oğuz atay'ın her yerde sözü geçen kitabı tutunamayanları bitirmeye defalarca heves edip de bir türlü bitiremeyenlerdir. kendimden devam edersem; psikolojisi, hayatının çoğunluğunda eşikte devam edegelmiş insanın kitabın gücü karşısında korkup bildikleriyle yaşamayı seçmesidir.
başlamaya cesaret edemedikleri için canım kitabı rafta bekletenlerdir. misal ben cesaret edemiyorum arkadaş. bir de yorumlar etkiliyor insanı, yok çok sıkıcı bilmem ne!
zevk meselesi falan ama etkileniyor insan. halbuki ne için yazıldığını, neyin ne anlama geldiği de bilinmekte ama bir bismillah diyemedik. hayırlısı...
c- kitabı bitirmeye ecelleri müsade etmemiş, ömürleri kitabın belli bir kısmında sona ermiştir
d- orta öğrenimleri boyunca türkçe ders kitaplarındaki 'okuduğunu anlama' kısımları, hocaları tarafından hiç işlenmemiş, dolayısıyla okuduğunu anlama becerileri güdük kalmış kişilerdir
tutunamayanları bir macera romanı şeklinde okuyan, adam dirilir mi sonunda be ya, katil kim soruları zihinlerini kurcalarken sonunda aradıklarını bulamayacağını anlayan insanlar da olabilir.
ya da benim gibi kütüphaneyle sorun yaşayıp, tekrar almaya henüz fırsat bulamayıp yarıda bırakmak durumunda kalmışlardır bir süreliğine.