|
|
- amin maalouf'un kısacık librettosu. kaija saariaho tarafından bestelenip 2000 yılında peter sellars yönetmenliğinde sahnelendi.
-özet-
zevk düşkünü halinden artık usanan, hayallerinde bir kadın yaratıp ona bağlanan ve onun gerçekten var olduğunu bir gezginden öğrenen jaufre, uzak bir ülkedeki bu kadının, clemence'in, peşine düşer. clemence'in de gezgin sayesinde jaufre'den haberi vardır. bu kadar çok sevilmekten korkmaktadır, bu yüzden jaufre'nin ülkesine geldiğini öğrendiğinde onun akılsız olduğunu, her şeyi mahvettiğini düşünür. jaufre de yolculuğu sırasında görüşecekleri anı düşünüp endişelendiği, doğru yapıp yapmadığını sorguladığı için hasta ve yorgun düşmüştür. clemence'in ülkesine ulaştığında da ölüm döşeğindedir. ona soğuk ve uzak davranmaya kararlı olan clemence, bunun üzerine gerçek duygularını anlar, asıl korkusunun kendi sevgisi olduğunun ayırdına varır. clemence'in kollarındadır jaufre. burada söylerler aşklarını. yaklaşmaktan korkmalarının anlamsız olduğunu da tam burada anlarlar:
"ama siz bin kez daha ışıl ışıl, bin kez daha tatlısınız düşlediğimden. sizi seyretme olanağı bulsaydım eğer, çok daha güzel sözler, yüreğe işleyen ezgiler bulurdum.
ve daha da çok severdim sizi."
"jaufre, sağlığına kavuşturursa seni tanrı iyiliğiyle, elinden tutup odama götürürüm seni."
ve yine burada, jaufre clemence'in ellerinden kayıp gider. clemence tanrı'ya isyan eder.
-özet-
korkularını kutsallıkla maskeleyen clemence ve jaufre'nin aşkıdır uzaktan aşk. clemence'in jaufre'yi elinden tutup odasına götürmek için aradığı yüceliğin onları sonsuza dek ayırmasıdır. geç kalmaktır, yakınlaşamamaktır, dokunamamaktır.
(bkz: uzaktan sevmek)
- (bkz: platonik aşk)
- kızılötesi duygu-durum.
- " beni tanımamış bir adamın duluyum ben
hiç bir zaman hiç bir erkek çukurlaştıramayacak artık yatağımı" cümlesiyle bir köşe yazısında tanıştığım , defalarca okuduğum ve yine okuyacağım amin maalouf eseri
- amin maalouf'un finlandiyalı müzisyen kaija saariaho'nun bestelediği opera için yazdığı ilk librettosur.
- ilk cümlesiyle bile beni kendine müptela eden, okunmaktan kenarları pamuklaşan, başucu kitabı..
"mutluluktan söz etmeyi öğrendim, nasıl mutlu olunur bilemedim."(grace, 10.12.2007 00:33 ~ 11.12.2007 02:52)
- uzaktan aşk olmaz, olursa uzun sürmez, sürerse hayır getirmez. bu bakımdan herkese yakından aşk tavsiye edilir.
|