|
|
- marsa yerleşilip,koloniler kurulduğunda ortaya çıkabilecek polemik...*
(luto, 12.04.2007 01:15 ~ 12.05.2007 23:41)
- olmayan bir sorun, zira dünyaya doğru dönmek yeterli olacaktır. ha uzaydaysan kılmayıver namaz, allah affeder.
- malezya hükümetinin müslüman astronotlar için hazırladığı yerçekimsiz ortamda namaz kılma rehberi hazırlanınca "uzayda kıble nasıl bulunacak" sorusuna cevaben, "astronot uzayda kıbleyi yeteneklerine göre bulacak" denilmiş. çok ilginç.
http://www.milliyet.com.tr/...
(bkz: saçmalamak)
- (bkz: houston we have a problem)
- döndüm kıbleye kıblem dünyaya
(bkz: döndüm kıbleye kıblem kabeye)
- oraya çıkacak teknolojisi olan çözümünü bulur denilesi hede. malezya en azından bişiler yapmaya çalışmış uzaya gitmek konusunda, tebrik etmek lazım. peki biz napıyoruz? hadi hep beraber bir, iki, üç, zıpla!!!
- ağırlıklı olarak rus kozmonotların ve amerikalı astronotların sürekli uzaya gidip geldiklerini gözönüne alırsak;yakın zamanda sıkıntı yaşanmayacağını düşündüğüm sorun.uzaya çıkanların* sadece bu genellemeye bakılarak müslüman olmayacağını da söyleyebiliriz.
bunun hâricinde,yakın zamanda malezya hükümetinin uzaya astronot göndereceğini de duyuyoruz(gerçi ruslar'la beraber uzaya çıkacakları için kozmonot da denebilir,burada da bir tanımlama hatası yapıyor olabilirim.neyse).uzun uzadıya konu üzerinde kafa patlatmaya gerek yok."vakit ayarlaması" kısmında neye uyabilecekleri en önemli sorun(gerçi bunu da fırlatmanın yapılacağı yerdeki saate göre ayarlayabilirler.ahanda çözüm.gerçi diyanete danışmak lâzım bu konuyu).
en mantıklı çözüm,zaten kısa süreli olarak uzaya çıkacakları için;müslüman olan malezyalı astronotların(ya da kozmonotların) namazlarını kazâya bırakarak uzun vadede ortaya çıkacak hem siyasî,hem de tasarım sorunlarını ve mâliyetlerini ortadan kaldırmalarıdır.uzayda abdest almak ve namaz kılmak gibi ibadetler;yeni astronot elbiselerinin,abdest almak için banyoların(muslukla bu iş çözülemez,hava basınçlı kabinlerinde bu iş için yeniden tasarlanması gerekebilir)yapılmasına neden olacağından;uzay gemisinin tasarımına ilâve mâliyetler ve değişiklikler getirecektir.uzay gemilerinin yıllardır(abartayım 30 yıldır) aynı tasarımla uzaya gönderildiği düşünülürse;yapılarında yapılacak değişiklikler pek de marjinal bir fayda sağlamayacaktır.gerçi uzay gemisinin uzaya gönderildiği ya da yeryüzüne döndüğü sıralarda herhangi bir aksaklık olurda içindekiler hayatını kaybederse;bunun sorumluluğunu da kimin alacağı konusunda da tartışmalar çıkabilir.
ha,"yok ben illâ namazımı edâ edeceğim,kazaya bırakmam" diyen bir astronot çıkarsa;tekbir getirirken kıbleye doğru;daha doğrusu dünyaya doğru dönmesi bu sorunu çözer(namaza başladıktan sonra kıblenin yönünün değişmesinin herhangi bir sakıncasının olup olmadığını bir bilene sorduk).
ayrıca yerçekimsiz ortamda namaz kılma sorununa da derhâl bir çözüm getiriyorum*.namaz kılmak isteyen astronotlara tabanı mıknatıslı ayakkabı giydirilirse sorun çözülür.secdeye varırken sıkıntı çıkmaması için de giyilen giysilere de mıknatıs monte edilebilir ya da hem yerdeki seccâdenin üzerine,hem de giysinin üzerine "cırt cırt" tabir edilen aparatlardan yerleştirilebilir.
(bkz: buradan yetkililere sesleniyorum)
(bkz: yürü be)
(bkz: ben bunu bir yerden duymuştum)
- uzayda kıble, o sırada namaz kılan herkesin yöneldiği ortak yöndür. zaten amaç da herkesin aynı yöne dönmesidir kıble olayında. aksi takdirde puta tapınma olur, bazı şeyleri ince düşünelim. hepsi namazda aynı yöne dönsünler olsun bitsin ya, uzaylı da olsa müslüman müslümandır.
(draco, 12.05.2007 15:58)
- -merkez burada tuhaf sesler duyoruz!!
-nasıl?...tamam
-tanımlayamıyoruz!! ama allah falan diyor
-haaa ikindi okunuyordur!...tamam
-!!!?????
-mekiği tamir edin önce sonra kaza edersiniz...tamam
-!!!????
-olm bakmayın öyle alık alık dönün dünyaya doğru kılın namazınızı...tamam
-!!!??????
-allah kabul etsin...tamam
|