uktecinin notu 

adana çık aradan

1. ukte verdirgeci aracılığı ile ortama salınan, doldurulması istenen potansiyel başlığa açıklık getiren birkaç kelam sözdür. bazen uktecinin özel isteği yer alır hangi spesifik konuda aydınlanmak istediğine dair, bazen de saçmalama isteği ile yanıp tutuşan bir yazarın anlamsız lafları.

bu notun sonuna nick eklenmesi, "ukteyi ben verdim kardeş" diyerek medeni cesaret gösterilmesi tercih edilir. ukteyi dolduran yazarın da bunu kötüye kullanmaması, giride ukteciye nickini kullanarak atıfta bulunmaması beklenir. ben böyle olmasını isterim en azından.

- şekil 1-a -

başlık: 31 şubat 2004 mat 201 vizesi

uktecinin notu: abilerim, ablalarım, çok müşkül durumdayım. vize yaklaştı konuları bile bilmiyorum. ödev falan var mıydı acaba?
    imza: oturan boğa

- - - -
    giri: x,y,z konularını içeren, ödevden en az bir soru beklenen, oturan boğanın midesine oturacak makatından çıkacak sınav.**
    -------------

görüldüğü gibi hoş değil gerçekten. kınıyoruz arkadaşı.

bir diğer örnekle konumuza devam edelim. moderatörler dışında kimse uktecinin kim olduğunu bilemeyeceğinden sahtecilik yapılabilir, başkasına çamur atılabilir bu notlarda. iş bankası itü sözlük hesabına yatırılan 5 ytl'nin dekontu ile en yakın moderatöre başvurulduğunda bu sahtekâr tespit edilip, zindanlarda çürümeye bırakılabilir. inceleyelim.

- şekil 1-b -

başlık: aşkböceğinin gay olması (yanlış ahmet)

uktecinin notu: dopmuş olm bu ahaha bastık biz bunu geçen gün :p
    imza: bir dost. doğru ahmet ben ekieki

- - - -
    giri: doğru ahmet'in ortaya attığı iddia. ben bilmem valla ukte notunda öyle yazmış.
    --------------

hemen hocamıza dönüyoruz pozisyonu yorumlaması için.

evet parantez içinde görüldüğü üzere yanlış ahmet vermiş ukteyi. ama evrakta sahtecilik yaparak doğru ahmet adına imza atmış. masum bir genç zan altında bırakılmış, aşkböceğinden temiz bir dayak yemesi işten bile değil. yanlış ahmet ise kikir kikir gülüyor gelişmeleri izleyerek. oysa haberi yok başına geleceklerden.

bir sonraki sözlüğümü öğreniyorum programında buluşmak üzere esen kalın.

işbu giride geçen tüm nickler ve başlıklar hayâl ürünüdür. tüm benzerlikler tesadüften ibarettir, aşkböceği hariç.
    (spyder, 03.12.2004 21:39)

2. doldurulmayı bekleyen uktelerde ukteyi veren kişi tarafından yazılan nottur. ukteciler bu kısmı çeşitli şekillerde doldurmaktadırlar. ortaya çıkmasındaki temel amaç uktecinin merakının aydınlanması yönünde vereceği bir iki ipucunu barındırmak olmakla birlikte günümüzde sözlük aleminde çeşitli vazifeleri vardır. misal ukteci not olarak "x sen doldur" der ki bu bir nevi sözlükte yakar top oynama eylemdir. bunun dışında ukteyi dolduranla geyik temelleri atma amaçlı notlara ya da gördüğü her ukteye bilip bilmeden atlayıp uktelerin içine edenlere yönelik uyarılara rastlanabilmektedir. sözlüğün ilginç bir özelliğidir,ailecek severek takip etmekteyiz,ricam şudur ki siz de ediniz.
    (battal boy cekirge, 09.06.2005 00:50)
  3. ukte kavramını sözlüğün konu zenginliğini arttıran bir unsur olarak gören, bundan ötürü gerek bilmediğim gerekse sözlükte hakkında yazabileceğim bilgi beni rezil edebilecek kadar az olan konuları ukte veren biri olarak faydasına inandığım bir özelliktir.

ukte verme alışkanlığımın yeni başladığı zamanlarda maalesef şevkimi ukteleri içine sıçıp dolduran bir kısım yazar kırmaya başladı. adam gibi doldurun şeklinde notlar bırakmaya başlamamın bu olayla aynı zaman dilimine denk geldiği söylenebilir.

"adam gibi doldurun" ifadesinin sözlük mantığıyla tamamen çelişmesi ancak "garip şey" lafını legal olarak görüp 25 ayrı başlığa ard arda bu ifadeyi yapıştırmaktan gocunmayan bir insanın aklına gelebilecek bir olgudur şüphesiz. zira uktenin adam gibi doldurulmaması veya aynı template cümleyi birden çok başlığa ard arda yazmak formal olarak bakıldığında oldukça kurallara uygun bir eylem fakat informal yönden bakıldığında denyoluk, komikçilik, en ağır tabiriyle pespayeliktir.

bu şekilde bir not, ukte doldu mesajını aldıktan sonra ilgili başlığa bakıp

birim analizi

1. güzel bir analiz. şöyle yapılır:

- bir misin?
    + birim*

tipinde bir giriyle karşılaşma olasılığını azaltmak için konmuş olabilir. birim analizi hakkında o anda yazabilecek kadar bilgi sahibi değilmişim, bunun yanında birim analizinin yukarıda örneğini verdiğim sıçış işlemiyle yakından-uzaktan ilgisi olmadığını idrak edebilecek kapasitede olduğumu düşünüyorum.

bir de sözlük konseptini tam olarak idrak ettiğimi, özümsediğimi düşünüyor, bu tür notlar bırakmaktan sadistçe bir zevk alıyorum.
    (wondrous, 16.09.2005 22:06)
  4. cumaya gittim dönücem
    (geçiyordumugrad1m, 16.09.2005 22:58)
  5. (bkz: yaran ukte notları)
    (mavio, 17.09.2005 11:54)
  6. artıkın yanındaki "(msj)" şeklindeki butonsuz buton ile dakkasında yazara "pardon bilader, bu notla de ne demek istemişin?" diye sorabilmek mümkündür. çok sevinçliyim. mutluyum, neşeliyim. duygulandım da anasını satayım. wondrous, finalin yok mu be kardeşim? eline sağlık.
    (azwepsa, 29.05.2006 16:06)
  7. (bkz: ukte notuna dolsun yazmak)
    (noscho, 05.04.2008 19:35)