|
|
- 1991, tunç başaran filmi. tarık akan ve taner barlas ın oyunculuğu ve ürpertici konusuyla başarılı türk filmlerinden. taner barlas, azrail rolünde. tarık akan da peşinde olduğu bir aile reisi.
- başarılı bir tunç başaran yapımı. oldukça etkili ve duygusal, kaybolan bazı duyguları küllerinden alevlendiriyor.
biz'de birkaç kelam etmek isteriz elbet;
insan yaşadığı zamanın kıymetini bilmeli.yanında olanları, ailesini, dostlarını anlamalı, onlara değer vermeli,iyi zaman geçirmeli. anlık sinirlerle, gereksiz kaprislerle, onları üzmemeli. her zaman iyisiyle,kötüsüyle yanlarında olmalı, onların için mücadele etmeli.
"uzun ince bir yol" belki'de aile kavramının en ustaca kurgulanıp, bazı gerçekliklerin vurgulandığı müthiş bir başyapıt.
azrail müşfik'e görünür. vaktinin dolduğunu ve canını alacağını söyler. sürekli peşinde olup kendisini sıkça gösterir. müşfik dayanamaz, hemen bi camiiye gider. allaha yakarır. onu bağışlamasını söyler. o esnada bir ışık hüvmesi belirir. ve bir anda arkasına bakar. azrail camii kapısının önünde müşfik'e bakar. allah seni affetti ama bir şartla der. nedir ? diye sorar müşfik. senin yerine ölecek birisini bulman lazım der. kim verir ki canını der müşfik. ona sen karar vereceksin, annem, babam var, hem onlar yaşlı, karar senin diyip gider azrail.
müşfik günlerce uyumayamaz. anne ve babasından böyle birşeyi isteyemez. kıyamaza onlara. derken azrail tekrar gelir. bu sefer karar vermezsen karının ve çocugunun canını alacağım der.
bu arada yaz tatili için almanya'dan memleketinde anne ve babasının yanında olan müşfik ve ailesi tatili bitirip almanya'ya dönmeye karar verir. yola koyulurlar. arabayı eşi sürmektedir. müşfik uykuya dalar. rüyasında azraili görür. ailesi kaybedeceğini görür. bir anda uykudan uyanır. arabayı sağa çektirip direksiyona geçer. ve tüm herşeyi ailesine anlatır. herkes panik olur. saatler sonra azrail yolun ortasında belirir. müşfik aracı azrailin üstüne sürer ve azraili ezip geçer. ama dikiz aynasından baktığında onu ayakta ve gülerken görür. hemen aracı boş bir araziye çeker. terkedilmlş bir kiliseye sığınırlar. akşam vakti olur. bir anda rüzgar eser, heryer iyice kararır. kilisenin tepesinde azrail belirir. müşfik deliye döner. gel de al canımı der. o esnada eşi mary önüne atılır gel benim canımı al diye. azrail uçarak gelir tam canlarını alacakken duraksar. ve bir anda ortadan kaybolur. müşfik ve ailesi azrailin artık gittiğini ve bir daha yakalarına yapışmayacağını düşünerek rahatlarlar. yola koyulup evlerine varırlar.
ama bilmezler ki azrail tam canlarını alacağı zaman müşfiğin annesi ile babası arasında geçen bir diyalogta " sağ salim evlerine varsınlar, kazasız belasız, allah korusun, onlara gelen bize gelsin" derler. ve el ele tutuşurlar. ve ikisi'de o an hayata gözlerini kapar.
aile olmak, anne ve baba olmak sanırım böyle birşey.bir tarafta canını vermek istemeyen bir aile ve bir tarafta çocukları için kendini feda eden anne baba. iki aile, iki hayat. velhasılı ölüm.
bu filmi bana birçok duyguyu anlama imkanı verdiği için seviyorum ve aile kavramının darmadağın olup " biz" yerine " ben" anlayısının geliştiği şu 21.yy herkesin izlemesini istiyorum.(cool, 13.12.2007 15:31 ~ 15:33)
- şu sıralar trt 2 de gösterimde olan film..taner barlas hakkaten azrail kadar korkunç olduğu için izleyemeyip yarıda kestim.
(bkz: tahammülsüzlük)
- uzunluk ve incelik bakımından mikroskobik bir sperm hayvanının kat ettiği yoldur.
yazık hayvancağıza..
(bkz: bakış açısı israfı)
|