eskişehir'de 5 yıldır bulunmama rağmen hala yaptığım hadisedir, tabi nedeni farklı.
abicim ben anlamıyorum bu pilotları. karayoluyla saatler süren mesafeleri dakikalar içinde alabilme yeteneğine sahip uçaklar kullanıyorlar; fakat uçuş sahaları hep eskişehir merkezinin semaları. özellikle bağlar taraflarında oturanlar bilir; adamlar sürekli tepemizde ve öyle efendi bir şekilde de geçip gitmiyorlar; aynı anda 2-3 tane uçak
full throttle yardırıp hayvani bir gürültü çıkartarak tepemizden geçerken insan resmen yerinden sıçrıyor. bazen özellikle şehir içinde işlek caddelerin üzerinden uçtukları da oluyor. mesela bir keresinde
atatürk bulvarını baştan sonra 2 dakika içinde kat eden bir uçağı oturup izlemiştim. bildiğin bulvarın üzerinden, taş çatlasın 50 metre yüksekten uçtu ve bulvarın virajlarını, kavşaklarını birebir takip etti. manyak lan bunlar. madem öyle akrobasi falan yapacaksın, siktirgit şehir dışında bir yerde yap. eskişehir dediğin toplasan kaç kilometrekarelik yer zaten; azıcık dışına çıksan yakıtın biter sanki. bir de neymiş, bu uçaklar mesela izmir'de bir olay olsa dakikalar içinde oraya intikal edip ortalığın amına koyabilirmiş. madem o kadar menzili ve hızı olan bir alet kullanıyorsun, bari biraz hakkını ver de uzaklaş şu şehir merkezinden. ama yok, illa kulak zarımızı sikecekler. oturmuş arkadaşınla muhabbet ediyorsun, zırt pırt tependen uçak geçiyor. ilk uçağı duydun mu artık bil ki o muhabbetten bir bok anlamayacaksın, çünkü onun arkasından 5 tane daha gelecek ve tam birinin gürültüsü bitmişken diğeri başlayacak. en güzeli arada sessizlik yakaladığın bir an arkadaşınla vedalaş ve yoluna devam et.
ha bir de; bu uçakların (f4 phantom) en büyük özelliklerinden biri de çıkardıkları sesmiş zaten. savaş esnasında düşman birliklerine korku salarmış, düzgün düşünme yeteneklerine hasar verirmiş. öyle de psikoloji bozucu bir etkisi varmış. tamam da eskişehir halkı ne yaptı aynı muameleye maruz kalmak için; gerçekten çok merak ediyorum... bir keresinde tepemden uçak geçerken bir anda kendimi boşlukta bulup elimdeki çatalı yere düşürmüştüm; düşünün bir de o an yoğun konsantrasyon isteyen bir iş yapsam halim nasıl olurdu. benden ne istiyorlar, orasını hiç anlayamıyorum.
bir zamanlar hayranlık içinde izlerdim bu uçakları; ama artık öyle bir hal aldı ki kafamı kaldırıp direkt olarak küfür ediyorum. o arada yanımda olan kişilere de eğlence çıkıyor tabi, o sinirli halime bakıp bakıp gülüyorlar. bir de el aleme madara oluyoruz sayelerinde. iyi valla.