vatan haini   

adana çık aradan

1. ülkesine zararlı hiçbir faaliyetten kesinlikle kaçınmayan, her türlü ortamda bu özelliklerini gösteren, zamanında büyük ihtimalle beyni yıkanmış, en yakın zamanda temizlenmesi, duruma göre yokedilmesi gereken kişi.
    (evrimgs, 30.07.2004 11:42 ~ 11:44)

2. kimi zaman insanları seven ve evrensel görüşlü olan kişilere bile yaftalanan söz.
    (close2death, 30.07.2004 11:44)
  3. hainliği cahilliğinden geliyorsa eğitilmesi gereken, inadından geliyorsa uzaklara gönderilmesi gereken kişi.
    (bkz. ekmek yediği tasa köpek bile sıçmaz)
    (aqua, 30.07.2004 11:48)
  4. ülkesini her zaman satmaya hazır, onur kavramından yoksun, tehlikeli kişi.
    (evrimgs, 30.07.2004 11:50)
  5. faşistlerin "vatan haini" dedikleri kişiler,esasına ülkesini seven kişilerdir...sistem bozukluğuna karşı "bu sistem değişmeli ve adil olunmalı" diyen kişiler,faşistlerce "vatan haini" ilan edilirler..gün gelir bir faşistin bir kişiye "vatan haini" dediğini duyarsanız,hemen koşup sevgi ile sarılın o kişiye..çünkü vatanını,milletini en çok seven odur ve şüphesiz ki herkesin eşit düzeyde,adil yaşamasını istemektedir..

eğer bu anlattıklarım "vatan hainliği" ise,evet,ben vatan hainliğinden gurur duyuyorum..
    (close2death, 30.07.2004 14:28)
  6. yaşadığınız yerde bazı şeylerin kötü gittiğini görüp söylediğinizde at gözlükleriyle yanlış olmadığını savunup vatanına ihanet eden kimse .
    (zitox, 14.08.2004 01:42 ~ 01:42)
  7. nazım hikmet'in mükemmel şiiri..

"nâzım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
    amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi hikmet.
    nâzım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."

bir ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne, kapkara haykıran puntolarla,
    bir ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında amiral vilyamson'un
    66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, amerikan amirali
    amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
    "amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi hikmet
    nâzım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."

evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt
    hainiyim, ben vatan hainiyim.
    vatan çiftliklerinizse,
    kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
    vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
    vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
    fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
    vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
    vatan, mizraklı ilmühalse, vatan polis copuysa,
    ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
    vatan, amerikan üsleri, amerikan bombası, amerikan donanması topuysa,
    vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
    ben vatan hainiyim.
    yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla :
    nâzım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ..
    (close2death, 27.05.2005 16:31)
  8. muğla'da bu şiiri okuduğu için 17 yaşındaki bir lise öğrencisi 3 saat gözaltında tutulmuştur.
    (akaydo, 27.05.2005 18:33)
  9. (bkz: hıyanet-i vataniye kanunu)
    (selenge, 28.11.2005 19:10)
  10. sayın başyatanımız tarafından lübnan'a asker gönderilmesini istemeyenlere yapıştırılmış itham. eğer vatan rte'nin abd'ye, israil'e ve ab'ye verdiği sözler ise, eğer vatan yan gelip yatan askerlerimizin abd'nin maşası pkk tarafından şehit edilmesi ise ben de vatan hainiyim. artık cezası ne ise versinler razıyım.
    (dreams2, 12.09.2006 12:23)
  11. türkiye'de kazanılması en kolay sıfatlardan biri.

(bkz: nazım hikmet)
    (bkz: çerkez ethem)
    (meramise, 06.02.2008 10:52 ~ 11:56)
  12. türkiye'de sağduyudan, akıldan, mantıktan yoksun bir biçimde dile getirilen feci halde keyfi bir kavram. bu yaftayı yemek sadece devletle ters düşmekle ilgilidir. atatürk de, emperyalist işgaline karşı savaşırken, osmanlı devletinin nezdinde vatana ihanet suçuyla aranıyordu. koşullara, günün politikalarına, devletin yapısına göre vatan hainliği ithamının hedefi ve hatta kapsamı değişebilir. cinnet yurdumda pek çok vatansever aydın ve solcu devrimci bu yaftayı yemiştir, yemekteler. kişilerin vatan haini damgası yemesi için bu ithamla yargılanması gerekmez. bizimki gibi ülkelerde bireyin kendini yargının yerine koyması bir gelenek, bir nevi ata sporudur.

edit: imla
    (fantaghiro, 06.02.2008 11:46 ~ 17.02.2008 18:57)
  13. türkiye için konuşursak, -ki niye bolivya için konuşalım şimdi durup dururken, değil mi canlar- zamanında resmi ideolojiyle ters düştükleri için vatan haini damgası yemekten kurtulamamış kişilerin, gün olup devran dönünce, bu kez aynı titri kendileri gibi düşünmeyen başkalarına layık gördükleri de vakidir. "vakidir" diye işkembe-i kübradan salladığım da zannedilmesin sakın, zira ben bunu bizzat gördüm. hatta yakın çevremde bile var böyle fantastik insanlar.
    (tembel, 06.02.2008 12:35)
  14. (bkz: @2024286)
    (eleanor, 06.02.2008 12:42)
  15. ülkeyi yönetme görevi verilirken, yetkisi ile vatanı satan kişidir aslında. bizde konu yanlış anlaşıldığından mı nedir bilinmez, bağımsız türkiye istiyoruz diyene deniliyor genelde bu sıfat.
    (tubs, 28.02.2008 15:47 ~ 15:48)
  16. totaliter ve otoriter rejimlerde sık sık karşımıza çıkan anlamsız kelimedir.
    ülkeyi yöneten despotlardan farklı düşünen, bunu şu ya da bu şekilde ifade eden (hatta etmeyen) herkes haindir. bu tür rejimlerde "hainlerin rahat nefes almasına izin" verilmez. yurttaşlara "ya yönetenlerden ya da hainlerden yana olmak" gibi seçenekler verilir!
    oysa, demokrasilerde ana birim, her konuda farklı düşünen, düşünebilen, düşünmesi teşvik edilen yurttaşlardır.
    demokrasilerde tek bir doğru yoktur ki, ona karşı çıkmak ihanet olarak nitelendirilebilsin. tam tersine, her düzlemde farklı düşünceleri ifade ede ede en doğruyu bulma çabası vardır.

askeri milliyetçiliğin egemen olduğu birinci dünya savaşı döneminde, savaşa destek vermeyenler veya destek verirken yeteri kadar coşkulu olmayanlar, 'egemen'lerin gözünde hemen 'hain'leşiverirlerdi...
    savaştan sonra avrupa'ya yayılan diktatörlüklerde de, diktatörlere karşı tutum alanlar veya 'mesafeli' davrananlar aynı damgayı yerdi.
    diktatörün yaptığı veya yaptırdığı hainlik suçlamaları, hitler almanyası'nın milis güçlerine, işleyecekleri toplu cinayetler için 'izin belgesi' yerine geçerdi. stalin rusyası'nda da, aynı suçlamalar, suçlananların "tutuklama emri" anlamını taşırdı. iktidarın muhalifleri ile potansiyel muhalifleri, 'mahkeme' önünde 'evet, hainim, ihanet ettim' diyerek itirafta bulundukları saptandıktan sonra, "suçu işlediği kanıtlanmıştır" gerekçesiyle, idama gönderilirlerdi.

neyse ki, bir gün geldi, o dönem de bitti. dünyanın demokratikleşen bölümü daha da genişledi. ona paralel olarak da, o 'hain' gibi 'ihanet' gibi lafların kullanımı geriledi. fakat türkiye açısından durum pek değişmedi. demokrasiye geçişinden beri demokrasi deneyimi yarım yüzyılı geçmiş olan türkiye açısından... türkiye'nin siyasi tartışmalarında o laflar veya benzerleri hâlâ çok sık kullanılıyor.
    (rimbaud, 15.04.2008 21:34)
  17. (bkz: kime göre neye göre)

doğru yahut yanlış kavramları bu kadar göreliyken hangi değerin üzerine konuşabilirsiniz ki? karalamadan evvel düşünmek gerekmez mi? infaz etmeden önce dinlemek gerekmez mi? öyle ya, "ya devlet başa, ya kuzgun leşe..." ve her sistem yine kendisini korumak için birtakım önlemler almak zorunda. nice genç beyinlerin, dehaların yitip gitmesi lazım köhneleşmiş zihinlere sahip papağanların hüküm sürebilmesi için.
    (bulanti, 15.04.2008 21:40)