fikirleriyle ve gözlemleriyle yeni yüzyıla ışık tutan hayali bir kahraman.. fight club filminin ve kitabının baş karakteri.. pek çok insanın idolü..
(bkz: in tyler we trust)
kötü şeyler yaparak tanrı'nın dikkatini çekmenin, hiç ilgi görmemekten daha iyi olduğunu savunan, dövüş kulübü ve bilumum komitelerin yaratıcısı,(saldırı, kargaşa, tahribat, yanlış bilgilendirme, örgütlü kaos, kundaklama komiteleri), tüketim kültürü karşıtı.
- ne kadar derine yuvarlanırsan, o kadar yükseğe uçarsın. ne kadar uzağa kaçarsan, tanrı seni o kadar yanında ister.
- sahip olduklarımı yok eden kurtarıcı, benim ruhumun kurtarma savaşındadır. bütün aidiyetleri yolumdan kaldıran öğretmen beni özgür kılacaktır.
kayıp, vahşi, yalnoz bir çocuğun,güçlü olma çabası sonucu ortaya çıkmış ve bu özelliği nedeniyle de birçok insanın sempatisini kazanmış karakter.
verdiği ödevlerle şehirde kaos yaratmayı başarmış bir öğretmendir de aynı zamanda. ödevlerinden en çok hoşuma gidenler araba galerisine yaptıklarıyla dayak yemek zorunda olmaktı.
"benim dünya görüşümde, sen, rockafeller merkezi harabelerinin etrafındaki ormanda av peşindesin. hayatın boyunca üzerinde olacak bir giysin var. sears kulesini saran sarmaşıkları tırmanacaksın. tepeden aşağı baktığında; sadece un yapan ya da asfalt yolda et kurutan minik insanlar göreceksin."
depolitize edilmiş gençliğin neo-anarşist bir kahramana ihtiyacı olduğunu gören kapitalizmin, kitlesini en fazla topluca lunaparka götürebilecek kadar birleştirici ve başkaldırıcı olan ürünü.
- "dibe vurmak bir hafta sonu inzivası değildir. lanet olası bir seminer değildir." ve
- "kıçına tüy yapıştırmak seni bir tavuk yapmaz..." diyerek beni benden almıştır. film öncesi bakuni'nin ruhunun çağrıldığı rivayetler arasındadır... iştirak ettiği de ortadadır..
fight club filminde edward nortonun diğer kişiliğidir.sıkıcı,yalnız,sadece parası sayesinde sahip olduklarıyla mutlu olabilen norton bu ikinci kişiliğinde başka bir kimliğe bürünür yakışıklı,karizmatik,kendine güvenen,iyi kavga eden,iyi sevişen,lider özellikli.norton kapitalist sistemin insanıyken tyler sistemin düşmanıdır sahip olduklarımız zamanla bize sahip olurlar diyecek kadar.herkezin içinde bulunan düşlenen bir kahramandır,brad pitt tarafından vucut bulan bu karakter anca brad e yakışırdı zaten bu rol denicek kadar vardır.
kapitalizm dişlilerine çomak sokmak fikrini iyi savunan karakter.ayrıca kadınları et parçası olarak nitelendirmesi nedense pek bir hoş karşılanmış olmalı ki hayran kitlesi edinmiş.akıl hastanesinde doğmuş bu arada.deli de denebilir.