|
|
- sözlüğün büyüyüp gelişmesi için yapılması gereken işlem
- verilen ukteleri doldurma sonucu eğer ukteyi veren ekşiden esinlendiyse ekşiden başlık çalmak olarak nitelendirilen eylem
- sözlükte sol sütun başlıklarından sıkılan yazarların yapabileceği hoş,eğlenceli aktivite.
- (bkz: ufacık tefecik içi dolu uktecik)
(viola, 20.01.2005 03:58)
- ilk başlarda pek de keyifli bir faaliyetken bazı nedenlerle yavaş yavaş sempatikliğini kaybeden hadise. şudur :
bir. ukte doldurup da bir süre sonra en başarılı ukte dolduranlar sıralamasında dereceye girmişseniz artık toplumun gözünde adınız uktecidir. şabanoğlu şabandaki hülleciden farkınız kalmaz. hani abartmayayım ama radyoaktiviteye maruz kalmış bi örümcek sizi ısırsa bie adınız örümcek adam olmaz. ukteci örümcek olur. evet.
iki. ukte doldurma gayretiniz, bir süre sonra toplumda bir yarış gibi algılanmaya başlar. sizi ve diğer ukte dolduran kişileri heyecanla seyretmeye başlar toplum. taraftarlar filan olur. kimi "kop da gel lan maloğlan" derken bir diğeri "giren çıkan maloğlana" diye tempo tutar. tutmaz demeyin, tutar.
üç. sözlük erbabları sıkılınca, tantrasal mastürbasyon, sıçarken sakso çektirmek ve bilimum acayiplikte ukteler vermeye başlar. yarış var ya ortada, dolduracak nasıl olsa ukteciler. bu başlıktan iyi geyik çıkar diye düşündükleri bütün başlıkları açarlar. halbuki, bu güzide geyikleri kendileri yazsalar, biz de katılsak, kah gülsek, kah kızsak ne güzel olur. evet süper olur hatta.
dört. uktecinin notu imkanını uktecilere giydirmek için kullanırlar. ben aşağıdakileri gördüm mesela ukte notu olarak :
"öehe seni seçtim hans vonalberg"
"x doldursun, y doldurmasın"
"x ortalasın, y göğsünde yumuşatsın, z kaleye vursun ama skor q ya yazılsın"
bu notlara kızdığım falan yok hele sonuncusu pek sevimli. ama işte yarış var ortada ve ben bu konuyu merak ettiğimden değil yarışa heyecan katmak için ukte verdim gibi oluyor bu notların anlamı.
beş. siz bir uktenin ne olduğunu araştırıp doğru düzgün bişey yazayım derken bir bakarsınız ki ukte dolmuş. hem de hiç araştırılmadan. yaa işte, yarış meselesi gene.
altı. bir de son olarak itülü öğrenciler ve öğretim üyeleri meselesi var. sanırım tüm itü öğrencileri ve öğretim üyeleri tek tek ukte verilecek. ben bu tip ukteleri, haftalarca kimse doldurmayınca itükampüs sitesinden bulup doldurdum hep. bundan gayri de itü kampüse bkz vermektir niyetim. ama bir hocasını ukte vermek yerine doğrudan başlık açıp sevgisini nefretini yazsa arkadaşlar daha mantıklı değil mi?
son. demin son demiştim ama, cantuk ve hiporamath zimhur uktesini verenlere bir şey söylemek istiyorum. haftalardır uğraşıyorum, hatta bir iki yazar daha araştırıyormuş ama yok böyle şeyler. cantuk, amerikalı bir doktorun soyadı ama herhalde uktecinin kastı o değil. o mu lan yoksa??
(bkz: bana bunlarla gelmeyin)
- yazarların çoğunun farketmediği kadar zahmetli bir çalışmadır. tabi sözüm bulduğu ilk ukteye aklına gelen ilk şeyi yazanlar için geçerli değil, onlar "ukte nasıl doldurulmaz"'ın konusu. örnek:
ukte: kampana
giri: afrikada bir şehir ismi gibi*
evet, "oha!" dediğinizi duyar gibiyim ama görülmüştür, silinmiştir.
sırf ukte doldurmuş olmak için cümle girilen nice başlığın harcanışını, buz dağlarına çarpıp batışını görmekteyiz.
neyse ki bu ara tematik kasan arkadaşlar, ukte namına verilecek bişey bırakmayacaklar da sorunlarımız biraz azalacak.(atropos, 16.01.2006 00:17 ~ 00:27)
- (bkz: konuyla ilgili bilgisi olmadan ukte dolduranlar)
(coban, 16.01.2006 00:26)
- yazının başına ya da sonuna mutlaka "bkz: ukte" gibi bir uyarı notu yazılmalıdır.daha sonradan ukte olduğunu bilmeden diğer yazarlar size yüklenebilir:
- anket lan bu.
- koş hanım anket var.
gibi yazılar yazabilirler."madem öyle ne diye dolduruyorsun?" diyenlerde haklı.o zaman siz de dolduruşa gelmeyin.
- süper şahane bir eylem, hakkı vererek yapıldığında.
yalnız birkaç gündür denk geldiğim ve beni epey güldüren bir hadise var bu işle ilgili.
şimdi neredeyse yazarlarımızın tümü leş, komik olmayan ya da başlık olarak göze çarpmayacak bir ukte verildiğinde allah var es geçmiyorlar. öyle ya da böyle dolduruyorlar. lakin bu tip ukteleri doldurduktan sonra zaman zaman ukte, ukte dolması b.k püsür notlarını ya da direk uktecinin verdiği notu dibe düşmeyi ihmal etmiyorlar.
ama bazen de akıllı mı diyeyim ne diyeyim bilemediklerim çıkıyor, ukde güzelse, yaran başlık kategorisindeyse ya da gerçekten bilgiyle donatabildiği gibiyse ukdeci falan yokmuş, başlık kendisininmiş gibi ne iki giri evvel andığı ukdeciyi hatırlıyor ne de o meraklısı olup her ukde sonunda verdiği bakınızları.
ukdenin amacı zaten başkasının doldurması, "ukde başlık, verenin mi dolduranın mı olur?" diye tartışmayı gereksiz görüyorum; aynı şekilde ukde dolduran kişinin alta ukde diye not düşmesini de.
işte bu iki durum yüzünden ya "ukte", "ukte dolması" bakınızlarını sallayalım ve byte israfından kaçalım ya da sahiplenmek istediğimiz başlıklarda da ukteciyi hatırlayalım, samimi olalım, adam olalım diyorum.
- okurların ukte verebilmeye başlamasından itibaren kanımca her yazarın üzerine vazife olan sözlük aktivitesi...
- çaylakken yapılamayan şey.
- (bkz: ukteydim doldum)
- (bkz: ukte dolması)
- allah rızası için yapılırsa sevaptır. ukte dolduran yazardan dualarımızı eksik etmemek uygun olur.
(bkz: ukte vermek)
- yapmaktan korktuğum bir eylem, özellikle güzel dolsun diye not koyulduysa. ya yeterince güzel yazamazsam, ya ukteci beğenmezse yazdığımı diye düşünüyorum uktelere bakarken.
- gerçekten yetenek isteyen bir iş. arkadaşım 2 satır yazılacak olsa ben yazardım oraya, ukte de vermezdim. niye heba ediyosun gül gibi ukteyi yani.*
(ximxili, 22.07.2008 00:27 ~ 00:34)
- sözlüğün bilgi kaynağı olduğu düşünüldüğünde, birazcık da mecazla; uktesi verilen kavramın bir kaynaktan gelmesi ve dolu dolu olması ile alelade ve doyurmayan, sadece görüntü oluşturacak bir yazıdan ibaret sığ bilgi arasındaki nitelik farkına işaret edilen zor bir görevdir.
nasıl ki, çok makara bir başlık açıp geyiğin götüne girerken zevkle okunması ve ilgi çekmesi hasebiyle yazıya atraksiyonla, güzel bir girizgah yapılıyorsa, bu fikir, her başlığın hakettiği bir derinliktir. bu nitelik değeri ile isim yapar, beğenilir sözlükler. güzel ve en doğru olan budur çünkü. forum havasından da kurtarır burayı.
mesela:
[atıyorum] kupanın kenarını ısırmak
1. böyle bir şey var. kim yapmıştı ? biri yapmıştı...
gibi kabız bir tanım yerine;
1. 6 temmuz 2008 roger federer rafael nadal maçı'nda nihayet federer'e karşı wimbeldon'da galip gelen nadal'ın kupayı kazanınca yaptığı garip hareket.
gibi bir tanım, çok daha doyurucu ve bilgilendiricidir. yazar olmak, yazabilmeyi gerektirir zira. yazılamayacak bir şeyi sıçmak da, hem bu tip görevleri önemseyen sözlük yazarlarının, hem de buranın felahı için uğraşan moderasyonun canını sıkar. moderasyonun canının sıkılması isteniyorsa, bir şey diyemem; ancak, sözlükte hep abazan muhabbeti var ıyk türü veryansınlar, bu tür zevksizliklerle ortaya çıkıyor. [bu saçma örneğin yanında, daha ciddi rahatsızlıklar da çekiyor yazarlar.] bunları ortadan kaldırmanın yolu, yapılan işe gösterilen özenle olur. ukte doldurmak da, bu alanda önemli bir patikadır. çok kayan oldu zamanında.
ayrıca (bkz: ukte etiği)(alik, 22.07.2008 00:40 ~ 00:47)
- (bkz: o değil de)
bir de bilgisi(!) olan doldursun, google(!)cılar uzak dursun tarzı bir yaklaşım sezdim. google bilgiye ulaşmanın bir yolu değilmi arkadaşım, ne yapayım şimdi illa verilen ukte üzerine yazılmış cilt cilt kitapları okumuş olmam mı gerekiyor ? nedir ?
rus bir cerrahın uktesi verilmiş, abimiz taaa 50 yıl önce bir takım deneylerle hayvanları birleştirme çabasına girmiş, hatta bir dergide'de en gereksiz deneyler listesinde yer almış. şimdi benim bu cerrah büyüğüm hakkında yazılmış makale ve derlemelere ulaşıp hepsini okuyup yutmam, üstüne 20 yıl boyunca hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerin ayrıntılı dökümanlarını bulup incelemem, şahsın biyografisine ulaşıp bir de yazdığı kitaplardan oluşan bir indeks çıkarmam sonrada özetini çıkarıp senin yüce uktenin altına sunmam mı gerekmekte ?
tanım uktesi vermeyeceksin o zaman sen de. yoruma ihtiyacı olmayan belirli bir tanımla açıklanabilecek kavramları uktelersen bunun çözümü(eğer ezberde yoksa) farklı bilgi kaynaklarına başvurarak o tanımı oraya iliştirmek olur. internette haber sitelerinden forumlara yapılan budur zaten. bilgi kaynaklarına ihtiyaç duymadan tecrübelerin paylaşıldığı atışlara, efsanelere, yorumlara açık anektodal ukteler(?) ver sayfa sayfa doldurayım sana madem?
bir başka güruhta ukteci notu kısmına yazılabilecek en güzel şekilde tanımı yapıp ukte olarak bırakan arı kardeşler. bir sayfa dolusu çok güzel yazılmış bir not. "e iyi güzel eksik olan ne bu tanımda acaba" diyerek doldurmaya çekinen arılar.
iç dünyanın karanlık dehlizlerinden çıkarak cümlelere dökülmüş büyük ihtimal kişiye özel hissiyat barından kelimeler, tekili mevcutken çoğul eki konarak uktesi verilmiş tanım ukteleri ve aramaya inanmıyorum ama bir güç var düsturunu benimsemiş arı kolonileri mevcut.
tüm bunların sonucu da 90 sayfa ukte birikmiş son tahlilde.
haydi ukte doldurmaya!
ama yok durun. belki uktesi verilen kişiyle tanışmışlığı olan, oturup bir kahve içmişliği olan arılar vardır, veya doktora tezini belirtilen ukteyle ilgili vermiştir. o doldursun, sen copy pastecisin eşşeksin*. cahil arı seni.(rene, 22.07.2008 03:11 ~ 03:19)
|