belki ilginizi çeker
  1. · uluslararası türkçe olimpiyatları
  2. · cevab veremedi
  3. · dördüncü uluslarası türkçe olimpiyatı
  4. · pırlanta
  5. · uluslararası ingilizce olimpiyadı
gündem
  1. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  2. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  3. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  4. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  5. · mutluluk veren küçük şeyler
  6. · asla birlikte olunamayacak birine aşık olmak
  7. · yetenek sizsiniz türkiye
  8. · pizza hut
  9. · dungeon

uluslararası türkçe olimpiyadı  

1. bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen uluslararası organizasyon. her yıl katılımın logaritmik olarak arttığı yarışmada bu yıl 84 farklı ülkeden 355 öğrenci yarışacakmış. türkçe'nin dünyada tanınması açısından gayet önemli olan bu yarışma bu sene ödül töreninin gerçekleştirileceği myshowland'in sahibi mustafa özbey'in de etkilenerek gösteri merkezinin ismini türkçe'leştirmesine, istanbul kongre ve gösteri merkezi koymasına vesile olmuş.
    http://www.zaman.com.tr/...
    (bkz: türkiye nin gülen yüzü)
    (bkz: dünyaya açılan türk okulları)
    (bkz: barış köprüleri)
    (organometallic complex, 09.06.2006 10:13 ~ 18.06.2006 14:40)
  2. basından genel olarak, hem de belli sebeplerden dolayı, yeterli ilgi görmeyen organizasyon. bir siyaset sosyoloğu olarak söylüyorum, böylesi bir olay command and conquer serilerinde mission olarak size verilir oyunun sonuna doğru. yani türkçe şarkı söyleyen ukraynalı kız gayet seksi oluyor, orası öyle. ama harbiden baba bir iş.
    (gelirsemkal, 11.06.2006 03:15)
  3. resmi ismiyle* milyonları şaşırtmış, isimden kaybeden olimpiyat.

(bkz: http://www.hurriyet.com.tr/...)

(bkz: http://tdk.org.tr/...)
    (-dı eki ve örnek arasındaki farka bakın)
    (venom, 12.06.2006 22:39 ~ 22:45)
  4. bosna hersekli yarışmacıların 1-0 önde başladıkları olimpiyat.
    (julien, 12.06.2006 23:36)
  5. bugün finali düzenlenecek olan uluslararası organizasyon. trt int, trt türk, stv ve onlarca yerel televizyondan canlı olarak verilecek olan bu organizasyona medyamızın bazı kesimlerinin ilgisiz kalması da çok dikkatimi çekti. sen 84 ülkeden binlerce kişiye türkçe öğret, onları ülkene getir yarıştır, dev bir organizasyon yap, türkiye deyince mangalda kül bırakmayan medya bilerek ilgi göstermesin!bu olay (kartel medyanın ilgisizliği değil tabii) türkiye'nin yegane yüzakıdır. barış, insanlık diyen kimse bunu görmezden gelemez. türkiye'nin ismini bile işitmemiş birçok ülkede ülkemizi tanıtmış, üzerine bir de türkçe öğretmiş olanları tüm hassalarımızla selamlamak düşer bize de.
    (organometallic complex, 17.06.2006 18:32)
  6. yerimizde duramadık izlerken. böyle bir organizasyonu izlerken duygulanmak için milliyetçi olmak, türkçe'yi sevmek, türkiye'yi sevmek bile gerekmez, sadece insan olmak yeterli. o kadar çocuğun türkçe şarkı söylemesi, şiir okuması, kompozisyon, hikaye yazması da mühim değil aslında, mühim olan böyle bir tablonun gerçekleştirilebilmiş olması. belki çoklar farkında değildir ama dünyanın bir çok yerinde türkiye diye bir ülkenin varlığından bile habersizdir insanlar, türkiye nerede diye sorsanız afrika diyen sayısı hiç de az olmayacaktır. türkiye'yi üç milyon nüfuslu fesli, deveyle gezen bir ülke olarak bilir çoklar, ben bunu gördüm, bunu bildim. şimdi bu ülkeler türkiye adını duymuşsa, hele de birileri türkçe öğrenmişse içinde zerre kadar yurt sevgisi olan kayıtsız kalamaz bu tabloya.
    yok efendim olimpiyat niye d ile yazılmış gibi öküz altında buzağı arayan (tdk öyle dediği içindir cevabı) art niyetlilere de siz ne yaptınız türkçe için diye sormalıdır bu millet.
    ve tekrarlıyorum, hiç milli hamiyyet olmasa bile insan olan sırf insan olduğu için böyle bir tabloya kayıtsız kalamaz.
    (organometallic complex, 18.06.2006 14:50)
  7. ikbal gürpınar haricinde her şeyin mükemmel olduğu bu sene dördüncüsü yapılan organizasyon.
    (julien, 20.06.2006 07:56)
  8. hamza yerlikaya'nın 83 kiloda rakibini tuş etmek için kendini paraladığı ,etopya'lı maratoncuların son 100 metrede kıçını yırttığı olimpiyat görüntüleriyle karşılaştırdığımızda sevgi pıtırcıklarıyla süslenmiş olimpiyattır.

olması gereken uluslararası türkçe olimpiyatları kanımca rekabetin daha üst seviyede yaşandığı yarışmacıların kıran kırana mücadele verdiği bir yarışma olmalıdır.

şöyle ki;

-evet sayın seyirciler inanılmaz bir atmosfer var burada.taraftarlarımızında desteği ile ekipimiz isim tamlamasında çok zorlanmasına karşın kazanmayı bildi.şimdi yanımızda galibeyetin mimarlarından rıfat var.

-rıfat neler hissediyorsun
    -abi güzel yarışma oldu. iyi çalışmıştık.ekip olarak dil bilgisine hakimiz zaten başarı kaçınılmazdı
    -peki rıfat kırgız ekibi son cümleyi kurduğunda kaybedeceğinizi düşünmüş müydünüz.çok merak ediyorum
    -abi bir an bende aklımdan geçirdim ama haluk son belirtisiz isim tamlamasını kurunca kazanacaz dedim.
    -halukla beraber cümle kuramaz demişlerdi bunun için ne söyleyeceksin
    -abi bugun herkes gördü.tek söliyeceğim bizi yıpratmasınlar artık
    -son olarak edebiyat alanında şansımızı nasıl görüyosun rıfat
    -edebiyat alanında yılların ekolüyüz türkmenistan zorlarsa zorlar ama eminim arkadaşlar kazanmayı bileceklerdir.
    (vincent vega, 17.10.2006 19:39)
  9. dördüncü uluslarası türkçe olimpiyatı belirtisiz isim tamlamasının geçtiği bir cümledir ve tamlayan " türkçe" tamlanan da olimpiyattır. olimpiyat kelimesinin tamlanan eki alması halinde olimpiyadı şeklinde mi yoksa olimpiyatı şeklinde mi olacağı hususu açık değildir. ömer asım aksoy’un ana yazım kılavuzu’nda "olimpiyatı" diye belirtiliyor iken tdk imla kılavuzu da sözcüğü "olimpiyadı" şeklinde veriyor. arama motorlarına bakıldığında olimpiyatı şeklinde kullanımın çok daha yaygın olduğu görülüyor. sert ünsüzlerin yumuşaması kaidesi gereğince sondaki "t" harfinin "d" ye dönüşmesi gerekiyor gibi görünmektedir fakat gerek özel isimlerde bu kurala uyma zorunluluğunun olmayışı gerekese de böyle bir kullanımın kulak tırmalayıcı hususiyeti "olimpiyatı" şeklinde bir kullanıma da açık kapı bırakmaktadır. her ne kadar tdk 'da imla kaideleri gereği olimpiyadı şeklinde kullanımın esas olduğu ifade edilsede gâlât-i meshûrun lugât-i fâsihadan evlâ olduğu hakikatinin tercih ettiriciliğini de nazar-ı itibara alarak olimpiyatı şeklinde bir kullanımın da hatalı olmayacağı sonucuna rahatlıkla varılabilir. bununla birlikte meseleyi bir kısım cümleperestler gibi ele alıp kritiğe tabi tutmanın getirip götüreceği bir şey yoktur. bu mülazaha ile kelimeleri bir kenara koyup sadede geliyoruz:

yıllardır türlü türlü entrikalar kurarak, senoryalar üreterek bu kabil organizasyonları karalamaya çalışanlar, onları bir kısım gizli emellerin insanı olarak görmek ve göstermek isteyenler, akıl ve havsalamızın alamayacağı nice yakışıksız ve tutarsız ithamlarla itham edenler eğer bu organizasyondan ders almıyorlarsa, birileri hâlâ öküzün altında buzağı arama sevdasındaysa "allah basiret ihsan etsin" diyorum.

dünyanın dört bir yanından 84 ülkenin 355 evladı belki binlerce kilometre uzaklardan geliyor, hep bir ağızdan bizim dilimizi konuşuyor, bize ait değerlere sahip çıkıyor, fazilet ve insanlık adına en mühim meseleleri hemde en garazsız ve ivazsız bir şekilde dile getiriyorsa ve biz bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen insanları alkışlamak nezaketinde dahi bulunmuyorsak, öteden beri kurageldiğimiz senoryalara bir tardiye ve bize de bir kapak olmuyorsa şair talib'ın sözleri bize kapak olacaktır.

bîbaht olanın bağına bir katresi düşmez
    baran yerine dürr-u güher yağsa semadan
    (seledun, 02.03.2007 00:57 ~ 06.03.2007 17:30)
  10. (togisama, 03.06.2009 19:25)
  11. fettullahçıların 23 nisan'a alternatif olarak gerçekleştirmeye çalıştıkları saçma ve amaçsız organizasyon. zaten katılanlarda fetullahın okullarının öğrencileri falan işte. nasıl bir mantıktır hangi amaca hizmet eder onu da anlayan beri gelsin.
    (han solo, 03.06.2009 20:48)
  12. canımızın içi, güzel insan fethullah gülen'in güzel icraati. nasıl da güzel icraatler yapıyor dilimizi yaymak için öyle değil mi? çok iyi adam bu gülen vesselam.

şahsen ben türkçe konuşan nijeryalı/gürcü/x'li çocuğu görünce gururum okşanmıyor ve bunda hoşuma gitmesi gereken bir şey göremiyorum, göreni de anlamıyorum. fakat bazı bünyeler "abi nijeryalı çocuk türkçe konuşuyo ya off süper bişey" derken sarsıla sarsıla boşalıyorlar demek.

bu çocuklara empoze edilen kültür benim kültürüm dahi olsa hoşlanmıyorum bundan. aynı boku israil türk çocuklarla yise kıyameti koparırsınız.
    (yenisekme, 03.06.2009 23:16 ~ 04.06.2009 04:35)
  13. isim belleğime 'aymonçok cancigitkızı' gibi bir ismi katmıştır.
    (nihil, 03.06.2009 23:21)
  14. niye 10 gün sürdüğünü anlayamadığım olay. çağırırsın hepsini 1, bilemedin 2 günde halleder yollarsın. illa milletin gözünün içine sokmak için uzattıkça uzattılar. nerden çıkar bu kadar insanın kalma, yeme, içme parası, hayret.

edit: 15 gün sürüyormuş. yuh ne yaptınız abi siz? dünyanın en büyük organizasyonu olimpiyatlar 15 gün sürüyor.
    (maximus, 03.06.2009 23:24 ~ 04.06.2009 00:11)
  15. olmayan şey.

(bkz: uluslararası türkçe olimpiyatları)

edit: eskiden varmış ama galiba, yazık.
    (lockman, 03.06.2009 23:25 ~ 23:29)
  16. @3539647 numaralı yazıma bazı arkadaşlar alınmış. yerim onları ben. duyarlı çocuklar sizi.... şimdi dünyanın neresinde görülmüş bir dilin olimpiyatının yapıldığı. niye yapılsın ki zaten? olimpiyat felsefesinde dil, din, ırk, etnik köken v.s. ayrılıkların ortadan kalkması tüm dünyadan gelen insanların, ortak bir araçla; bedensel sportif faaliyetlerle kardeşçe rekabet etmesi durumu söz konusudur. sen dilini yayacaksan böyle bir amacın varsa o dilin edebiyatıyla veya o dille icra edilen müzikle veya benzeri yollarla yaparsın bunu. edebiyatta müzikte tüm dünyaya seslenebileceğin eserler verirsin. örovizyona ingilizce şarkı gönder, ülkemi tanıtıyorum ayağına ingilizce albüm yapıcam bilmem ne de... sonra güzel türkçemizi dünyaya duyuralım olimpiyat yapalım ne lan şimdi bu yedik mi yani?
    (han solo, 09.06.2009 20:54)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil