktur. nefsi müdafaada bunun gibi anlık tehlikelere karşı geliştirilmiş ve gerektiğinde başvurulabilecek hukuki bir yoldur.

kısasa kısas ve nefsi müdafaa her ne kadar aynı şey gibi görünsede birbirinden tamamen farklı iki kavramdır. kısasa kısas olmuş bitmiş bir olay sonrasında aynı şekilde intikam almak anlamına gelirken, nefsi müdafaada ise olmuş bitmiş bir olay yoktur.. olmakta olan bir olay vardır.

söz konusu söz öbeğinde, vatandaşların anlık tehlikelere karşı yapabilecekleri vurgulanmak istenmiştir ve bunu kişisellikten çıkarıp, bir devlet politikası olarak algılamak sığ bir düşünce tarzının uzantısıdır.
    `
    denizin en sevilmeyen eserlerinden gelen edit`: bunun niye kötülendiğini anlayamadım. sosyologlara havale edeyim, incelesinler.
    (etkisiz eleman, 04.11.2008 10:51 ~ 05.11.2008 10:20)
  11. vatandaş kendini 1 mayısta döven, coplayan, biber gazı sıkanlara karşı da savunabilme hakkınadn bahsediyorsa onaylayacağım önermedir.

ha yok, biz kolluk kuvvetlerini sizi dövmek içi kurduk, siz gidip terörle (sözlükteki anlamıyla) ilgilenin diyorsa, işte orada duracağız. bu ülke kan davaları, töre bok püsür durumlarında "vatandaşın kendini savunması" nedeniyle anlamsız şeylere maruz kaldı,kalıyor, ve mevcut kafa yapısına bakarsak, kalacaktır.

bu sözde "meşru müdafaa" yı kastettiği düşünenlere kargoyla pascal nouma yı göndereceğim. bir insan kendi varlığını (mal mülk anlamında değil, bireyliğini yaşamını) korumak için kimseden eyvallah almak zorunda olmadığı gibi, mevcut bir durumda düşünmez zaten. "halkım, sizin evinize girip izlediğiniz kanalı değiştirip kumandanızı alıp kaçıyorlar. artık kendinizi savunabilirsiniz, eve girenlerin kafaya terlik atabilirsiniz" demiyor konuşmasında. birbirimizi yemeyelim

yarın öbür gün "vatandaşlar" bir aileyi öldürürse "kendini savunmak" için, o zaman bu sözün sahibi ne diyecek? ergenekon mu yaptı diyecek. ya bi bırak ya
    (loop, 04.11.2008 11:50)
  12. vatandaş olarak addettiğimiz kesimin yurdun herhangi bir köşesinde oturduğunu ve herhangi bir siyasi, cezai veya terör eylemine karışmadığını varsaydığımda kesinlikle onayladığım önermedir. hiç bir olaya bulaşmadığı takdirde başına musallat olan kişilere karşı kendini savunabileceği anlamını taşır.

ha yok, biz bu ülkede devrim yapacağız, kürt bayrağı sallayacağız, astığımız astık, kestiğimiz kestik havalarında dolaşmak istiyoruz ve kolluk kuvvetleri bu tür şeyleri izlemekten başka bir şey yapmasın diyorsanız orada durup bi soluklanacaksınız. maksat miting yapmaksa eğer, bu ülkede cumhuriyet mitingi adı altında son derece siyasi ve halkı kutuplaştırmaya yönelik mitinglerde yapıldı. hiç birimiz mitinglerde kolluk kuvvetlerimizin miting yapanların kafasını gözünü yardığı haberlerini almadık. niye? herşeyin bir usulü adabı vardır.

töreler, kan davaları gibi şeyleri nefsi müdafaa başlığı altında incelerseniz yanılırsınız. bunun gibi eylemlerde yapılanlar kısasa kısastır. incelenmesi veya üstünde durulması gereken bir konu varsa yine kısasa kısastır. bu başlığında kısasa kısasla alakası yoktur. (bkz: @2806366)

şimdiden bir sürü pascal nouma'm olmuş, çok sevindim. bende size birer homer simpson gönderiyorum. bu millet salak değil, neyin ne olduğunu sesini çıkaramasada anlayabiliyor. esas olarak içinde yaşadığı toplumu aşağılayarak kendini onlardan üstün gören zihniyetten, solcu olduğunu iddia ettiği halde burjuvaziyi savunan zihniyetten kurtulmamız gerekiyor.
    (etkisiz eleman, 04.11.2008 12:52 ~ 12:53)
  13. tabii ki ; (bkz: yersen)
    (cursed, 04.11.2008 13:06)
  14. rize doğumlu bir kasımpaşa lı için gayet makul bir önerme.
    (gebesh, 04.11.2008 13:16)
  15. imkan dediği nedir, imkanı yoksa ne yapacaktır, yüce bilge bu konuda ne düşünür diye merak ettiren cümle.
    (polikina, 04.11.2008 13:19)
  16. insanın kendini savunması elbette en doğal haklarından bir tanesidir yalnız yöntem de insani olmalı. beline bağladığın bombayla banka önünde 500 kişinin arasında kendini savunursan, burdan bir hareket yaparım aklın fikrin durur.
    (ortam değişkeni, 04.11.2008 13:20)
  17. doğal gaz zammıdır o.
    (recai pengül, 04.11.2008 13:21 ~ 13:22)
  18. (bkz: vatandan imkanı olsa da kendini savunmayacaktır.)

molotof atmak, taş atmak, başbakan girmesin diye 100 kişilik terör ekibiyle birlikte hareket etmek demokratik eylem olur... polis müdahale edince "işkenceci polis orantısız güç kullandı" olur. başbakan'ın "bu gibi olaylar devam ederse, olaylar buralara sürüklenebilir, akıllı olun" mesajı böyle çarpıtılır.

helal çocuk, aslansın.
    (atlantis, 04.11.2008 15:48 ~ 21:32)
  19. eğer yapılan zamlar sonrasında halkın tepkisine dikkat çekmek için söylenmişse doğrudur.
    (endergelisencaykurrizeataklari, 04.11.2008 15:59)
  20. amerika daki silah taşıma hakkının altında yattığı meşru müdafa hakkının kaynağıdır. özel mülkiyet kavramına parelel bir insani haktır...
    (demouser, 04.11.2008 16:03)
  21. altına gözüm kapalı imza koyacağım recep tayyip erdoğan açıklaması.

http://www.hurriyet.com.tr/...

"ben vatandaşlarıma özellikle sabrı tavsiye ederim. fakat tabii bu sabır nereye kadar olacak? bunun da endişesi içindeyim. eğer siz vatandaşın mağazasının camlarını indirirseniz, hayatına kastederseniz, hayatına kastettiğiniz vatandaş kalkıp da eğer elinde böyle bir tedbiri, böyle bir imkanı varsa o da kendisini savunma yoluna gidecektir."

(bkz: doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar)
    (nett, 04.11.2008 16:08)
  22. hakkında üçleme yapmak istediğim sözlerdir. kişisel beğeni sırama göre tersten:

3) şimdi vatandaşın eline pompalı tüfek verirseniz, boğazına da bıçağı dayayıp "eğer beni vurmazsan seni kesecem." derseniz ne olur? tabi ki de vatandaş, imkanı dahilinde kendisini savunacaktır. buna karşı çıkanlar elini kaldırsın da göreyim. bu kadar açık ve net bir gerçeği dile getiren başbakan artık totolojik konuşsa dahi size yaranamıyor. vallahi pes, ondan sonra "siz aptalsınız." diyince "bize aptal dedi." oluyor.

2) başbakanımız vatandaşa "eğer kendinizi tehdit altında hissederseniz ve imkanınız varsa pompalı tüfek kullanın." demiyor. tam tersine dtp'ye "eğer vatandaşı tehdit altında hissettirirseniz size karşı pompalı tüfek kullanacaktır." diyor. hiç önceki ile sonraki bir olur mu? eğer ilk dediğimizi yapmış olsa bundan cesaret alıp elinde pompalıyla sokağa çıkacak pek çok insan olabilirdi. ama gazeticilere verdiği demeç ile tüm türkiye'nin duyacağı bir şekilde dtp'yi böyle uyarınca tabi ki de kimseye eline pompalıyı almak için cesaret vermiş olmuyor.

1) yahu bize ne bu sözlerden? erdoğan nerede söylemiş bu sözleri? lübnan başbakanı ile görüşmesinden sonra. kime söylemiş peki? gazeticilere söylemiş ama aslında esas muhatap dtp. peki o hâlde bize ne bundan? biraz düşünürseniz siz de göreceksiniz. eminim düşünmeyi öğreneceksiniz bir gün.
    (recai pengül, 04.11.2008 16:11 ~ 16:13)
  23. bu kadar açık bir gerçeğe bile "vatandaş üstüne ak-47 ile gelen teröriste gül versin, krizantem derlesin, aranjman yaptırsın." şeklinde karşı çıkılması çok saçma. terörist ak-47'yi, rpg'yi şakağıma dayayacak, ben hala "nescafeni nasıl alırsın hayatım?" diye soracağım, "üstüme rahat bir şeyler alayım sen de kendine bir içki hazırla." diye cilve yapacağım, olacak şey mi bu? başbakan burada haklı. başbakanın haklılığını örneklerle de zenginleştirerek kanıtlayanlar haklı oğlu haklı. yukarıda misallerini de verdiğim şekilde tekliflerde bulunanlar ise, haksız.
    (tembel, 04.11.2008 16:33)
  24. özünde "vatandaş, vatandaşı kırıp geçirecektir" demek olan beyanat.

acaba doğu ve güneydoğu illerinde milyonlarla ifade edilen oylar alan ak parti milletvekilleri, seçim bölgelerinde böyle konuşabiliyorlar mı? insan merak ediyor doğrusu, neticede kendileri de kürt kökenliler.

tayyip bey, ülkücülerin oylarına talip. kendisi dtp'lilerin ellerini bile sıkmazken, eski ortağı (gül) de; genel başkan yardımcısı ( mir....) da demokratik taleplere pek değer veriyor, toplantılar pek sık yapılıyor. orhan pamuk, yaşar kemal köşke sık sık davet ediliyor.

paslaşsınlar, biz de yiyelim. bir uçtan bir uca, doğudan batıya. biz kapışalım, başkaları ekmek yesin. onların çocuğu ölmüyor, tırnakları bile kırılmıyor, o sebeple dillerinin kemiğe ihtiyacı yok!
    (varolmanın dayanılmaz hafifliği, 04.11.2008 19:19)
  25. başbakan konuşmalarını kendi mi hazırlıyor, hazırlayanların verdiklerini okuyorsa hiç mi anlamıyor sorularını beynimde gezdiren söz öbeği.
    vatandaş kendini koruyacaktır, o zaman ülkede yaşayan herkes kendini korumak için çıksın sokağa alsın eline bir pompalı, kendine göre vatan haini olana sıksın kurşunu. başbakan buna kendini savunma diyor ama naçizane ben bunun anlamını "iç savaş" olarak biliyorum. askerdi, orduydu, güvenlik,kolluk kuvvetiydi dahası ve daha önce olması gerekeni demokrasiydi, uzlaşıydı, bir arada yaşama arayışıydı...bunlar değil miydi devletleri devlet yapan ? eğer siz bir başbakan olarak kendinizi savunun diyorsanız bu halkı kışkırtmaktan , savaşmaya-kendi içinde savaşmaya itmekten başka ne anlam çıkar bundan ?

her geçen gün ülkeden yaşamak bir sinir harbine dönmüşken nasıl bu kadar beylik, bu kadar kabadayı versiyonlu laflar edilir ? adalet sistemi, yagılama bunlara ne gerek var hepimiz çıkıp birbirimizi kovalacaksak ? akıl izan almıyor bir "başbakan" i izlerken !
    (bilginsel, 04.11.2008 19:20)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil