underground 

adana çık aradan

1. emir kusturica'nın yönettiği, dusan kovaçeviç'in yazdığı, goran bregoviç'in müziklerini yaptığı bir zamanların yugoslavyasını anlatan film.

yazan müthiş, yöneten müthiş, müzikler müthiş, oynanyanlar müthiş olunca ortaya tapılası bir film çıkmıştır.

film insanların sürekli savaş yalanlarıyla uytulmalarını anlatır ve bu yutturmadan nasıl para kazanıldığını. yer altında itilen bu kesim, yugoslavya'da yer yüzüne çıktığında savaşı bulurlar ama hangisini? ne için, kim için savaştıklarını bilmeden debelenip dururlar. komiktir, hüzünlüdür insanı allak bullak eder.
    (theother, 22.04.2004 05:49 ~ 05:51)

2. lisede üç buçuk sene beraber oturduğum canım kardeşim,geleceğin endüstri mühendisi yazarımız...
    (where is my mind, 10.05.2004 16:35)
  3. ismini ingiltere'de yeraltındaki kulüplerde yapılan partilerden alan, dinleyicisini kendinden geçiren müzik türü.
    (pj7, 24.12.2004 03:49)
  4. (bkz: need for speed underground)
    (close2death, 22.02.2005 13:37)
  5. emir kustarica filmidir,filmde önemli olan insanların yeraltında küçük bir topluluk kurması ve burda kardeşçe yaşamasıdır...yazarın yugoslavya hayaline inceden inceden ışık tutar.yeraltındaki sığınaklarında şimdi ve yakın geçmişe kadar savaş içinde olan halklar barış içince yaşamaktadırlar.bosnalı müslümanı ve hristiyan sırpı hiç bir husumet yaşamadan yaşamlarını devam ettirirler yeraltında.hatta filmin sonlarına doğru herkesin kaynaştığı mesajını vermek için sırp çocukla hırvat bir kız evlenmiştir...yüzyıllar boyunca beraber barışçı bir şekilde yaşamış insanların nasıl yapay nedenlerle birbirleriyle savaştıklarını anlatır.
    (ikarus, 22.02.2005 14:49)
  6. londra'daki metro sisteminin adı. aynı zamanda tube da deniliyor
    (agust bocuu muittin, 16.08.2005 11:54)
  7. (bkz: underground cistern)
    (marla singer, 16.08.2005 11:58)
  8. (bkz: yeraltı)
    (lethromar, 22.01.2006 13:42)
  9. 1995 yılında cannes'da altın palmiye kazanmıştır bu film aynı zamanda.
    (fberks, 06.07.2006 21:19)
  10. (bkz: predrag manojlovic)
    (seth mescaline, 14.09.2006 00:24)
  11. yöneten insan üstü birisi/bişey olunca ortaya da ortalama üstü sonuçlar çıkıyor. bregoviç'in müziklerinin de ayrıca hastası bi insan olarak, izlemeye doyamadığım filmlerden. savaşın nasıl manasız, nasıl bir kurgu ve kandırmadan ibaret olduğunu hem eşekten düşmüş gibi sarsılarak izliyorsunuz, hem de kustarica'nın tarzı gereği olayların akışını gülerek, keyiflenerek izliyorsunuz takip ediyosunuz.
    kazlar, uçuşan duvaklar, gelinlikler, hayvanlar, müzisyenler yine kustarica'nın olmazsa olmazlarından.
    (emma, 08.12.2006 13:06 ~ 13:09)
  12. - aaa baba bir geyik
    (theother, 17.04.2007 11:17)
  13. bütün emir kusturica filmleri gibi bu film de şahanedir.

(bkz: çingeneler zamanı)
    (bkz: bir mucizedir yaşamak)
    (bkz: kara kedi ak kedi)
    (espejismo, 17.04.2007 23:53 ~ 05.07.2007 15:21)
  14. "kardeş kardeşi öldürmedikçe savaş, asla savaş olmuyor."
    (wondrous, 29.10.2007 20:41)
  15. bugüne kadar izlediğim filmler arasında kuşkusuz ki en iyi sona sahip film. emir custarica farkı, goran bregoviç farkı derken ortaya bol cümbüşlü bol zekalı bir başyapıt çıkmış. altın palmiye ise az gelmiş.
    (betty blue, 07.04.2008 20:46)
  16. bir duruş, tavır göstergesi olan kültürün adıdır. müzik, edebiyat gibi alanlarda kendini herkes gibi hissetmeyen insanların bir araya geldikleri ve aynı dili konuştukları gizli bir antlaşmadır.
    (erlinghaefs, 11.04.2008 04:05)
  17. filmin sonunda ana karakterlerin bir araya gelerek yarım kalan düğüne devam ettikleri sahnenin; sadece güzel, şenlikli ve eğlenceli bir bitiş sahnesi olması için koyulduğu kanısındayım. üzerinde bulundukları toprağın kopuşu da ‘bu sahneyi filmin akışından ayrı tutun’ demek gibi duruyorsa da, aynı zamanda kustirica’nın film hakkında konuşurken değindiği gibi bir yugoslav deyimini hatırlatıyor; “the land is broken”, “toprak bozuldu”. yine aynı kültürde toprağın bozulması insanın bozulması ve yozlaşmasıyla örtüşen anlamlar taşıyor.
    (yazıyorum fütursuzca, 27.04.2008 01:34)
  18. kelime anlamını gün geçtikçe hem edebiyatta hem de sinemada kaybeden daha dogrusu insanların pek te anlamadıgını düşündügüm ideoloji.
    underground nedir diye bişey olmaz ama underground kelimesinin kalıpları vardır yani bişeyler onun çevresinde gölgesinde döner fakat kapitalizm çarkı öyle bi hal almıştır ki beğeniler ve tüketim underground kültürünün popülerleşmesine yol açmıştır.requiem for a dream,trainspotting, edebi olarak fight club , survivor , crash, gibi yapıtlar ya da nirvana sex pistols clash ilk aklıma gelen şeyler şuanda bu tüketim çılgınlıgı içersinde .
    kime zararı var bunun? aslında kimseye bi zararı yok güzel bişey insanların underground kültürüne yakın olmaları ordan kendilerine bi paye çıkartmaları fakat olay oyle yerlere geldi ki çoğu zaman bazı oluşumları,düşünceleri görünce yok artık diyorum.
    anlam kaybetmiş bir kelime içersinde kendine anlam arayan insanlar oldukça underground kelimeside başka başka yerlere çekilecek bellidir.
    (joeninmemeucu, 01.05.2008 23:13)
  19. önce komedi, sonra trajedi, daha sonra dram. ve bu filmin sonu yok
    (muse, 19.05.2008 13:37)
  20. dün gecemin yepyeni uyanışı, şahane deneyim, şahane film. tarih dersi, hayat dersi, ahlâk dersi. tarih denen çöplüğe nasıl kemiklerimiz kırıla kırıla, nasıl ciğerlerimiz parçalana parçalana yığıldığımızın resmi. savaş gibi bir durumu neden genelliyorsun, diyenler çıkabilir; evet film savaş anlatıyor. bir ülkenin kayıp gidişini anlatıyor. ama bana öyle geliyor ki, "ülke" denen, "rejim" denen, "savaş" denen şeyler devasa "insan" kavramının birer ufacık görünümüdür. asla değişmeyecek, asla iyileşmeyecek o öz, sanırım bu kadar güzel ifade edilebilirdi. abartacağım: yugoslavya yok artık; peki dünkü "ben" nerde? içtiğim o kahveyle beraber gömüldüğüm yerden, ne verdim, ne aldım, ne kazıdım, ne çaktım dünyaya? bir iktidar mücadelesi, bir neyim ne olacağım telaşesi... mevzumuz ne olursa olsun, tıpkı underground'daki ürkütücü kocaman savaş ortamındaki gibi, dönüp dolaşıp gözaltlarında birikene geliyoruz. tüm o siyasal tartışmalara verilecek derslerinin yanında benim için underground bunlar oldu biraz.

(bkz: bir zamanlar bir ülke vardı)
    (şorşak kirpi, 30.05.2008 21:05)