bugün
milliyet'te
abbas güçlü sayesinde haberdar olduğum süper hesap kitap olayı olan üniversite tipi.
10 ağustos 2008 tarihli
hürriyet gazetesinden
vahap munyar'ın yazısına bakıyoruz.
yazının başlığı: "üniversiteler para kazanabiliyor mu"
yazıda
vahap munyar bir yemekte aynı masayı paylaştığı altınbaş holding'in yönetim kurulu onursal başkanı
ali altınbaş, şahinler holding yönetim kurulu başkanı
kemal şahin ve mermerler otomotiv yönetim kurulu başkanı
yüksel mermer'le aralarında geçen muhabbeti aktarmış.
yazarın yorumunu silip, aralarında geçen muhabbeti aktarıyorum, tamamı için hürriyet'in arşivine bakabilirsiniz:
munyar: vahap munyar
altınbaş: ali altınbaş
şahin: kemal şahin
mermer: yüksel mermer
babaları mehmet altınbaş'ın adını taşıyacak üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığını yürüten ali altınbaş'a hangi aşamaya geldiklerini sordum:
altınbaş: üniversitemizle ilgili yasa çıktı. 2009-2010 öğretim yılında "ders başı" yapmak istiyoruz.
munyar: kaç bölüm olacak?
altınbaş: başlangıçta 6 fakülte, 32 bölüm planlıyoruz. daha sonra fakülte ve bölüm sayısı artacak.
munyar: kampus sorununu çözdünüz mü?
altınbaş: kendi kampusumuzu yapacağız. ancak, 2009-2010 döneminde eğitime başlayabilmek için rahmetli kemal ılıcak'ın cevizlibağ'daki eski tercüman gazetesi binasını kiraladık.
altınbaş, üniversitede olacak fakülteler arasında "edebiyat"ı da saydı, kemal şahin araya girdi:
şahin: edebiyat fakültesi'nde okumak için kim özel üniversiteyi tercih eder?
altınbaş: yök, bazı bölüm ve fakülteleri zorunlu tutuyor.
altınbaş, mehmet altınbaş üniversitesi'nde orta vadede öğrenci sayısının 5 bin dolayına yükseleceğini belirtince, yüksel mermer hızlı hesapla devreye girdi:
mermer: 5 bin öğrenci, 20 bin dolardan 100 milyon dolar ciro eder. (bkz:
buraya dikkat) 80 milyon doları size kalır. (bkz:
vay anasını sayın seyirciler)
altınbaş: bizim taahhüdümüz var. 5 yıl boyunca altınbaş holding üniversiteye destek verecek.
munyar: yüksel bey, sizin hesabınıza bakılırsa üniversiteler çok para kazanıyor.
mermer: tabii kazanıyorlar.
altınbaş: ama örneğin sabancı üniversitesi rektörü prof. tosun terzioğlu, formula 1'in tarihi değişti diye çok üzüldü. formula 1 sayesinde ağustos aylarında 150 bin euro'luk gelir elde ediyorlardı. yarış mayısa alınınca bu fırsat ellerinden kaçtı.
mermer: ben bedretin dalan'ın yeditepe üniversitesi'ni yakından biliyorum. o para kazanıyor.
altınbaş: dalan'la ben de konuşmuştum. yeditepe üniversitesi'nin 17 bin öğrencisi, 200 milyon dolar cirosu var. dalan, "çarkı döndürecek parayı kazanıyoruz" diyor.