bildiğimiz basit anlamıyla vatana ihanet etmektir.
tdkya göre,"vatanın yüksek çıkarlarını hiçe sayarak onun aleyhinde iş görmek.''
türkçede istediğiniz yere çekebileceğiniz sürüyle kelime ya da kavram var.vatan hainliği de bu kavramlardan biridir. sözlük anlamı bile bu denli yoruma açık iken,halk arasında hayli hayli gerçek anlamından uzak manalar yüklenir. insanın aklından ''hangi yüksek çıkarları hiçe saymak'' düşüncesi de geçmiyor değil hani. ya da sözlüğün popüler deyimlerinden biriyle cevap veresi geliyor insanın.(bkz:
kime göre neye göre)
mesela, kendini yüce türk milletinin yılmaz bekçisi zanneden bir grubun barındığı bir sitede, azılı türk düşmanlarının-vatan hainlerinin isim listesi verilmiş.(bkz:
http://www.hunturk.net/...)" onmousedown="return bkc('2026647','+http%3A%2F%2Fwww.hunturk.net%2Fforum%2Farsiv-AZILI-T%25C3%259CRK-D%25C3%259CSMANLARININ%2C-VATAN-HAINLERININ-ISIM-LISTESI-...-1018.0.html')">http://www.hunturk.net/forum/arsiv-AZILI-T%C3%9CRK-D%C3%9CSMANLARININ,-VATAN-HAINLERININ-ISIM-LISTESI-...-1018.0.html) listeye baktığınızda
sezen aksudan
fidel castroya bir sürü ''vatan haini'' görürsünüz. hadi diyelim sezen aksu vatanımızda yaşayan bir vatan haini de allahın taa kübasında(senin vatanında yaşasa neyse) yaşayan fidel castro ne alaka?bu listede alişan,necip fazıl,hakkı devrim ve bir de emrah var ki güler misin ağlar mısın bilinmez.
emrah(sanatçı takkiyeli arabesk bir kürt) hakkaten komik.aslında ciddiye alınmayacak bir liste olduğu kesin ama keşke bu listeyi hazırlayan o 3-5 çocukla sınırlı kalsa bu düşünceye sahip olanlar.
sistemin işleyişini adil bulmaz,şikayetini dile getirirsin.vatan haini olursun. birilerine bir haksızlık yapılmış, joplanmış, göz altlarında işkence görmüş,bok yedirilmiş. sesini yükseltirsin,protesto edersin.yeni gözaltılarıyla bir güzel yumuşatılırsın.tabi bununla kalsa öpüp başına koyarsın.tutanaklarda adın kalır,en ufak tekrarında direk vatan hainisin. polis kurşununu sırtından yiyen arkadaşına yapılanı protesto edip basın açıklaması yapmak istersin.kenarda pusuya yatmış vatanseverler,polise rağmen seni ''napıyon lan sen burda,onlarca şehit verirken siz nerdeydiniz?'' diye tekme tokat döver ve tabi ki kaçınılmaz bir şekilde vatan hainisin.(daha bu akşam haberlerdeydi bu olay)
tabi bu yelpazeyi genişletmek mümkün.şarkısındaki bir sözden,kitabındaki bir cümleden,tişörtündeki bir resimden dolayı da bu damgayı yiyen yığınla insanımız var. tabi ki en can alıcısı da kürtlük meselesi.
her sabah okullarımızda türk olmadığı halde,''türküm, doğruyum''la derse başlayan milyonlarca,(ki bu sayı bile şu anda vatan haini damgası yemeye yeterli bir sebeptir) hadi bilemediniz yüzbinlerce kürt çocuğundan birkaçı merak edip,dese ki ''yahu ben türk değilim ki, niye bana bunu söyletiyorlar?'' çocuk aklıyla bile vatan hainidir.
hazır bu sınır ötesi operasyon da gündemdeyken,askerin açısından bakmak fikri geldi aklıma. asker derken tepedekileri demiyorum.bizzat operasyona katılacak,önden pkklıların üstüne sürülecek gencecik bedenleri kastediyorum. tıpkı kendi topraklarımızda hep önden gönderililen, koynunda yarinin ya da anasının mektubuyla çatışmalarda can veren anakuzularından bahsediyorum. şimdi bu noktada şu soruyu sormak gerekiyor: hangi ana, evladının o operasyona katılmasını canı gönülden istiyor acaba? dürüstçe cevap vermeye bile korkuyoruz değil mi? niye? çünkü o şehit cenazelerinde bağrı yanan analardan birkaçı '' oğlum şehit olmadı'',ya da ''vatan sağolsun demiyorum'' diye seslerini yükselttiler diye, nerdeyese vatan haini ilan edileceklerdi.
bakın, dürüstlük demişken amcamın askerdeyken yaşadığı konuyla ilgili bir anısını nakledeyim.kütahyada havacı olarak askerliğini yapmakta olan amcam,bir gün tüm tugayın içtimada olduğu bir sırada, gayet yüksek rütbeli bir komutanın sorduğu soruya dürüstçe cevap verme gafletinde bulunmuştur. soru şudur: ''aranızda askerlik yapmak istemeyen varsa, el kaldırsın''. amcam da herhalde iki bin askerin içinde vardır benim gibi düşünenler diye gayet rahat bir şekilde el kaldırmış.ve koca alanda bir tek kaldırılmış el... tabi komutan derhal yanına çağırmış. bizimki, içinden ''işte şimdi hapı yuttum'' derken komutan, ''söyle bakalım, neden istemiyorsun askerlik yapmayı?'' demiş. amcam da biraz ürkekçe ''komutanım şu anda burada sürünüyor olacağıma, sevdiklerimle sıcak yuvamda olmayı tercih ederdim.'' diye karşılık vermiş. komutan,yağmur altında konuşmayı can kulağıyla dinleyen alandaki tüm askerlere dönerek,'' hepiniz yalan söylüyorsunuz lan orspu çocukları'' diye basmış küfürü ve akabinde sürün emriyle cezalandırılma...
tabi bu dürüstlük fena halde yakabilirdi de amca beyin askerliğini ama bu masumane gerekçe bile vatan haini damgası yediriyor insana. açıkça söylesenize askerlik koşulları çok zor,tercih hakkım olsa yapmak istemezdim diye. eğer bunu istemek vatan hainliğiyse sizi temin ederim ki türkiyedeki erkeklerin en az 3/4'ü vatan hainidir sizin tanımıza göre. üstelik bu askerlik de ''hadi gidelim biraz macera yaşarız'' denilecek kadar da amatörlüğü kaldıracak birşey değil. profesyonellik gerektiren bir iş. ne anlasın zavallı amatör, allahın sarp dağında pkklı avlamaktan? avcı iken av olmak ise en berbatı olsa gerek. 2-3 aylık eğitimle pkklının kucağına bırakılmıyor mu zavallı ana kuzuları. ne hakla? birileri sıcak yataklarınızda,yarın gidecekleri askeri baloda hangi kıyafeti giyeceklerine kafa yorarken, gencecik çocuklar ''ertesi güne sağ kalır mıyım? sorusunu sormaktalar birbirlerine.
birileri sormadan ben söyleyeyim.evet ajitasyon yapıyorum var mı başka sorun? senin sözlük tanımına göre de vatan hainiyim.başka sorusu olan? bu ülkede sorgulamak,eleştirmek,birşeyi yapmak zorunda bırakıldığı için hoşnutsuz olmak, bölücülük/vatan hainliği ise ben üstleniyorum bu sıfatları. var mı ötesi...