belki ilginizi çeker
  1. · bizonlardan hoşlandık
  2. · aruz vezni
  3. · ulema
  4. · n
  5. · istiklal marşı
  6. · absürt insan isimleri
  7. · zihaf
  8. · yara kabuğu
  9. · kaç taşşak aldın
  10. · senin ağzını yüzünü sikerim orospu çocuğu
gündem
  1. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  2. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  3. · izmirli altıncı nesiller buluşuyor sevişiyor
  4. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  5. · hz ayşe günümüzde yaşıyor olsaydı ugg giyerdi
  6. · 100 opera
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · itü sözlük ün yan etkileri
  9. · recep ivedik

ulama  

1. türkçede sessiz harfle biten bir sözcükten sonra sesli harfle başlayan bir sözcük geldiği zaman görülen hadise.
    (lethe, 19.08.2004 16:23)
  2. sonunda sessiz harf olan bir sözcükten sonra sesli harf ile başlayan bir sözcük geliyorsa, ilk sözcüğün sonundaki sessiz harf kendisinden sonra gelen sözcüğün ilk hecesine eklenerek okunur, bu duruma ulama denir. ancak iki sözcüğün arasına herhangi bir noktalama işareti girerse ulama yapılmaz. yapılması gereken yerde yapılmadığında metnin akıcılığı bozulacaktır, örneğin "el öpenler" sözcüğünün okunuşunun "e-lö-pen-ler" şeklinde olması gerekir. ayrıca aruz vezniyle yazılan şiirlerde de bazen ölçüyü tutturabilmek amacıyla kullanılmıştır.
    (selenge, 07.10.2005 18:35 ~ 21:55)
  3. misal : bir_ekmek_almak_istiyorum
    (ben de öyle biliyordum, 07.10.2005 18:37)
  4. ulama, dilbilgisine dahil bir terimdir. bir kelimenin ünsüzle bitip ondan sondaki kelimenin ünlüyle başlaması durumunda ulama yapılır.
    bunun bir de gösterilme şekli vardır ki, aynen şöyledir: ulamanın olduğu iki kelimenin arasına alttan yarım daire misali, kavisli bir çizgi çizilir.
    bir de öss'de çıkar bu terim.gereksizdir aslında.
    (somnambule, 07.10.2005 22:58 ~ 08.10.2005 00:18)
  5. bağımlılık yaratan türkçe kuralı. insan kendini kaptırınca yaptıkça yapası geliyor, çok fena.

üstteki cümlenin şahsım tarafından ulanmış hali: bağımlılı kıyaratant ürkçek uralı. ins ankendinik aptırıncay aptıkçay apasıg eliyorç okf ena.

üstteki durumda gördüğünüz gibi bir kaç içerisinde kendinizi kaptırıyor ve kural dışı ulamalar seviyesine geçiyorsunuz.
    (lord andurien, 15.02.2006 19:16)
  6. (bkz: ulema)
    (azwepsa, 16.02.2006 11:18)
  7. yanlış anlaşılmalara sebebiyet veren dil bilgisi kuralı...

şöyle ki...bir sözlü sınavında hocanın odasına girilir.hoca öğrenciyi rahatlatmak için "kaç kardeşsin?", "nerelisin?" , "hangi okuldan mezunsun?" tarzında sorular sorar.ardından şöyle bir soru gelir:
    - burcun ne?
    bi duraksama, bir sessizlik...mırıldanarak "terazi" desem mi acaba diye düşünürken ağızdan çıkıverir bir kere.
    hoca soruyu yineler...
    - burcu ne? (soyadın ne)

işte bu da böyle bir anımdı.*
    (sandra dee, 17.04.2006 23:39)
  8. ulamaktan olumsuz emir.
    (budur, 10.09.2007 13:54)
  9. aruzun olmazsa olmazı olan ses olayı. aruzda, hecelerin açık ve kapalılığı çok önemli olduğundan, şairler sık sık kapalı heceleri açmak için bu manevraya başvururlar. mesela, -tamamen sallıyorum-

"sen uyursun ben ölürken, kaç ölüm gördüm evet" diyen bir şair, eğer mısrada geçen ulamaları yaparsa, vezin "feilâtün feilâtün feilâtün feilün"; eğer bu ulamaları yapmazsa, vezin "fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün" olur. ulama olayını bilmek ve vezin ne ise ona göre bu ulamayı yapmak veya yapmamak, aruzla yazılmış bir şiiri doğru okumak için çok çok önemli bir ayrıntıdır.

daha geniş bilgi için;
    (bkz: aruz vezni)
    (marius, 09.10.2007 13:50)
  10. "istiklal marşı'nın ilk 2 kıtasında kaç adet ulama vardır?" sorusu, bir zamanlar türkçe öğretmenlerinin en favori cümlesiydi. oturur, okuyup baştan sayardık. şöyle ki:

korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen (1) al sancak;
    sönmeden yurdumun (2) üstünde tüten (3) en son (4) ocak.
    o benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
    o benimdir (5), o benim milletimindir (6) ancak.

çatma, kurban (7) olayım çehreni ey nazlı hilâl!
    kahraman (8) ırkıma bir gül! ne bu şiddet bu celâl?
    sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,
    hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin (9) istiklâl!
    (electro, 28.07.2008 21:32 ~ 21:33)
  11. öss sorularında ilk elenen şıktır.

ulama olması için ilk kelimenin sessizle ardından gelen kelimenin sesliyle başlaması gerekir.

örneklersek;

**ben aslında yalnızım. ben ve aslında arasında ulama var.

**ben, aslında yalnızım. ben ve aslında arasında ulama yok. çünkü arada noktalama işareti var.

**aslında ben yalnızım. aslında ve ben arasında ulama yok. çünkü ilk kelime sesli ikinci kelime sessizle başlamış. kurala göre tam tersi olması gerekir.
    (anime, 17.07.2009 16:53)
  12. ortaokul ve lise döneminde affınıza sığınarak söylüyorum ; " ananın amı " diyerek örnek vermek istediğim hadise.
    (stains, 13.08.2009 17:57)
  13. artık bez parçalarının birleştirilmesi ile oluşturulan kalın çarşaf.
    (camel, 15.08.2009 12:31)
  14. (bkz: bizonlardan hoşlandık)
    (anathema se, 16.09.2009 22:50)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil