|
|
- klasik türk müziğinde bir makamdır.
- aşıklar anlamına gelir. aklıma hüzünlü ve duygusal parçaların makamı olarak girmiş ama kendimi çürütmek adına yangın olur biz yangına gideriz ve pınar başı burma burma adlı eserlerin de bu makamdan olduğunu belirtmem gerek.
unutamam seni, akşam oldu ben hüzünlendim gene, her günüm mazide kalan günlerimden gün arar ve bıkmış gibi gönlüm itiyor aşkı içinden aklıma gelen ve kafamdaki tanıma uyan uşşak makamında eserlerden.
- dinledikçe insana huzur veren, çoğu kez de neşelendiren türk sanat müziği makamı.
(bkz: gamzedeyim deva bulmam)
- iyidir hoştur da fonetik olarak insanın içini gıcıklar ismi her duyulduğunda.
- balık burcu insanlarına tavsiye edilen makamdır.makama örnek olarak http://www.tumata.com/...
- ayak ağrılarına iyi geldiği söylenir.
- (bkz: mehtaplı gecelerde hep seni andım)
- bu makama eşlik çalarken dikkat edilmesi gereken nokta ikinci derece koma aldığı için genellikle çözülmeden önce kullanılan 7. dereceye denk gelen akor karaktersiz olmalıdır. yani ne majör ne de minör olmalı suspended akorlar (genellikle sus2) kullanılmalıdır.
örnekle açıklamak gerekirse :
mesela elimizde la karar uşşak makamlı bir parça olsun. bu parçada sol minör basılamaz. sol majörde basılamaz. ama parça bir yerinde solden kurulu bir akor ister. işte burada sol sus2 basmalıyız.
peki neden?
yine la dan devam ederek yazarsak bu gamda sibemol koma alır. komasız olsaydı o zaman zaten makam kürdi olurdu ve sol yerine sibemol majör basılabilirdi. tekrar bizim makama dönersek sol minör bastığımızda karakteri veren ses si bemoldür. majör olduğunda ise si dir. ama buradaki komalı olan si sesi si ile si bemol arasında bir sestir ve bu yüzden üçüncü ses kullanılmaz. sus akorların da genel özelliği karakteri olmaması olduğu için burada kullanılırlar.(jellyjam, 25.03.2008 19:39 ~ 02.04.2008 00:14)
- (bkz: bu akşam gün batarken gel)
(bkz: söyle sevgili)
- orhan gencebay ın vazgeç gönlüm isimli şarkısı buna güzel bir örnektir. evlerinin önü boyalı direk de ara nağmesinde hicaza döner ama uşşaktır.
neşeli bir makam olarak bilinir ve genellikle oynak şarkılara çatı oluşturur lakin çok fena damardan parçalar da yapılabilir. sonuçta kürdiyle yakınlığı da mevcuttur.(jellyjam, 25.03.2008 19:58 ~ 02.04.2008 00:15)
|